Gdzie podlaczyc spalanie w MFA? Nie chce odpalic od 1go

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

qql
Nowicjusz
Nowicjusz

Gdzie podlaczyc spalanie w MFA? Nie chce odpalic od 1go

Post autor: qql » ndz cze 15, 2008 15:04

Witam wszystkich i chcialbym zaczac od tego ze przeszukalem to forum i nie znalazlem wystarczajacych informacji wiec:
Jestem szczesliwym posiadaczem vw vento rocznik '93 z silnikiem 2.0 8v z pelnym wtryskiem i mam 2 zasadnicze problemy:

1. Chcialem zamontowac w nim mfa i zalozylem juz manetke, licznik, czujniki, wszystko dziala prawidlowo oprocz spalania nie mam pojecia gdzie je podlaczyc mam 2 rzedy przewodow z komputera a nie 3 i nie moge zlokalizowac pinu z komputera na liczniku podlaczylem pod pin 26 i spalanie mi wyswietla 99,9 :(

2. Po zapaleniu silnika wlasnie zapaleniu nie chce odpalic chwyta dziala przez sekunde i jesli nie przytrzymam go na obrotach ok 2 tys. przez ok min. to zgasnie po tym czasie dziala bez zarzutu.Kurzy na siwoi przez moment slychac pukanie po odpalenu nawet na benzynie. Gdy silnik jest cieply nic takiego nie nastepuje. Mam takei problemy tylko gdy jest zimny.
Ostatnio zmieniony ndz cze 15, 2008 16:38 przez qql, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 15, 2008 15:41

ad 1 wg mojego schematu pin 11
zerknij jeszcze tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9916 i wogóle użyj szukajki http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl

ad 2 co najmniej uszczelniacze zaworowe do wymiany, jeśli stuka tylko przez chwilę to szklanek być może nie trzeba
co do gaśnięcia to już masę przyczyn może być. Czujnik temperarury, regulator obrotów, można sprawdzić czy VAG jakiś błąd nie wykaże

[ Dodano: Nie Cze 15, 2008 3:45 pm ]
napisz jeszcze czy to gaśnięcie ma miejsce również wtedy gdy silnik przed zgaszeniem przełączysz na benę.
Ostatnio zmieniony ndz cze 15, 2008 15:42 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

qql
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: qql » ndz cze 15, 2008 20:21

Według tego podlaczalem
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... dbc29b2f52
ten odgiety kabelek to mial niby byc ten u mnie tam byla zaslepka
jak mozesz to zaznacz mi łopatologicznie gdzie to ma byc

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 15, 2008 22:19

w tej chwili nie jestem w stanie pomóc, musiałbym auto z klimą rozebrać żonce, ale numer pinu ci podałem, a jak liczyć piny na tej fotce nie wiem, muszą być gdzieś numerki, być może zobaczysz je po odpięciu wtyczki

[ Dodano: Nie Cze 15, 2008 10:24 pm ]
do dobra spróbuję. Brązowy kabel po lewej w dolnym rzędzie to masa, numer pinu jeden, dolny rząd kończy się na pinie 23, potem od nowa liczysz górny rząd od lewej od 24 do 45.
Wygląda więc na to że masz się włączyć do wolnego pinu pod niebieskim kablem z górnego rzędu

[ Dodano: Nie Cze 15, 2008 10:27 pm ]
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz cze 15, 2008 22:24 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

qql
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: qql » wt cze 17, 2008 22:33

Dzieki wieeelkie Mfa dziala!!!
A propo odpalania to wymienilem przeplywomierz bo okazalo sie ze poprzedniemu wlascicielowi strzelilo i sie zgiol. Ale co ciekawe problem istnieje dalej np. faluja obroty (skacza do 2tys od 500 i na gazie (czasami) i na benzynie (prawie zawsze) a jak odlacze przeplywomierz obroty sa ok nie wiem jak z odpalaniem bo nie mialem okazji jeszcze go zimnego palic. Jak sie zagrzeje to odpala ok ale obroty i tak faluja i silnik pracuje nierówno
masz na to jakis pomys?
Diagnostyka nie wiem czy da rade bo nie widze zadnego zlacza diagnostycznego (tzn wystepuje cos nad zapalniczka pod zaslepkami ale watpie czy to to.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”