Półoś-Mk III (GTI)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Półoś-Mk III (GTI)
Podczas jazdy coś mi walnęło z przodu.Gdy zatrzymałem się i obejrzałem dokładnie okazało się iż na półosi prawej oberwał się taki pierścień na gumie,który był zamontowany na półosi(chyba jakieś wyważenie półosi czy coś w tym stylu).W związku z tym rozciąłem ten stalowy pierścień szlifierką(jedna tarczka poszła ).Przejechałęm na próbę parę kilometrów z różnymi prędkościami i jest niby ok. tzn. nic nie wali i nie stuka.Pytanie czy można jeździć bez tego ''wyważenia'' czy lepiej zdemontować półoś i zamontować tą część(mam nadzieję,że występuje osobno)?No chyba,że można bez obawy jeździć bez.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Po coś ten ciężarek jednak jest. Obyś się nie przekonał o jego potrzebie przy jakiejś extremalnej jeździe na gołoledzi , kiedy niedoważone koło wcześniej ci przyczepność zerwie jak drugie. Na suchym to zapewne niezauważalne, a i na śliskim pewnie ciężko się przekonać o jego braku
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nazwa wskazuje na przeznaczenie. Część ta wyrównuje masę obu półosi. Po to żeby bezwładność obu była jednakowa. W jakiejś niepewnej sytuacji np przyśpieszanie na śliskiej nawierzchni lżejsza półoś szybiej się zakręci i po tej stronie koło łatwiej straci przyczepność. Odwrotnie przy hamowaniu silnikiem. Ale zgadzam się że ciężko byłoby sprawdzić czy to się kiedyś może przydać. Zresztą w MK2 w słabszych wersjach tego nie montowali. Chodzi też pewnie o rownomierne obciążenie mechanizmu różnicowego.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.