Tragedia z moim tdi :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Tragedia z moim tdi :(
Witambojar pisze:Witam,
ostatnio stała się tragedia- w moim golfie IV 1,9 tdi (90km) przy spokojnej jeździe nagle coś strzeliło, a golfik zaczął strasznie dymić.
Zjechałem na pobocze, silnik jeszcze chodził, ale zaraz zgasiłem i zaholowałem golfika do mechanika.
Okazało się, że turbina rozwaliła się w pył...
A jeszcze cos w silniku się popieprzyło- wygięty wał, coś tam jeszcze pokrzywione, nie wiadmomo, czy głowica cała...
Normalnie jestem załamany...
Na 95% stało się to z powodu tankowania złego paliwa.
Nie wiem, czy to prawda, zawsze tankowałem u znajomego na stacji, zapewniał mnie, że dobre paliwo, nikt nie miał wcześniej takich problemów...
ostatnio tankowałem na Neste- to chyba dobra stacja?
Może i wam się stało coś podobnego?
Kurde, piszę, żeby Was wszystkich ostrzec, bo mi już nic nie pomoże.
Szykuje się remont silnika- i to remont bardzo poważny i kosztowny...
Może wiecie z jakiego powodu może się coś takiego stać?
Może wiecie, gdzie można kupić turbinę w dobrym stanie?
Pozdrawiam.
Szczerze to wątpie rzeby to była wina paliwa zanim zabierzesz się do roboty sprawdz sobie to najmniejsze koło zębate pod kołem pasowym czy nie ma zerwanego klina, miałem podobna przygode naszczęście jeszcze w pore znalazłem przyczyne hmmm wtedy zgodze się może powyginać wał ( te fatalne kliny były jedyną wadą silników VW 1,9TDI tak po zatym silniki nie do zajechania )
Pozdrawiam
- bojar
- Ma gadane
- Kontakt:
Macie chłopaki rację,
byłem dzuś u mechanika i powiedział, że to wina turbiny- tak, jak pisaliście, rozwaliła się, jej części poleciały do silnika i lipa....
Naprawa 3800 zł.- kapitalny remont silnika...
Nie za bardzo chcę wymieniać cały silnik, bo mogę trafić taki, w którym za pół roku będę robił to samo, a tak, wiem co robiłem i mam pewność, że kilka latek golfik mi pojeździ bez żadnych problemów...
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i współczucie.
Nie myślałem, że będzie taki odzew.
Zajebiści są ludzie z klubu VWGolf, nie??
Pozdro!
byłem dzuś u mechanika i powiedział, że to wina turbiny- tak, jak pisaliście, rozwaliła się, jej części poleciały do silnika i lipa....
Naprawa 3800 zł.- kapitalny remont silnika...
Nie za bardzo chcę wymieniać cały silnik, bo mogę trafić taki, w którym za pół roku będę robił to samo, a tak, wiem co robiłem i mam pewność, że kilka latek golfik mi pojeździ bez żadnych problemów...
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i współczucie.
Nie myślałem, że będzie taki odzew.
Zajebiści są ludzie z klubu VWGolf, nie??
Pozdro!
[b][u]Walcz walcz walcz- Ty walczysz, ja walczę!!![/b][/u
Legia Warszawa !!!
Legia Warszawa !!!
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
i wlasnie dlatego szukalbym innego silnika.a po drugie robic u nas w polsce silnik wedlug mnie to porazka.jak mowi kolega wyzej nie ma jak fabryka.zadne paparychy w polsce juz nie doprowadza go do takiego stanu jak przed remontem.zawsze cos sie bedzie pieprzyc jak juz byl w takim stopniu ruszany.siwy224 pisze:Wątpie żeby remont kosztował 3800 coś dziwnie mało zależy co chce robić Pamiętaj jak wał jest krzywy to ciężko zrobić współosiowość moim zdaniem jest to już szrot jeżeli wał bedzie żle zrobiony pojeżdzisz 1000 2000km i wytnie panewki wydasz na darmo kase co fabryka to fabryka
passat b5 fl ,galaxy 1.9tdi 2005r auy,ALHAMBRA 1.8T AJH,honda civic ufo type r