Co ile wymienia się rozrząd w AJM.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Co ile wymienia się rozrząd w AJM.
Witam! Od kilku dni jestem posiadaczem MK4 TDI Generation z silnikiem AJM 115 KM, i nie wiem co ile w tej jednostce wymienia się rozrząd. Mam dylemat bo jedni piszą, że po kolejnych 90 tyś., a inni że po kolejnych 60 tyś. Auto ma obecnie przejechane 152 tyś., w książce serwisowej jest odznaczona wymiana paska przy 61 tyś., a później do 140 tyś. nie ma juz rzadnego wpisu o wymianie rozrządu. Na zdrowy rozum powinien byc zrobiony przy 120 tyś., czyzby niemiec przeoczył lub serwis nie wpisal w książkę??? Pomóżcie, jak sprawdzic czy ten pasek jest jeszcze sprawny:)
[ Dodano: 24 Cze 2008 19:29 ]
Auto jest z kwietnia 2000 roku, od I właściciela kupione z domu, serwisowane.
[ Dodano: 24 Cze 2008 19:29 ]
Auto jest z kwietnia 2000 roku, od I właściciela kupione z domu, serwisowane.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
rozrząd powinno się wymieniać srednio co 70tys km.. jest to moje zdanie i pewnie znajdą się tacy którzy uważąją że jest częściej albo rzadziej niż 70tyś ..slyszalem że da się sprawdzić w jakim stanie jest pasek czy nawet pompa wodna ale nie jestem mechanikiem więc nie bede zmyślał tutaj .. najlepiej będzie jak wymienisz kompletny rozrząd + pompa wody, koszt w granicach 600-800zł ..
Reksio, ja kupiłem taki sam z przebiegiem 150 tys. Sprawdziłem w VW przebiegi i wpisy, pomimo tego, że wymienione było przy 100 000 tys, to wymieniłem od razu, bo taką zasadę przyjmuję, olej, filtry rozrząd i pompa zaraz po zakupie bo raz mi się oszczędność skończyła remoncikiem za 2 tys.
Ostatnio zmieniony wt cze 24, 2008 22:11 przez Krzyziu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Reksio, zasada na forum panuje taka, ze od razu po zakupie wymieniasz rozrzad i wszystkie filtry niezaleznie od tego co ci mowi sprzedajacy, no chyba ze jestes w 100% pewien ze to bylo robione niedawno. Jak ci strzeli pasek, to masz wtedy duuuzy problem, wiec sie nie zastnawiaj tylko wymieniaj w szczegolnosci, ze nie masz zadnych wpisow w ksiazce, ktora i tak zawsze mozna podrobic
Edison nie zyje...Einstein nie zyje... i ja tez sie jakos slabo czuje
[ Dodano: 05 Lip 2008 18:08 ]
[ Dodano: 05 Lip 2008 18:09 ]
[ Dodano: 05 Lip 2008 18:11 ]
[ Dodano: 05 Lip 2008 18:14 ]
Witam! Powyżej umieściłem fotki mojej książki serwisowej, co możecie po niej wywnioskować, czy przy 120 tyś. tak jak zaleca serwis w AJM wymianę co 60 tys., był wymieniony pasek rozrządu czy nie, czyżby serwis nie wpisał wymiany, czy poprostu go nie wymienił, ale w niemczech raczej by nie ryzykowali w rozrządzie, no chyba , że książka to fałsz!!!