Box na kasety - jak podłączyć?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Box na kasety - jak podłączyć?

Post autor: Jaceklo » śr maja 09, 2007 16:21

W miejsce nieużywanego (denerwuja mnie rzeczy, które tam się szurały podczas przyśpieszania i hamowania) schowka w konsoli środkowej kupiłem BOXik na kasety, teraz zostaje kwestia montażu.

Przepaloną żarówkę wymienię na taką, która siedzi pod oświetleniem konsoli od ogzrewania.
Ale jak podłączyć napięcie do schowka?
Gdzie radzicie się wpiąć w instalację elektryczną [tak, żeby można było zmieniac jasnosc tym samym pokrętłem, co całość oświetlenia deski]?

A moze mimo iż w standardzie nie miałem BOXu na kasety jest zaadoptowana wtyczka do podłączenia?

I w którym miejscu najwygodniej jest zrobić otwór na kabel?

Z ciekawości zapytam jeszcze: gdzie mogę kupić oryginalną wtyczkę do podłączenia BOXu, jakbym chciał zostawic oryginalne zlącze? Kupię w pierwszym lepszym sklepie z art. motoryzacyjnymi?

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » śr maja 09, 2007 16:44

Jaceklo pisze:Gdzie radzicie się wpiąć w instalację elektryczną [tak, żeby można było zmieniac jasnosc tym samym pokrętłem, co całość oświetlenia deski]?
jeżeli nie ma wtyczki w instalacji samochodu to najbliżej jest wpiąć się w instalację od żarówki podświetlającej panel ogrzewania
Jaceklo pisze:I w którym miejscu najwygodniej jest zrobić otwór na kabel?
tam w schowku jest już otwór .... na końcu na górze :)
Jaceklo pisze:Z ciekawości zapytam jeszcze: gdzie mogę kupić oryginalną wtyczkę do podłączenia BOXu, jakbym chciał zostawic oryginalne zlącze? Kupię w pierwszym lepszym sklepie z art. motoryzacyjnymi?
w sklepie możesz dostać , ale najlepiej kupić w serwisie ( ASO ) ..... koszta za wtyczkę na pewno nie będą wysokie ( kilka zł )

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jaceklo » śr maja 09, 2007 18:58

damcio151 pisze: jeżeli nie ma wtyczki w instalacji samochodu to najbliżej jest wpiąć się w instalację od żarówki podświetlającej panel ogrzewania
tam w schowku jest już otwór .... na końcu na górze :)
Dzięki za radę :). a kieszeni na BOX jeszcze się nie przyglądałem, stąd było to moje pytanie o otwór :)

kapalek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kapalek » śr maja 28, 2008 17:20

i jak prace nad boxem? dałeś rade sie podpiąc gdzies? mozesz dac opis prac?

nowe świerze fotki wnętrza - radio,vento tunel,zegary, nakładki alu od audi tt, polerka wydechu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jaceklo » śr maja 28, 2008 23:17

kapalek pisze:i jak prace nad boxem? dałeś rade sie podpiąc gdzies? mozesz dac opis prac?
Box już od roku siedzi na swoim miejscu :)

Generalnie już nie pamiętam czy było jakieś wyjście specjalnie dla boxiku, ale moje prace wyglądały tak:

- Wymiana żarówki: żarówka w kupionym przeze mnie boxie nie działała. Musiałem ją wydłubać, a na jej miejsce włożyłem żarówkę, która oryginalnie siedzi przy podświetleniu panelu od nawiewów. Dolutowałem dwa kilkucentymetrowe przewody.
- Rozebranie panelu z nawiewami - dostajemy się do "bebechów"
- Podciągamy zasilanie: Odkręciłem panel z nawiewami i przez otwór (jest oryginalnie, z tego co pamiętam jest w górnej ściance) i obciąłem zasilanie od podświetlenia popielniczki (niepotrzebowałem tam podświetlenia, ale równie dobrze, można zrobić rozgałęzienie). Przewody od popielniczki wyprowadziłem na wierzch i do nich dolutowałem przewody wystające z boxiku.
- Wsuwamy box - Te manerw wymaga trochę wyczucia. Box trzyma się na dwie sprężynujące blaszki, ostro zakończone. Są tak wyprofilowane, że umożliwiają bezproblemowe wsunięcie boxu, ale uniemozliwiają jego wyjęcie.
"Odgięcie" blaszek dobrałem eksperymentalnie, testujac najpierw jak najmniejsze ich odgięcie, aż do momentu kiedy po wsunięciu i wysunięciu box się zaklinuje.
Dodatkowo, aby nie podrapać plastików w widocznych miejscach na blaszki przykleiłem kawałek taśmy izolacyjnej.

Do tej pory box siedzi w samochodzie i uważam go za bardzo przydatną rzecz (oczywiście o ile ktoś wozi jeszcze w samochodzie prehistoryczne kasety magnetofonowe), a jego konstrukcja jest genialna w swojej prostocie (patent z czerwonym światełkiem, kiedy kaseta jest włożona do szufladki)
Ostatnio zmieniony śr maja 28, 2008 23:22 przez Jaceklo, łącznie zmieniany 1 raz.

Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”