Piszczało i przestało... pompa wody? pasek?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lowi85
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Piszczało i przestało... pompa wody? pasek?

Post autor: lowi85 » wt cze 10, 2008 09:29

Problem jak w temacie.
Wjechałem do rowu, nie jestem do końca pewny ale prawa część silnika mogła przeorać lekko ziemię (gdyby kogoś interesowało jak dokładniej się to stało to opis jest w innym moim poście). Po tym zdarzeniu wszytko było w porządku po przejechaniu ok 15km (jechałem dosyć wolno). Od czasu do czasu słyszałem jakieś metaliczne dźwięki ale nie wiedziałem do końca czy to u mnie w aucie, czy ktoś na dworze coś szlifuje itp... Po przyjechaniu do domu zauważyłem że jak dodaje gazu to coś bardzo głośno piszczy, było to takie głośne, że od razu wykluczyłem pasek klinowy, jednak dla całkowitej pewności go naciągnąłem - piszczało dalej. Jak już doszedłem do siebie to postanowiłem sprawdzić co to takiego, zrzuciłem paski i po kolei sprawdzałem co to może być i zatrzymałem się na pompie wody, tzn jeśli pokręcę nią ręką to słychać lekki świst, nie jest to piszczenie ale takie jak gdyby gwizdnięcie - nigdy wcześniej nie kręciłem pompą wody więc nie wiem czy jest to normalny objaw, gdy kręciłem kołem z wspomagania to one "chodziło" bezszelestnie. Jednak ta pompa wody nie dała mi spokoju. Postanowiłem założyć paski z powrotem i zajechać do jakiegoś eksperta który będzie wiedział dokładnie co jest grane. Ale - założyłem paski, włączam silnik - dodaje gazu i nic już nie piszczy. I w tym momencie całkiem zgłupiałem. Teraz liczę na Was :okej:

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » wt cze 10, 2008 09:49

mysza zdechla :rotfl:

zobacz czy masz bicie na ktoryms kole
Ostatnio zmieniony wt cze 10, 2008 09:50 przez souler, łącznie zmieniany 1 raz.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

lowi85
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lowi85 » wt cze 10, 2008 11:11

souler pisze:mysza zdechla :rotfl:

zobacz czy masz bicie na ktoryms kole

no jest lekkie bicie na tym kole z pompy wody, ale jest to minimalne, dziesiątki milimetra gdy poruszam go ręką na boki... Czy ten świst jest normalnym objawem?

[ Dodano: 08 Lip 2008 08:48 ]
dla wszystkich zainteresowanych :) może ktoś będzie miał ten problem... W moim przypadku piszczało kółko z wspomagania, przy maksymalnym obrocie kierownicy w prawo lub lewo kółko wspomagania się zatrzymuje i po prostu piszczy pasek który się po nim ślizga, naciągnięcie paska problem rozwiązuje :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”