padający akumulator winne radio

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

padający akumulator winne radio

Post autor: jawel » pt cze 13, 2008 19:30

W żony MK IV pada akumulator więc zacząłem szukać przyczyny. Akumulator ma ok roku ładowanie ok sprawdziłem pobór prądu a tu 0,3A. Doszedłem do tego że winna była syrenka od alarmu ta z akumulatorem, po jej odcięciu pobór spadł do 0,09-0,1A szukałem dalej i po wyjęciu bezpiecznika od radia pobór stanął na 0,03A czyli na prawidłowym poziomie. Tu moje pytania czy to normalne, że radio JVC w stanie czuwania ma taki duży pobór prądu i czy z tego bezpiecznika (nr 42) zasilane jest tylko radio czy coś jeszcze? Radio było kupione razem z autem jakieś dwa miesiące temu więc nie wiem jak było przedtem. Z ciekawości sprawdziłem pobór w moim aucie z radiem beta V i pobór jest na poziomie 0,02-0,03A. Na razie nie miałem czasu wyjąć radia poza tym muszę pokombinować jak to zrobić więc nie wiem czy to sprawa radia czy instalacji w aucie. A może te radyjka mają taki duży pobór prądu?

one loVWe

GRIZLI
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GRIZLI » pt cze 13, 2008 19:47

100mA to nie jest pobór prądu zdolny rozładować akumulator(zwłaszcza latem), taki wynik nie ma prawa znacząco zagrozić jego pojemności. Fakt, że gdy samochód postoi tydzień, odbije się to na pojemności zkumulatora ale użytkowany codziennie nawet tego nie odczuje. Jak sprawdzałeś ładowanie? Pewnie samym voltomierzem...?
Ostatnio zmieniony pt cze 13, 2008 19:48 przez GRIZLI, łącznie zmieniany 1 raz.

Octavia III -1.4 DSG ---[/i]

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » pt cze 13, 2008 20:13

gdy samochód postoi tydzień
i tak właśnie było auto jeździ sporadycznie w krótkie trasy i zdaje sobie sprawę, że akumulator może być nie doładowany ale po tygodniowym postoju żeby zegar w liczniku i kilometry zgasły. A ładowanie sprawdzałem woltomierzem

[ Dodano: 13 Cze 2008 20:15 ]
100mA to nie jest pobór prądu zdolny rozładować akumulator
jawel pisze:sprawdziłem pobór prądu a tu 0,3A
problem częściowo rozwiązany ale 100mA to też chyba za dużo

one loVWe

GRIZLI
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GRIZLI » sob cze 14, 2008 15:08

100mA to nie dużo, jeśli akumulator ma pojemność zakładam 60Ah, to przy poborze 100mA rozładuje sie po 25 dniach. Nawet po 15 dniach postoju, silnik powinien normalnie odpalić. Przy niepracującym silniku i wyłączonym zapłonie, prąd jest pobierany przez zegar w liczniku, radio samochodowe, możliwy dodatkowy wzmacniacz gdy automat nie odcina zasilania lub jest źle podłączony, lokalizator GPS i wiele innych możliwych urządzeń

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » sob cze 14, 2008 19:28

Tak zgoda 0,1A to już nie jest źle to trzy razy mniej niż było ale trzy razy więcej niż być powinno więc chciałbym ograniczyć ten pobór do wartości takiej jaka być powinna czyli 0,03A. samochód jest i będzie przynajmniej na razie używane sporadycznie i chciałbym uniknąć niespodzianek przy zapalaniu. Więc ponawiam pytanie- czy nie fabryczne radio (JVC) może mieć tak "duży" pobór w stanie czuwania ze zdjętym panelem i czy z bezpiecznika nr 42 zasilane jest tylko radio czy zasila coś jeszcze?

one loVWe

GRIZLI
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GRIZLI » sob cze 14, 2008 20:21

Wg opisu z ksiązki jest to bezpiecznik nr 22(10A) a nie 42(nie ma takiego) i zasila on TYLKO odbiornik radiowy. Jestes pewny, że z tego obwodu nie jest zasilane jakieś dodatkowe urządzenie? Może ktoś przed Tobą zrobił jakąś przeróbkę? Czy po odpipęciu kostki od radia, ten pobór spada do 0? A jeśli chodzi o pobor przez radio ze zdjętym panelem 100mA, to faktycznie troszkę za dużo, jednak nawet to nie powinno powodować rozładowania akumulatora. Kolega miał podobna sytuację w astrze i także twierdził, że winne jest radio. Nie zgadzałem się z nim. W końcu któregoś dnia, przy codziennej jeździe około 100km, rano auto nie odpaliło. Winny okazał się akumulator, który nie trzymał już pojemności.
Ostatnio zmieniony sob cze 14, 2008 20:27 przez GRIZLI, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » ndz cze 15, 2008 12:55

GRIZLI pisze:Wg opisu z ksiązki jest to bezpiecznik nr 22(10A) a nie 42(nie ma takiego)
jak pisałem i zaznaczyłem w prefiksie sprawa dotyczy MK IV więc 42
GRIZLI pisze:Czy po odpipęciu kostki od radia, ten pobór spada do 0?
z braku czasu i kluczy do wyjmowania radia nie robiłem jeszcze tego może dziś się pobawie. Po wyjęciu bezpiecznika 42 pobór spada do wartości 0,03A.
GRIZLI pisze:Winny okazał się akumulator
w kwietniu minął mu rok i sprawdzałem go pod obciążeniem w zakładzie wymieniającym akumulatory

Wiem że powinienem zacząć od odpięcia radia i sprawdzenia prawidłowości podłączenia ale jak już pisałem brak czasu i potrzeba kombinowania z wyjęciem radia zmusiło do odłożenia tego na późniejszy czas. Założyłem ten temat żeby się upewnić że taki pobór nie jest normalny i czy słusznie koncentruje się na radiu ( inny odbiornik z tego samego bezpiecznika) ale z braku konkretnej odpowiedzi nie pozostaje mi nic innego jak wyjąć to radio i szukanie przyczyny dalej

one loVWe

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”