Wydech mi buczy :( Dwururka z PFa w RP

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Wydech mi buczy :( Dwururka z PFa w RP

Post autor: guti » pn cze 23, 2008 12:18

moj uklad wydechowy wyglada nastepujaco :
Obrazek

czyli tłumaczac na literki to zamiast kata mam pierwszy cygaro , (oczywiscie nie mam GTIka wiec nie mam tej dwururki od kolektora tylko jedna , pozniej juz sie wszystko zgadza) pozniej srodkowy VFMa ten nad belka, no i podobno nie taki najgorszy jeszcze Izawit. Izawit na aucie wyglada tak :

Obrazek Obrazek

wiem, ze moze to nie jest do mojego silnika , ale zeby az tak buczało ?
buczy a pod obciazeniem jest tragicznie, jak naprzyklad jade z dwoma osobami to pod jakas górke musze redukowac i krecic go wysoko bo tam jest ciszej . tak około 4 tys.
Az sie boje co bedzie jak on sie dopali w srodku :(
podejrzewam ze moze jeszcze wymienic to cygaro , ale przeciez ono wiele nie wnosci do układu według mnie , wiem bo jak go kiedys zakladalem to nic sie praktycznie nie zmieniło,
czy to wszystko spowodowane jest ze jest brak kata ? czy budowa koncówek w tym tłumiku takie cos powoduje ? spojrzcie ze tam sa takie koncowki nasadzane na rure, ale na rysunku tez tak wyglada. Juz nie wiem co mam robic, bede probował jakos wygłuszyc bagaznik ,a jak sie wkurze to albo sprzedam ten tłumik ( przebieg cos kolo 300 KM :D ) i załoze jednorurke ? ale czy wtedy tez nie bedzie czasem buczec ?
najfajniejsze jest toz e wszysstko pasowało idealnie :) to znaczy bez problemowo sie wszystko połaczyło i pasuja rury, wygiecia itd.
Ostatnio zmieniony pn cze 23, 2008 12:20 przez guti, łącznie zmieniany 1 raz.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
papaj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: papaj » pn cze 23, 2008 22:06

ja u siebie mialem uklad bez kata i bez srodkowego, z jakims pseudo sportowym na koncu i buczalo niemilosiernie i po 4 miesiacach wstawilem srodkowy nowka firmy nie pamietam i jest cisza jak makiem zasiał, teraz slysze jak mam lożyska wyeksploatowane, i silnik nawet słychac, a wczesniej to jedno wielkie buczenie i nic wiecej, przypuszczam ze głuszenie bagaznika nic nie da, tylko musialbys zlokalizowac który tlumik powoduje buczenie, srodkowy czy ostatni

http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn cze 23, 2008 22:43

papaj pisze:który tlumik powoduje buczenie, srodkowy czy ostatni
no ale co to mi da jak one sa nowe ?
wymienie nowy tłumik na nowy ? to te koncowki na koncu daja bas mnie sie wydaje

Obrazek

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » wt cze 24, 2008 10:07

Najlepiej jakbys mial jakis inny tlumik koncowy na podmianke , by zobaczyć .

Awatar użytkownika
Dedi_S
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dedi_S » wt cze 24, 2008 10:14

Ja mam Rp z oryginalnym tłumikiem z GTI VW. Przyjemnie buczy dopiero jak depnę na gaz, ale ja mam jeszcze sprawnego kata i oryginalny środkowy. Obecnie ten ostatni mam do wymiany, bo pękł od obcierania po progach zwalniających. Dlatego przez to odczepił mi się końcowy i golfik pierdzi jak WRC albo jak bym miał mugena przelotowego założonego. Z tego wnioskuję, że najwięcej tłumi końcowy. Zatkaj wydech i sprawdź czy układ jest szczelny, może coś przeoczyliście podczas spawania. Wystarczy mała dziurka w odpowiednim miejscu i robi się naprawdę głośno.
Ostatnio zmieniony wt cze 24, 2008 10:15 przez Dedi_S, łącznie zmieniany 1 raz.

Zanim coś napiszesz i doradzisz to pomyśl bo możesz innych narazić na koszty.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt cze 24, 2008 12:23

Dedi_S pisze:Najlepiej jakbys mial jakis inny tlumik koncowy na podmianke , by zobaczyć .
no to by było dobre , ale nie ma zadnego chetnego :P
Dedi_S pisze:Ja mam Rp z oryginalnym tłumikiem z GTI VW.
ale masz taki fabryczny jeszcze ? czy juz kupowany u nas w sklepie ?

Dedi_S pisze:Zatkaj wydech i sprawdź czy układ jest szczelny, może coś przeoczyliście podczas spawania. Wystarczy mała dziurka w odpowiednim miejscu i robi się naprawdę głośno.

wydech nie był spawany bo wszystko pasuje idealnie, ale powiem szczerze ze spapralem troszke robote bo na łączeniu tłumików , koncoweego i srodkowego mialem nieszczelnosc, robila takie pspspsppspspsps, wlazlem pod auto , zalepilem dziure , pojezdzilem troszke i znowu pspssp , wydaje mi sie ze, ze ta rura od tłumika srodkwoego , nie doszła do konca rury tej szerszej w tłumiku koncowym,
spojrczie ,wymyslilemz ze czerona linia to jest miejsce do ktorego doszła rura z tłumika srodkowego ( niedopchnałem do konca :) ) i tam zostala mala dziurka w tym nacieciu rury ( zeby sie lepeij zaciskala pod obejma ) zaznaczona na niebiesko , w tych rejonach mi przepuscza, i teraz pytanie , powiedzmy ze to ma az taki wpływ na buczka ? czy powiedzmy jak wejde ( a wejde bo mnie wkurza to pspsps jak mam okno otwarte ) i poprawie to zeby było do konca dopchniete, zeby przez te naciecia było widac tylko druga rure a nie tak jak teraz prawdopodobnie dziure, to jest jakas szansa ze cos sie zmieni w głosnosci ? czy to ma jakies znaczenie ze tam brakuje 2-3 cm ? nie wiem juz nic, nie dosc ze mnie skrzynia dobija i znowu nie trafilem z naprawa , to jeszcze teraz tłumik o ktorym marzylem ( a wiecie co jest najsmieszniejsze ? mowie ze go sprzedam i zaloze zwykly , ale jak wyprowadzam auto z garazu ,jak zamykam drzwi i patrze na tylek golfa to mowie ze nie sprzedam, on wyglada slicznie z ta dwururka :) )

[ Dodano: Wto Cze 24, 2008 12:24 pm ]
sciagnijcie sobie fotke i jak najbardziej powiekszcie, bedziecie widziec o co mi chodzi. Obrazek

[ Dodano: Wto Cze 24, 2008 12:38 pm ]
tak to według mnie moze wygladac, nie doszła rura do konca i robi pspsps, ale nie wiem czy to moze miec jakeis znaczenie ,
czarna rurra to od koncowego , czerwona od srodkowego , niebieskie to miejsca przepuszczania, wiem ze nie ma tylu naciec na tej rurze , bo chyba sa tylko dwa , w polowie obwodu rury , ale chcialem uswiadomic jak to wyglada.

Obrazek

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”