LUPO - Jakie głośniki

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

LUPO - Jakie głośniki

Post autor: piotrek1313 » pt maja 30, 2008 21:10

Witam!
Od jakiegos czasu jezdze lupcio i jeden z glosnikow wlasnie przestal "wydalac" :grin: Tzn rozebralem tapicerke drzwi i okazalo sie ze pekla membranka - standardowe fabryczne glosniki, czyli jest zrobiona z pianki. Teraz pytanie co robic?:
1. Kupic zestaw naprawczy i je zreanimowac bo poza tym ze membrana peknieta to oglnie jak dla mnie graja super.
2. Upolowac gdzies zestaw oryginalnych glosnikow do lupo? (moze allegro lub sklep VW/AUDI)
3. Kupic inne glosniki? Jak tak to jakie? Tylko zeby zadnej rzezby nie bylo z przerobkami, chce je po prostu wsadzic zamiast oryginalnych, zadnych wzmacniaczy, zwrotnic itp itd (nie jestem bardzo wybredny jesli chodzi o audio w aucie, ale nie lubie tez jak przy najmniejszym basie charcza glosniki :hmm: )

Moze ktos z Was chociaz wie jakie mniej wiecej maja parametry oryginalne glosniki (zebym wiedzial czego mniej wiecej szukac)? Tzn moc i jakie pasmo przenoszenia. Jezeli mam zmieniac glosniki to MUSZA grac tak samo dobrze jak oryginaly lub troche lepiej.

Z gory dzieki za pomoc :pub:

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt maja 30, 2008 22:18

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » pt maja 30, 2008 22:28

No tak, ale to sa standardowe, jak dzialaja (jeszcze) to nie wiadomo ile ta pianka jeszcze pociagnie a chce zrobic raz a porzadnie.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob maja 31, 2008 10:14

To była tylko lekka sugestia ,że bez zainwestowania w wytłumienie,dystanse itd) zmiana głośników nie ma sensu ,ba nawet oryginalne głośniki w "zrobionych" drzwiach zagrają 2x lepiej . Co do polecenia jakiś głośników pod samo radio ..........opcja szukaj .

PS: poczytaj (łącznie z "FAQ Nazara" i wszystkimi linkami) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 405e39c6d5

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » ndz cze 01, 2008 10:18

powalla pisze:To była tylko lekka sugestia ,że bez zainwestowania w wytłumienie,dystanse itd) zmiana głośników nie ma sensu ,ba nawet oryginalne głośniki w "zrobionych" drzwiach zagrają 2x lepiej . Co do polecenia jakiś głośników pod samo radio ..........opcja szukaj .

PS: poczytaj (łącznie z "FAQ Nazara" i wszystkimi linkami) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 405e39c6d5
Ale przeciez te fabryczne glosniki maja dystanse. No i jest tez cos co moge nazwac chyba wygluszeniem - nie jest to niestety porzadna mata bitumiczna a cos w rodzaju powlekanej pianki przyklejonej do profilu drzwi.

Dzieki za linka, przydatne info :)

Mi troche chodzi o to, zeby mi ktos polecil glosniki, ktore dobrze zastapia fabryczne, a moze nawet zagraja troche lepiej. Moze np cos takiego http://www.allegro.pl/item372218470_bla ... 165mm.html ? No i do tego dystanse z MDFu bo fabryczne chyba nie podejda.

Pozdro :pub:

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz cze 01, 2008 10:48

piotrek1313 pisze:Ale przeciez te fabryczne glosniki maja dystanse. No i jest tez cos co moge nazwac chyba wygluszeniem - nie jest to niestety porzadna mata bitumiczna a cos w rodzaju powlekanej pianki przyklejonej do profilu drzwi.
Tego nie powinno się nazywać wygłuszeniem, bo nie jest ono w żaden bezpośredni sposób związane z głośnikami. Jest ono zrobione tylko po to żeby wytłumić choć trochę odgłosy spoza samochodu.

Jeśli chodzi o Twój przypadek, to jesteś tak uparty, żeby nie popracować przy swoim aucie, że niestety jedynym wyjściem dla Ciebie są jakieś Coaxy w drzwi.
Blaupunkty, które pokazałeś raczej zbyt dobre nie są, chociaż zależy jak dla kogo.
Bo jeśli nie chcesz wydać więcej niż ~100zł to raczej nie masz wielkiego wyboru.

