jak sprawdzić instalecje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
jak sprawdzić instalecje
mam problem taki że w przeciągu nocy aku się rozładowuje doszczętnie i niewiem czy to aku jest tak już zdechnięty czy jest gdzieś zwarcie a jeśli jest zwarcie to jak je znaleść nie rozbierając auta na części pierwsze i nie mając miernika??chociaż miernik to może bym i skołował i dodam że rozruch się zawiesił. mam mk2 w automacie 1.8 z silnikiem GX pomocy z góry dzięki
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
nio miernik to może kupie a jak nie to pożycze od znajomego tylko jak szukać niewiemm może miejsca gdzie najczęściej występuje zwarcie bo tak to by trzeba było rozebrać całe auta aby dojśc do wszystkich kabli :/
[ Dodano: 29 Maj 2008 12:18 ]
a co myślicie aby odłączyć klemy od aku i podłączyć go do ładowania i zeby do jutra postał bez podłączonych klemi i rano podłączyć i zobaczyć czy będzie rozładowany czy nie ?? iwtedy może będzie wiadomo czy jest zwarcie czy aku??
[ Dodano: 29 Maj 2008 12:18 ]
a co myślicie aby odłączyć klemy od aku i podłączyć go do ładowania i zeby do jutra postał bez podłączonych klemi i rano podłączyć i zobaczyć czy będzie rozładowany czy nie ?? iwtedy może będzie wiadomo czy jest zwarcie czy aku??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
ja alarmu nie mam jedynie co to mam radio podłączone bez pośrednio do + aku i na tym kablu jest założone gniazdo z bezpiecznikiem 15 ale patrzyłem na ten bezpiecznik i jest wporządku oki sprawdze te bezpieczniki a czy jest taka możliwośc żeby poszedł jaki bezpiecznik i ze auto wogule nie chce zapalić nawet nie mruknie??
[ Dodano: 29 Maj 2008 12:57 ]
właśnie wyjąć wszystkie bezpieczniki iwkładać po kolei i jak włoże to przekręcić kluczyk i zostawić ten bezpiecznik jeśli jest dobry i wkładać kolejne??
[ Dodano: 29 Maj 2008 12:57 ]
właśnie wyjąć wszystkie bezpieczniki iwkładać po kolei i jak włoże to przekręcić kluczyk i zostawić ten bezpiecznik jeśli jest dobry i wkładać kolejne??
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
No to jak już będziesz miał miernik, to sprawdź pobór pradu na wyłączonym silniku - wyłącz wszystko w samochodzie (tak, jak go zostawiasz na parkingu, nie zapomnij, że jak masz otwarte drzwi, to lampka się świeci), odłącz klemę "-" od aku i sprawdź amperomierzem ile pradu pobiera - powinno być mało, myślę, że 0,3A max. Jeżeli więcej, to wypnij wszystkie bezpieczniki (ten od radia też) i wkładaj je po kolei, obserwując miernik - zobacz, po włożeniu którego bezpiecznika rośnie podór pradu - tym sposobem ustalisz w którym obwodzie jest problem.
Najczęsciej przyczyną takiego stanu jest alarm, syrena alarmowa (np. jak się rozładuje w niej aku), radio, jakieś sterowniki centralnego zamka, uszkodzone (zwarte do masy) włączniki przy drzwiach (lampka, która świeci się całą noc może rozładować aku).
Najczęsciej przyczyną takiego stanu jest alarm, syrena alarmowa (np. jak się rozładuje w niej aku), radio, jakieś sterowniki centralnego zamka, uszkodzone (zwarte do masy) włączniki przy drzwiach (lampka, która świeci się całą noc może rozładować aku).
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.