Złe prowadzenie paska rozrządu 1.8 ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Złe prowadzenie paska rozrządu 1.8 ABS
Witam.
Po wymianie paska rozrządu i napinacza pasek rozrządu ustawia sie przy krawędzi zewnętrznej kół zębatych. Czasem wystaje ok 1mm. Na napinaczu pasek pracuje w skrajnym położeniu (ociera sie bokiem o krawedz). Zaraz po wymianie po nagrzaniu silnika słychać było głośne "jęczenie" rozrządu. Mechanik poluźnił pasek i przestał on hałasować, natomiast dalej pracuje na krawędzi koła. Co może być przyczyną tego zjawiska? Mechanik stwierdził, żeby sie nie przejmować i jeździć...
Poza tym silnik pracuje OK.
Silnik 1.8 ABS (model z 04-1994 - były ponoć w tym roku 2 wersje rozrządu w tym modelu).
Pasek - GATES.
Napinacz - ?
P.S. Przed wymianą pasek pracował na środku kół zębatych
Po wymianie paska rozrządu i napinacza pasek rozrządu ustawia sie przy krawędzi zewnętrznej kół zębatych. Czasem wystaje ok 1mm. Na napinaczu pasek pracuje w skrajnym położeniu (ociera sie bokiem o krawedz). Zaraz po wymianie po nagrzaniu silnika słychać było głośne "jęczenie" rozrządu. Mechanik poluźnił pasek i przestał on hałasować, natomiast dalej pracuje na krawędzi koła. Co może być przyczyną tego zjawiska? Mechanik stwierdził, żeby sie nie przejmować i jeździć...
Poza tym silnik pracuje OK.
Silnik 1.8 ABS (model z 04-1994 - były ponoć w tym roku 2 wersje rozrządu w tym modelu).
Pasek - GATES.
Napinacz - ?
P.S. Przed wymianą pasek pracował na środku kół zębatych
- tomek26106
- Użytkownik

- Kontakt:
- tomyart
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Ja mam tak samo u siebie, a niedawno wymieniałem i u mechanika jak patrzyliśmy to było ok, ale pojechałem do domu 100m i z ciekawości zajrzałem jeszcze raz no i już był na krawędzi (przed wymianą zresztą też) to chyba musi być częsty przypadek bo ten mechanior coś mówił o tym ale dopiero teraz skojarzyłem (pasek- Contitech, napinacz SKF)
Przedtem tak jedziłem trochę to teraz chyba też nic nie będzie
Przedtem tak jedziłem trochę to teraz chyba też nic nie będzie
-
greg
-
rys
Dzieki za odpowiedzi. Troche mnie uspokoiliscie. Pasek trze bokiem o krawędz napinacza i wyglada to tak, jakby to napinacz utrzymywał pasek przed zjazdem z kół. Poza tym nowy pasek wydaje sie minimalnie dłuższy od poprzedniego, bo napinacz zawadzał zdziebko o plastykowa obudowe. Kilku użytkowników forum zauważylo podobną okoliczność.
Trzeba przyobserwowac. Jak zacznie sie drzec z boku pasek to trzeba bedzie jechać do mechanika. Na razie zrobione 2 kkm.
Trzeba przyobserwowac. Jak zacznie sie drzec z boku pasek to trzeba bedzie jechać do mechanika. Na razie zrobione 2 kkm.