Jedno ważne pytanie. Jakie radio masz w tym Lupo :?:

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » ndz cze 01, 2008 14:05

Kubus20 pisze:
piotrek1313 pisze:Ale przeciez te fabryczne glosniki maja dystanse. No i jest tez cos co moge nazwac chyba wygluszeniem - nie jest to niestety porzadna mata bitumiczna a cos w rodzaju powlekanej pianki przyklejonej do profilu drzwi.
Tego nie powinno się nazywać wygłuszeniem, bo nie jest ono w żaden bezpośredni sposób związane z głośnikami. Jest ono zrobione tylko po to żeby wytłumić choć trochę odgłosy spoza samochodu.

Jeśli chodzi o Twój przypadek, to jesteś tak uparty, żeby nie popracować przy swoim aucie, że niestety jedynym wyjściem dla Ciebie są jakieś Coaxy w drzwi.
Blaupunkty, które pokazałeś raczej zbyt dobre nie są, chociaż zależy jak dla kogo.
Bo jeśli nie chcesz wydać więcej niż ~100zł to raczej nie masz wielkiego wyboru.

Jedno ważne pytanie. Jakie radio masz w tym Lupo :?:
Uparty? :chytry: Chlopie, zebym to ja mial czas pogrzebac choc troche przy aucie... Chwilowo buduje dom pod wroclawiem, wlasnymi silami, pracuje tez w niedziele (dzis wyjatkowo wolne) i swieta :chytry: Jak nie buduje to jestem w anglii razem z zona i zarabiam kase na dalsze budowanie :kac: Jezeli chodzi o "prace przy aucie" to jak dla mnie audio to nie praca, auto jest do jazdy, audio to kosmetyka. Ile to po ulicach jezdzi ludzi co wszystko im w aucie lata i jezdza caly czas na rezerwie albo juz "na oparach", grunt ze muza napie...la :rotfl:
Dodatkowo nie jestem bardzo wybredny jesli chodzi o audio, jedyne wymaganie to zeby glosniki nie charczaly jak podglosze. W lupo przy wspomnianym wczesniej peknieciu przy jedzie np w korkach jest ok bo slucham muzy powiedzialbym srednio glosno, ale jak przekrocze 90km/h radyjko samo sie podglasza (slusznie oczywiscie bo tapicerki w lupo za duzo nie ma i nie jest juz tak cicho jak w aucie klasy wyzszej) i membrana zaczyna wydawac z siebie denerwujace dzwieki.

Glosniki z podanego przeze mnie linka wg Ciebie nie za dobre, czyli gorsze od fabrycznych i lepiej naprawic te co mam albo kupic takie same tak?

Radio to standardowa Beta V.

Pozdro

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » ndz cze 01, 2008 19:54

piotrek1313,
Radio to standardowa Beta V
no i wiadomo...przy glosniejszej muzyce glosniki beda ci charczec...nie koniecznie musza to byc glosniki nawet od basu moze ci latac tapicerka ktora bedzie wdobywac z siebie rezonans typowo porownywalny do charczenia glosnika.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
strabek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: strabek » ndz cze 01, 2008 20:04

hej, moze ja Ci pomoge. Rowniez jezdze lupiszonem.
Mialem dokladnie te same glosniki co sa w linku wyzej...nie byly za dobre. A sam widzisz ze na allegro stoja za 100,- Troche to sporo jak za nic dobrego. Ja mam u siebie w tej chwili Powerbass ES-6C i powiem Ci ze akurat w lupo nie ma zadnego problemu z dlubaniem. 16.5 cm woofer w drzwi wchodzi bez dlubania. Sciagasz tylko glosnik oryginalny w tym plastiku. Dajesz jakis pierscien dystansowy z mdf np, zeby glosnik nie byl przykrecony do blachy (bo szyby nie opuscisz) i włala.

Z reszta jakikolwiek system audio bedzie lepszy od tego fabrycznego. A podkresle jeszcze raz, ze nie masz zadnej dlubaniny. Mozesz nawet podpiac glosniki pod seryjne kable. Ja wiem, ze teraz ktos powie, ze seryjne kable to kicha i masakra, ale skoro nie masz wysokich wymagan a zalezy Ci na oszczednosci czasu montazowego to wystarczy.

