Zwiekszylo sie spalanie w 1V, wyciek paliwa przy swiecy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zwiekszylo sie spalanie w 1V, wyciek paliwa przy swiecy
Witam. Golfa mam od około roku, przez ten czas sprawował się OK ale ostatnio obserwuje dość wysokie średnie spalanie. Wcześniej schodziłem do ok.6 l po mieście i 4,3 na trasie. Teraz miasto równa się 7,5-8l trasa 5, styl jazdy oczywiście nie zmienił się. Nie wiem co może być przyczyną. Autko kopci jedynie na wysokich obrotach, filtry zmieniane niedawno. Wymienione zostały też wężyki przelewowe i co niepokoji mnie zauważylem lekko sączące sie paliwo przy gwincie od świecy żarowej (naprawde mała ilość), czyżby miało to wpływ na tak duże spalanie ?? Czy jeśli koła nie kręcą się swobodnie ma to duży wpływ na spalanie ? Proszę Was o pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz cze 01, 2008 18:30 przez diesel1v, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Wpływ oporów toczenia na zużycie paliwa ma duże znaczenie - te opory trzeba pokonać.
Zrób próbę:z małej prędkości puść na luz aż do zatrzymania.Jeżeli wszystko OK to nie powinieneś odczuć samego momentu zatrzymania.Poczujesz że jest granica - sprawdź na kołach podnosząc do góry o obracaj.Tył powinien kręcić się swobodnie.Przód - na ile pozwolą przeguby i s.bieg.Aha -przejażdżka paru kilometrów - sprawdź czy tarcze/bębny nie są gorące.Mogą być lekko letnie ale nie gorące - nie poparz się...To na początek...
Zrób próbę:z małej prędkości puść na luz aż do zatrzymania.Jeżeli wszystko OK to nie powinieneś odczuć samego momentu zatrzymania.Poczujesz że jest granica - sprawdź na kołach podnosząc do góry o obracaj.Tył powinien kręcić się swobodnie.Przód - na ile pozwolą przeguby i s.bieg.Aha -przejażdżka paru kilometrów - sprawdź czy tarcze/bębny nie są gorące.Mogą być lekko letnie ale nie gorące - nie poparz się...To na początek...
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...