Tragedia z moim tdi :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bojar
- Ma gadane
- Kontakt:
Tragedia z moim tdi :(
Witam,
ostatnio stała się tragedia- w moim golfie IV 1,9 tdi (90km) przy spokojnej jeździe nagle coś strzeliło, a golfik zaczął strasznie dymić.
Zjechałem na pobocze, silnik jeszcze chodził, ale zaraz zgasiłem i zaholowałem golfika do mechanika.
Okazało się, że turbina rozwaliła się w pył...
A jeszcze cos w silniku się popieprzyło- wygięty wał, coś tam jeszcze pokrzywione, nie wiadmomo, czy głowica cała...
Normalnie jestem załamany...
Na 95% stało się to z powodu tankowania złego paliwa.
Nie wiem, czy to prawda, zawsze tankowałem u znajomego na stacji, zapewniał mnie, że dobre paliwo, nikt nie miał wcześniej takich problemów...
ostatnio tankowałem na Neste- to chyba dobra stacja?
Może i wam się stało coś podobnego?
Kurde, piszę, żeby Was wszystkich ostrzec, bo mi już nic nie pomoże.
Szykuje się remont silnika- i to remont bardzo poważny i kosztowny...
Może wiecie z jakiego powodu może się coś takiego stać?
Może wiecie, gdzie można kupić turbinę w dobrym stanie?
Pozdrawiam.
ostatnio stała się tragedia- w moim golfie IV 1,9 tdi (90km) przy spokojnej jeździe nagle coś strzeliło, a golfik zaczął strasznie dymić.
Zjechałem na pobocze, silnik jeszcze chodził, ale zaraz zgasiłem i zaholowałem golfika do mechanika.
Okazało się, że turbina rozwaliła się w pył...
A jeszcze cos w silniku się popieprzyło- wygięty wał, coś tam jeszcze pokrzywione, nie wiadmomo, czy głowica cała...
Normalnie jestem załamany...
Na 95% stało się to z powodu tankowania złego paliwa.
Nie wiem, czy to prawda, zawsze tankowałem u znajomego na stacji, zapewniał mnie, że dobre paliwo, nikt nie miał wcześniej takich problemów...
ostatnio tankowałem na Neste- to chyba dobra stacja?
Może i wam się stało coś podobnego?
Kurde, piszę, żeby Was wszystkich ostrzec, bo mi już nic nie pomoże.
Szykuje się remont silnika- i to remont bardzo poważny i kosztowny...
Może wiecie z jakiego powodu może się coś takiego stać?
Może wiecie, gdzie można kupić turbinę w dobrym stanie?
Pozdrawiam.
[b][u]Walcz walcz walcz- Ty walczysz, ja walczę!!![/b][/u
Legia Warszawa !!!
Legia Warszawa !!!
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
No właśnie, co ma...figurel pisze:Po prostu turbinka się rozsypała, bo przyszedł na nią czas niestety, zmielone łopatki popłynęły do cylindrów i ....... Szukanie przyczyny w paliwie to nadinterpretacja, jak w polityce, hihi. Co ma paliwko do turbawki?
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
O turbine trzeba dbać bo jak sie nie dba to są takie skótki jak wida
ć nie wolno gasić silnika zaras po jeżdzie musi pochodzić na wolnych obrotach aż olej ją zchłodzi jak sie go gasi od razu to powstają mikro pekniecia bo za szybko stygnie to jest rozsypania sie turbiny a nie jakaś ropa bzdura odłamki jej wpadły do cyl. i narobiły pier.................ka ps. remont po tych uszkodzeniach co opisałeś nieopłacalne mówimy o prawilnym remoncie ,jeśli wał sie skrzywił to ciężko zrobić papraków jest dużo na przykład nowy wał vw bora 2.3 v5 4000zł. u szewczyka radze szukać drugiego silnika myśle że ok.4000 miał bym cały teraz nie połaca sie robić remontów np.vw bora 2500zł ,vw golf 2.8 vr6 1500zł fiat siena 1.6 16v 1300zł. kupiłem będziesz zainteresowany zapraszam 502474328 coś sie poszuka nara
ć nie wolno gasić silnika zaras po jeżdzie musi pochodzić na wolnych obrotach aż olej ją zchłodzi jak sie go gasi od razu to powstają mikro pekniecia bo za szybko stygnie to jest rozsypania sie turbiny a nie jakaś ropa bzdura odłamki jej wpadły do cyl. i narobiły pier.................ka ps. remont po tych uszkodzeniach co opisałeś nieopłacalne mówimy o prawilnym remoncie ,jeśli wał sie skrzywił to ciężko zrobić papraków jest dużo na przykład nowy wał vw bora 2.3 v5 4000zł. u szewczyka radze szukać drugiego silnika myśle że ok.4000 miał bym cały teraz nie połaca sie robić remontów np.vw bora 2500zł ,vw golf 2.8 vr6 1500zł fiat siena 1.6 16v 1300zł. kupiłem będziesz zainteresowany zapraszam 502474328 coś sie poszuka nara
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Nie martw się, nie zepsujesz go. Silniki mają rezerwe mocy...zmieniaj regularnie ole, szanuj turbo a będzie GIT...Nerio_21 pisze:Chipowanie Golfa 1.9 TDI jest dobre?? bo sie zastanawiam nad tym!! Duzo jezdze tym autem i sie zastanawiam czy aby to go nie popsuje!!
Za ile moge kupic uzywanego Intercoolera do GolfaIII 1.9 TDI??
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!