Dodam od siebie, ze wlasnie u siebie mialem moje glosniki podpiete na poczatku pod seryjne kabelki, i woofery i tweetery. Gralo to pod samym radiem - nie narzekalem naprawde dobrze bylo. Oczywiscie mialem drzwi wygluszone (ale nie o to mi chodzi).
Po podlaczeniu pod wzmacniacz jest juz inna bajka, ale to odrazu czasu wiecej i kosztow.

Kupuj jakis system na przod i naprawde nie ma duzo roboty :)

pozdrawiam

"Volkswageny nie puszczaja oleju...one tak po prostu znacza swoj teren"

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » ndz cze 01, 2008 20:25

strabek pisze:hej, moze ja Ci pomoge. Rowniez jezdze lupiszonem.
Mialem dokladnie te same glosniki co sa w linku wyzej...nie byly za dobre. A sam widzisz ze na allegro stoja za 100,- Troche to sporo jak za nic dobrego. Ja mam u siebie w tej chwili Powerbass ES-6C i powiem Ci ze akurat w lupo nie ma zadnego problemu z dlubaniem. 16.5 cm woofer w drzwi wchodzi bez dlubania. Sciagasz tylko glosnik oryginalny w tym plastiku. Dajesz jakis pierscien dystansowy z mdf np, zeby glosnik nie byl przykrecony do blachy (bo szyby nie opuscisz) i włala.

Z reszta jakikolwiek system audio bedzie lepszy od tego fabrycznego. A podkresle jeszcze raz, ze nie masz zadnej dlubaniny. Mozesz nawet podpiac glosniki pod seryjne kable. Ja wiem, ze teraz ktos powie, ze seryjne kable to kicha i masakra, ale skoro nie masz wysokich wymagan a zalezy Ci na oszczednosci czasu montazowego to wystarczy.

Dodam od siebie, ze wlasnie u siebie mialem moje glosniki podpiete na poczatku pod seryjne kabelki, i woofery i tweetery. Gralo to pod samym radiem - nie narzekalem naprawde dobrze bylo. Oczywiscie mialem drzwi wygluszone (ale nie o to mi chodzi).
Po podlaczeniu pod wzmacniacz jest juz inna bajka, ale to odrazu czasu wiecej i kosztow.

Kupuj jakis system na przod i naprawde nie ma duzo roboty :)

pozdrawiam
No i o taka odpowiedz mi walsnie chodzilo :) :pub:
Naprawde nie oczekuje niczego wiecej niz teraz mam, a nawet jakbym chcial wiecej to nie mam czasu na takie zabawy :bigok:
Teraz mi przyszlo do glowy ze moze lepiej moj temat przesunac do dzialu "techniczne" i ludzie potraktuja to bardziej jako usterke a nie o rozbudowe systemu audio :grin:

Pozdro i dzieki :pub:

[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 20:31 ]
MediaX pisze:piotrek1313,
Radio to standardowa Beta V
no i wiadomo...przy glosniejszej muzyce glosniki beda ci charczec...nie koniecznie musza to byc glosniki nawet od basu moze ci latac tapicerka ktora bedzie wdobywac z siebie rezonans typowo porownywalny do charczenia glosnika.
Glosniki przy poziomie na ktorym slucham muzyki (a czesto nie jest to wcale cicho) NIE CHARCZA z winy radia, NIE CHARCZA tez z winy zle zamocowanej tapicerki, NIE CHARCZA tez 10000000 innych powodow. Niedomaga jeden glosnik, cytuje "rozebralem tapicerke drzwi i okazalo sie ze pekla membranka", a drugi jak juz nawet w srodku trzeba sie porozumiewac na migi dziala bez zarzutow - NIE CHARCZY, tapicerka nie lata, dzwiek jest czysty.

[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 20:43 ]
strabek pisze:Rowniez jezdze lupiszonem.
A masz moze schowek na sprzedaz??? :grin: Bo jestem do schowkow z innych aut przyzwyczajony a w moim lupcio mam tylko polke.
A wracajac do tematu to napisales, ze te glosniki nie najlepsze, a pozniej, ze wszsytko lepsze od fabrycznego. Ktore zdanie jest "prawdziwe" (jak w teleturnieju jakims :grin: ), tzn jezeli kazde lepsze to ten blaupunt powinien podolac. To nie ze "zydze" kasa, ale po co mam kupowac cos z czego nie bede korzystal? Mam 1.4 TDI i wykorzystuje na 100% i nie kumam jak bez problemu poruszam sie szybciej niz samochody po 200 i wiecej konikow kupione tylko po to zeby sie nimi wozic 30km/h :kac:

