Brak ABS, auto gaśnie po wizycie u mechanika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
paku69
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Brak ABS, auto gaśnie po wizycie u mechanika

Post autor: paku69 » wt cze 17, 2008 12:15

A wiec. Dwa dni temu oddałem auto do mechanika w celu wymiany tylnych tarcz hamulcowych, klocków oraz łożysk. Po odebraniu samochodu pierwsze co dało się odczuć to bardzo miękki pedał hamulca, hamulec ręczny zaskakiwał na 8 ząbków, i słabo trzymał. Po przejechaniu paru kilometrów poczułem swąd. Zatrzymałem się a z tylnych kół dość mocno sie dymiło. Wróciłem do ów mechanika. Powiedziałem mu co się dzieje, a on stwierdził że to sie musi ułozyć. Hamulec nożny był bardzo słaby. Dzisiaj o godzinie 9 pojechałem do mechanika ale już nie co ostrzej mu to wyperswadowałem co sie dzieje. Moim zdaniem układ hamulcowy był zapowietrzony. Mechanik stwierdził że nie ma mowy żeby tak było. Ale dla pewności odpowietrzył Przy mnie jeszcze raz. Wsiadłem do samochodu, zaciągłem ręczny i już na 3 ząbkach samochód dość mocno trzymało. Ucieszyłem się bo myślałem że już wszystko będzie ok. Po przejechaniu 100 metrów zaświeciła się kontrolka ABS. Wróciłem do mechanika :green_fuck: Mechanik podniósł auto, popatrzył na czujnik i stwierdził że jest dobrze. Podpiął do komputera, komputer pokazał błąd lewego tylnego koła. Wykasował błąd i odjechałem. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów samochód mi zgasł. Parę razy zapalał i gasł i tak w kółko. Jakoś udało mi sie dojechać do domu, natomiast ABS jak świecił tak świecił...
Parę dni temu byłem na diagnostyce, wykazał 0, dosłownie 0 błędów...
U kogo mam się dopatrywać winy ów zajścia ?
Czy ja gdzieś popełniłem błąd ?
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2008 17:45 przez paku69, łącznie zmieniany 2 razy.

Jest MK III GTI 2e :)
Jest MK IV Highline AJM :)

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » wt cze 17, 2008 15:11

ABS może się zaświecić gdy napięcie w instalacji jest zbyt niskie. Sprawdz czy masz właściwe ładowanie i czy alternator jest sprawny (to mogą byc przyczyny gaśnięcia i świecącego ABSu). Związku między gaśnięcie auta a ABSem nie widzę. Prawdopodobnie to dwie niezależne usterki. Dymiące hamulce to wina mechanika (niewłaściwie odpowietrzone).

Co do czujnika to zerknąłbym czy przy odpowietrzaniu nie został zalany płynem hamulcowym (ten płyn jest bardzo penetrujący i dostanie się wszędzie).

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt cze 17, 2008 15:25

poza tym że się wtrącę sprawdz dokładnie same przewody idące od czujników
małe uszkodzenie izolacji przeowdu ECU ABSu traktuje to jako błąd

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 17, 2008 20:45

paku69, nie jedx już do mechanika, weź jakiś szczelinomierz czy wiertło i srawdź odległośc czujnika ABS od zębatki nma piascie tarczy, ma byc chyba do 1mm o ile pamiętam, w ogóle zobacz czy ci zebatkę na tarczy załozył, czasem nowe jej nie maja i trzeba przekładać ze starych. Co do gasnięcia - nie bardzo widze związek.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
paku69
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: paku69 » wt cze 17, 2008 23:27

A więc, autko już nie gaśnie. Chodzi równo, i pięknie. Natomiast co do abs, to zostało to samo. Ech z tymi mechanikami...
Dzięki za pomoc panowie !

Jest MK III GTI 2e :)
Jest MK IV Highline AJM :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”