Jakie macie zdanie o ARL?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

robcio11111
Nowicjusz
Nowicjusz

Jakie macie zdanie o ARL?

Post autor: robcio11111 » sob mar 29, 2008 10:58

Witam! Mam pytanie do użytkowników silnika :bajer: TDI ARL 150KM. Mam zamiar kupić autko z takim silnikiem i chciałbym uzyskać informacje na temat jego eksploatacji.Wiem,że były już posty na ten temat, ale nie doszukałem się żadnych konkretnych uwag na temat awaryjności tego silnika a jest dość mocno wysilony jak na 1,9; wytrzymałości elementów napędu (w tym np. sprzęgła) oraz najważniejsze-rzeczywistego spalania. Z góry dzięki za wszystkie cenne uwagi!
Ostatnio zmieniony sob mar 29, 2008 13:13 przez robcio11111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SaNoN
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: SaNoN » sob mar 29, 2008 12:52

Niektorzy maja po 170-200 KM w 1,9 TDI i jezdza, wszystko zalezy od tego jakie masz pojecie o silnikach TDI i jak potrafisz dbac o auto, jezeli masz chcoc troche oleju w glowie to auto bedzie ci sluzylo dlugie lata.

Kazde auto ma jakies wady.

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Re: Jakie macie zdanie o ARL?

Post autor: souler » sob mar 29, 2008 14:47

robcio11111 pisze:Wiem,że były już posty na ten temat, ale nie doszukałem się żadnych konkretnych uwag na temat awaryjności tego silnika a jest dość mocno wysilony jak na 1,9; wytrzymałości elementów napędu (w tym np. sprzęgła) oraz najważniejsze-rzeczywistego spalania.
slabo szukales, albo w ogole. wysilony? w zadnym wypadku. awaryjny? to co zawsze w pdkach, czestym psj albo katowaniu bez umiaru, zwlaszcza na zimnym. spalanie? idealne polaczenie ekonomii i dynamiki. normalna jazda trasa ponizej 6. miasto w 7-8 sie miesci. sprzeglo 240mm ciezko zajezdzic, no ale jak ktos ma talent to i metalowa kulke popsuje.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

gluszcz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: gluszcz » pn mar 31, 2008 14:41

eksploatacja-jak każde tdi pd,sprzęgło i dwumas/mam 190km i 370Nm/jest od nowosci/190 000km przebiegu/i jak narazie jest ok,spalanie srednie z klimatyzacja na kołąch/205 szerokości/7.5litra i seryjne arl pali bardzo podobnie,ceny części zamienych troche wyższe jak do innych tdi,to prawie ten sam silnik co asz 130 km...osobiście polecam arl,ale trzeba go dokładnie przed zakupem sprawdzić

Awatar użytkownika
Budżak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Budżak » ndz maja 25, 2008 20:29

I ja mam ARLa i powiem, że jak się dba i stosuje do pewnych zasad, to można jeździć i jeździć.
Ja u siebie mam seryjne sprzęgło, które póki co wytrzymuje trochę podniesiony moment. Mam mały program na 177KM i 387Nm. Przejechałem nim już 70 tys km i zero awarii. Oczywiście nie katuję na zimnym i nie gaszę po pałowaniu. Olej wymieniam co max 10 tys km (Motul do PD - 505.01).
Generalnie to jestem bardzo zadowolony. A co do spalania, to mój trochę więcej pali niż kolegów powyżej :jezor:

http://www.cultstyle.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”