łożysko kierownicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

łożysko kierownicy

Post autor: agrala » sob maja 24, 2008 13:22

Poszukuje oznaczenia lozyska kierwonicy - tego dolnego
niestety w szukajce nie znalazlem a w sklepie nie wiedza jakie tam jest
czy to jest normalne lozysko?

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » czw maja 29, 2008 09:10

agrala, 171 419 517 B łożysko kulkowe

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw maja 29, 2008 10:24

Tzn. Tobie chodzi o to, co jest w stacycje, bo innego tam nie ma - z tego co wiem.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » czw maja 29, 2008 12:13

agrala pisze:tego dolnego
Lipek81 pisze:zn. Tobie chodzi o to, co jest w stacycje, bo innego tam nie ma - z tego co wiem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt maja 30, 2008 06:51

A no teraz sprawdzilem, i rzeczywiście - jest. Mam w domu rozebraną kolumnę - tam jest takie trochę dziwne łożysko - jest pierścień zewnętrzny, wewnętrzny i kulki, ale każda z tych części jest oddzielna - w kupie trzyma je taka plastikowa tulejka-zatrzask, wchodząca w ten pierścień wewnętrzny. Jak ją wyciągnęłem, to łożysko się rozsypało.

- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pt maja 30, 2008 17:53

Lipek81 pisze:A no teraz sprawdzilem, i rzeczywiście - jest. Mam w domu rozebraną kolumnę - tam jest takie trochę dziwne łożysko - jest pierścień zewnętrzny, wewnętrzny i kulki, ale każda z tych części jest oddzielna - w kupie trzyma je taka plastikowa tulejka-zatrzask, wchodząca w ten pierścień wewnętrzny. Jak ją wyciągnęłem, to łożysko się rozsypało.
moglbys zrobic zdjecie tej kolumny zebym sie mogl przygotowac do wymiany tego lozyska?
czy na tym lozysku jest jego symbol, czy jest taki jak podal kolega w poscie wyzej?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt maja 30, 2008 19:43

Niestety nie mam czym zrobić zdjęcia. Ale to nie jest typowe łożysko, jak, np. w alternatorze. Pierścień zewnętrzny i wewnętrzny wyglądają, jakby były wytłoczone z blachy. Oba wyglądają mniej więcej w przekroju jak litera "L", tylko jeden z nich jest odwórcony. Między powstałą przestrzenią są kulki. Ale żeby się to wszystko nie rozpadło, to w środek wewnętrznego pierścienia włożona jest tulejka plastikowa, która z jednej strony ma kołnierz, a z drugiej też kołnież, ale ponacinany i tworzący sobą zapadki, które zastrzaskują się o wewnętrzną krawędź zewnętrznego pierścienia (tą zamykającą przestrzeń z kulkami od dołu). Oś kierownicy przechodzi przez tą plasikową tuleję i tym samym uniemożliwa wypięcie sie zatrzasków. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałeś :)
Ten numer, który podał jaszczur jest dobry - przynajmniej ETKA tak podaje. To jest numer katalogowy części - jak pójdziesz do ASO i podasz ten numer, to dostaniesz to co trzeba. Chyba, że masz golfa z roku modelowego '85 lub wcześniej, wtedy numer jest: 171 419 517.

- swapy silników;

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » sob maja 31, 2008 08:12

rocznik 91 autka
troche zaczynam sie obawiac wymiany tego lozyska-zeby sie nie okazalo ze rozkrece i zostane bez kierownicy

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob maja 31, 2008 23:41

Zawsze będziesz mógł to poskładać, chyba, że coś połamiesz, zgubisz. Ja pierwszy raz rozbierałem tę kolumnę, tkórą mam teraz u siebue i jakoś nic nie zepsułem i dało się poskładać zpowrotem. Do wymiany tego dolnego łożyska chyba nawet nie potrzebujesz żadnych ściągaczy itp.

[ Dodano: Pon Cze 02, 2008 14:25 ]
Pytałem się w ASO i te dolne łożysko kosztuje 12zł - chyba sobie też wymienię... :)

- swapy silników;

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”