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » ndz cze 01, 2008 21:50

No to jesli nie jestes wymagajacy i tylko ci to do sluchania to zregeneruj ten glosnik lub tez badz kup jego zamiennik albo orginal uzywany na allegro i po klopocie.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » ndz cze 01, 2008 22:57

A np taki Hertz http://www.allegro.pl/item372591945_her ... sk165.html ??? Jak wg Was dalby rade to jak to popodlaczac?? :kac: Bo fabrycznie w lupo sa jakies glosniki na podszybiu ale czy to sa tweetery to nie wiem. Dlatego nie wiem czy zamaist nich jakos wsadzic takie tweetery z zestawu czy moze po prostu znalezc same coaxy bez reszty zestawu?

Pozdro :pub:

[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 23:12 ]
A mzoe jakis Magnat??? http://www.allegro.pl/item367780861_mag ... szawa.html ???

Awatar użytkownika
strabek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: strabek » ndz cze 01, 2008 23:31

hej hej ja schowka zadnego nie mam, ani nawet polki - mam Lupo 3L hehe tu niczego nie ma ;) ale spala za to 3.5 litra na miescie.

co do glosnikow liczy sie zdanie, ze cokolwiek lepsze od fabryki. W lupo tapicerka jest na tyle fajnie skonstruowana, ze za bardzo nawet nic nie trzeszczy i nie rezonuje. Oczywiscie wygluszenie poprawia duuuuzo sytuacje, ale bez niego tez da sie zyc. Moge to smialo powiedziec, bo wczesniej mialem golfa II i tam wszystko sie trzeslo tragicznie.

Co do glosnikow w podszybiu - to tam masz tweetery w takim plastikowym trojkacie-przejsciowce montazowej. Ja probowalem sie tam dostac i wepchnac tweeter, ale nie dalo rady. Poza tym tweeter by gral w szybe a nie we mnie - popsuloby to troche wrazenia.
Tweetery po protu wkrecikiem malym przymocowalem do kokpitu przy tuz przy slupku.

Ja z mojej strony polece Ci kupic jakikolwiek zestaw - Helixy Dark Blue, Hertze jakies, wg mnie bardzo fajnie graja zestawy Powerbassa :) Mowie Ci, ze montaz w drzwiach nie wymaga zadnych filozofii, tweetery do kokpitu i jest gitara. Kabli nie ciagnij - po prostu wepniesz sie w seryjna instalacje/przedluzysz sobie kabelki od tych co sa. Nie robisz zadnej instalacji na pokazy ani wysokiej klasy, wiec to bedzie gralo naprawde wystarczajaco dobrze.

pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomoglem :)

aha tak mi sie teraz skojarzylo, ze w tych linkach co podawales oscylowales wokol 200 - 250 zl. tutaj masz link do sklepu z powerbassami S-6C http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 9&pid=1094

ostatnio ich sluchalem i bylo dobrze :)
Ostatnio zmieniony ndz cze 01, 2008 23:55 przez strabek, łącznie zmieniany 1 raz.

"Volkswageny nie puszczaja oleju...one tak po prostu znacza swoj teren"

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » pn cze 02, 2008 00:05

Nie no, polke raczej masz :chytry: No chyba ze go juz calkiem odelzyles zeby jeszcze mniej palil :grin: Swoja droga tez chcielismy z zona kupowac 3L ale nie przezylbym automatu :grin: 1.4 TDI troche wiecej spala, ale za to manual i troche lepiej przyspiesza - cos kosztem czegos :bajer:

Co do tych tweeterow to nie ma takiej opcji zeby pod zwrotnice podpiac te juz zamontowane w desce? A jak juz zdecyduje sie podpiac te z nowego zestawu to co ze starymi? Logika podpowiada zeby odpiac i olac, ale...

A tak na marginesie to w standardzie nie am przypadkeim jakichs zwrotnic prymitywnych zamontowanych?

Dzieki za linka, zaraz poczytam. Cos takiego jak by zagralo http://www.allegro.pl/item371410601_her ... ontaz.html ???
Ostatnio zmieniony pn cze 02, 2008 08:46 przez piotrek1313, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”