Slaby hamulec reczny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Maniek71
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Slaby hamulec reczny
Hej jestem nowy i mam pytanie na temat ręcznego!!! Mam tarcze z tyłu i gdzy zaciągne hamulec kola zwalniaja ale nie blokuja sie!! Podkręcalem je dwiema srubkami ale nic nie daje nizej lapie nic wiecej a klocki i tarcze sa w miare nowe czy tak ma byc czy nie[youtube][quote]
Ostatnio zmieniony śr cze 25, 2008 19:49 przez Maniek71, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
fighter17, pierwsze sprawdź czy dźwigienki przy zaciskach do których mocowane sa linki odbijają do konca (aż oprą się o plastykowy zderzak) po zwolnieniu ręcznego. Zapiekanie się tych źwigienek wskutek korozji ich osiek to częsta i dość trudnac lub niemożliwa w naprawie awaria. Wszystko o tym znalazłbyś szukajką. Dodam że u mnie próby rozbierania czyszczenia wymiany gumek pomogły na chwilę, ale potem pojawiły sie wycieki wzdłuż skorodowanej ośki i skończyło się na wymianie zacisku, który na szrocie wyrwałem za stówkę.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Slaby hamulec reczny
Witam. Przerabiałem ten temat na wiosne. U mnie tylne hamulce prawie wogóle nie działały. mechanizm "ręcznego" działał ok, ale okazało sie, że zardzewiały i tym samym poblokowały się trzpienie prowadzące w zaciskach. Nie mogłem ich kupic nowych, to wyczyściłem papierem sciernym, przesmarowałem. Wymieniłem tez gumki osłonowe.fighter17 pisze:Hej jestem nowy i mam pytanie na temat ręcznego!!! Mam tarcze z tyłu i gdzy zaciągne hamulec kola zwalniaja ale nie blokuja sie!![youtube]