Większe spalanie po wymianie rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
albo wymiana filtra albo gumowego oringu pod tym złączem do którego wchodzą dwa przewody powinno pomóc chyba, że zasysa lewe powietrze na przewodzie idącym z baku do filtra albo przy samych zaciskach wężyków bo z tym to różnie może być,
ale też miałem pęcherzyki i silnik pracował normalnie, nie słyszałem aby powodowało to zwiększone zużycie paliwa.
ale też miałem pęcherzyki i silnik pracował normalnie, nie słyszałem aby powodowało to zwiększone zużycie paliwa.
pdawid81 trudny orzech do zgryzienia z tym zwiększonym spalaniem, jeśli w Twoim miejscu zamieszkania jest elektryk z VAG-COM-em do diagnostyki komputerowej to podjedź do niego - ceny diagnostyki wahają się w granicach 20-50 złotych - jeśli tyle Ci policzy to bym na to przystał a jeśli będzie chciał więcej to poszukaj forumowicza z VAG-iem z Twojego rejonu w "Grupie regionalnej", od tego bym zaczął aby zobaczyć co jest grane.
Kolego, w zeszłym roku miałem podobny problem. Wraz z nastaniem pierwszych poważniejszych chłodów autko zaczęło gorzej palić i gorzej jeździć...no i te nieszczęsne pęcherzyki powietrza w przewodach paliwowych. Ja proponuje wymienić filtr paliwa (zbierają się w nim różne syfy a przy spadku temperatury potrafi się nawet wytrącić coś w postaci galaretki, co utrudnia przepływ paliwa). Powietrze w paliwie == gorsze spalanie. Zrób tak, zagrzej silniczek i popatrz czy są bąbelki, jeśli nie to poproś aby ktoś lekko przygazował i zobacz czy wtedy się nie pojawiły. Jeśli się pojawią to dociśnij leciutko górę od filtra paliwa (ściślej rzecz ujmując tę plastikową część gdzie wchodzą i wychodzą przewody paliwowe) - jeśli to to, wtedy bąbelki powinny zniknąć. Jeśli nie znikną to posprawdzaj opaski na wężykach.
Jeśli znikną po dociśnięciu dekla to masz uszczelkę do wymiany (z doświadczenia wiem, że trudno dobrać taką, no chyba, że załatwisz sobie oryginał:)). Tak czy siak ja wymieniłem cały filtr i problem z bąbelkami znikną. Dodatkowo wróciły normalne osiągi i spalanie (z bąbelkami w paliwie ciężej się wkręcał na obroty). 40zł nie majątek, a jaka polska ropa jest każdy wie
Jeśli znikną po dociśnięciu dekla to masz uszczelkę do wymiany (z doświadczenia wiem, że trudno dobrać taką, no chyba, że załatwisz sobie oryginał:)). Tak czy siak ja wymieniłem cały filtr i problem z bąbelkami znikną. Dodatkowo wróciły normalne osiągi i spalanie (z bąbelkami w paliwie ciężej się wkręcał na obroty). 40zł nie majątek, a jaka polska ropa jest każdy wie
140KM / 317NM...i wreszcie bez lęku zerkam w stronę lewego pasa:)
Mechanik powinien wiedzieć jak się wymienia filtr paliwa...przynajmniej teoretycznie
Ja to zrobiłem sam - ściągnąłem wężyki ze starego filtra a następnie paliwkiem, które w nim zostało zalałem nowy filtr. Tak napełniony filtr założyłem, wężyki poskręcałem nowymi opaskami, zakręciłem i śmiga
Co do powietrza w przewodach - piszesz, że filtr nowy a problem pozostał. Zobacz może czy gumowe wężyki nakładane na króćce filtra nie są wewnątrz wygniecione (jeśli tak to lekkie ich przycięcie i ponowne nałożenie może pomóc). Obejrzyj węże dokładnie bo czasami może się okazać, że odwiedziła Cię kuna i pozostawiła niemiłą pamiątkę.
Jeśli wszystko to sprawdzisz i stwierdzisz, że jest OK to pozostaje wymiana filtra.
Ja to zrobiłem sam - ściągnąłem wężyki ze starego filtra a następnie paliwkiem, które w nim zostało zalałem nowy filtr. Tak napełniony filtr założyłem, wężyki poskręcałem nowymi opaskami, zakręciłem i śmiga
Co do powietrza w przewodach - piszesz, że filtr nowy a problem pozostał. Zobacz może czy gumowe wężyki nakładane na króćce filtra nie są wewnątrz wygniecione (jeśli tak to lekkie ich przycięcie i ponowne nałożenie może pomóc). Obejrzyj węże dokładnie bo czasami może się okazać, że odwiedziła Cię kuna i pozostawiła niemiłą pamiątkę.
Jeśli wszystko to sprawdzisz i stwierdzisz, że jest OK to pozostaje wymiana filtra.
140KM / 317NM...i wreszcie bez lęku zerkam w stronę lewego pasa:)