MKII Problem z wyciekającym płynem chłodniczym!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MKII Problem z wyciekającym płynem chłodniczym!!!
Witam!!!
Niedawno wymieniłem płyn w układzie chłodzenia oraz króciec przy silniku.Po przejechaniu ok.250 kilometrów (w sumie) i uzupełnieniu płynu zauważyłem,że po wyłączeniu silnika wyciekał mi płyn przez zbiorniczek wyrównawczy (było duże ciśnienie).Co to może być.Proszę o pomoc,bo zabardzo się nie znam.Dziękuję.
Niedawno wymieniłem płyn w układzie chłodzenia oraz króciec przy silniku.Po przejechaniu ok.250 kilometrów (w sumie) i uzupełnieniu płynu zauważyłem,że po wyłączeniu silnika wyciekał mi płyn przez zbiorniczek wyrównawczy (było duże ciśnienie).Co to może być.Proszę o pomoc,bo zabardzo się nie znam.Dziękuję.
jimmi
- MichalMys1
- Mały gagatek
fiu fiu jak ma uczszelke pod glowica walnieta to mu sie tworzy cisnienie nie?i jak korka nie popusci to mu cos rozpieprzy.ale nie watpliwie fura musi do mechaniora.zaworek w korku tez moze byc walnietyMichalMys1 pisze:Fiu Fiu nie wiedziałem ze mocne zakręcenie korka moze powodowac wysadzanie płynu .u mnie tez wysadza i podejrzewałem o to termostat-wstrzymam sie z jego wymianą i najpierw poluzuje korek bo jest zkrecony na max.moze to cos pomoze pzdr
passat b5 fl ,galaxy 1.9tdi 2005r auy,ALHAMBRA 1.8T AJH,honda civic ufo type r
- hellweaver
- Mały gagatek
- Kontakt:
fiu fiu miałem tak samo, poprostu przelałem i jetta wypluła bo jej nie smakowało. Myślę, że w tym przypadku będzie to samo.fibolek pisze:a może masz za dużo płynu w układzie ja miałem podobny przypadek,otóż wlałem płynu prawie do kreski max no i mi wyciekał.
Poczekaj aż ostygnie zerknij okiem na pojemnik, odkręć go, strzykawka w rękę wyciągnij tyle aby było na minimum, włącz silnik i obserwuj skąd ewentualnie cieknie. Pojemnik jest tak skonstruowany, że jak kipi to odnosi się wrażenie jakby przeciekał jeden z gumowych przewodów. Jesli nie będzie leciało to znaczy że przelałes płyn.
a właśnie ciepły jest gumowy przewód pomiędzy pompą a chłodnicą ? Wiatrak sie włącza ?
[url=http://imageshack.us][img]http://img160.imageshack.us/img160/4043/img6ga.jpg[/img][/url]
Z tego wiem to chyba każdy płyn zwiększa swoją objętość po osiągnięciu wysokiej temperatury.Co do korka to powinien mieć (różne widziałem i miały) jakiś otworek odpowietrzający właśnie z tego powodu.fibolek pisze:a może masz za dużo płynu w układzie ja miałem podobny przypadek,otóż wlałem płynu prawie do kreski max no i mi wyciekał
Pozdro.
bodzio_j
-
- Mały gagatek
mnie ostatnio tez straszono że mam uszczelkę - a to po prostu zakamienipny i stary termostat sie nie otwieral - plyn sie gotowal na malym obiegu, wskazanie temperatury bylo calkiem normalne... jednak plyn wywalalo. wymiana termostatu - i jak reka odjal.MistiqChild pisze:Nie straszcie chłopaka że to uszczelka pod głowicą bo się załamie. A tak na poważnie to najlepiej sprawdzić czy padła uszczelka poprzez odkręcenie korka oleju. Jeżeli na wewnętrznej stronie pojawi się coś w postaci masła itp. to wtedy już wiadomo że uszczelka. Myle się?
nie zawsze to musi akurat byc uszczelka...
[ Dodano: Wto 18 Paź, 2005 06:47 ]
taaaa.... za slabo dokrecony korek. ja sie spotkalem z opinia, ze wlasnie korek ma byc dokrecony. niejako masz spust powietrza w zbiorniczku - wiec po cholere milabys miec niedokrecony korek?jimmi1 pisze:Witam!!!
Dzięki za porady.Chyba jednak byłoza dużo płynu i za mocno dokręcony korek,bo odpaliłem i wszystko było ok.Przy odkręconym korku i włączonym silniku płyn leci w zbiorniku jednostajnym malutkim strumieniem.
pozatym na jalowych niekoniecznie musisz widziec, ze "gazuje" plyn.... sprobuj pogazowac troche samochod i obserowowac co sie dzieje... kilka przegazówek i patrzenia się co się dzieje w zbiorniczku. kolor plynu sprawdzales?