Jakie macie zdanie o ARL?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Jakie macie zdanie o ARL?
Witam! Mam pytanie do użytkowników silnika
TDI ARL 150KM. Mam zamiar kupić autko z takim silnikiem i chciałbym uzyskać informacje na temat jego eksploatacji.Wiem,że były już posty na ten temat, ale nie doszukałem się żadnych konkretnych uwag na temat awaryjności tego silnika a jest dość mocno wysilony jak na 1,9; wytrzymałości elementów napędu (w tym np. sprzęgła) oraz najważniejsze-rzeczywistego spalania. Z góry dzięki za wszystkie cenne uwagi!

Ostatnio zmieniony sob mar 29, 2008 13:13 przez robcio11111, łącznie zmieniany 1 raz.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Re: Jakie macie zdanie o ARL?
slabo szukales, albo w ogole. wysilony? w zadnym wypadku. awaryjny? to co zawsze w pdkach, czestym psj albo katowaniu bez umiaru, zwlaszcza na zimnym. spalanie? idealne polaczenie ekonomii i dynamiki. normalna jazda trasa ponizej 6. miasto w 7-8 sie miesci. sprzeglo 240mm ciezko zajezdzic, no ale jak ktos ma talent to i metalowa kulke popsuje.robcio11111 pisze:Wiem,że były już posty na ten temat, ale nie doszukałem się żadnych konkretnych uwag na temat awaryjności tego silnika a jest dość mocno wysilony jak na 1,9; wytrzymałości elementów napędu (w tym np. sprzęgła) oraz najważniejsze-rzeczywistego spalania.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
eksploatacja-jak każde tdi pd,sprzęgło i dwumas/mam 190km i 370Nm/jest od nowosci/190 000km przebiegu/i jak narazie jest ok,spalanie srednie z klimatyzacja na kołąch/205 szerokości/7.5litra i seryjne arl pali bardzo podobnie,ceny części zamienych troche wyższe jak do innych tdi,to prawie ten sam silnik co asz 130 km...osobiście polecam arl,ale trzeba go dokładnie przed zakupem sprawdzić
I ja mam ARLa i powiem, że jak się dba i stosuje do pewnych zasad, to można jeździć i jeździć.
Ja u siebie mam seryjne sprzęgło, które póki co wytrzymuje trochę podniesiony moment. Mam mały program na 177KM i 387Nm. Przejechałem nim już 70 tys km i zero awarii. Oczywiście nie katuję na zimnym i nie gaszę po pałowaniu. Olej wymieniam co max 10 tys km (Motul do PD - 505.01).
Generalnie to jestem bardzo zadowolony. A co do spalania, to mój trochę więcej pali niż kolegów powyżej
Ja u siebie mam seryjne sprzęgło, które póki co wytrzymuje trochę podniesiony moment. Mam mały program na 177KM i 387Nm. Przejechałem nim już 70 tys km i zero awarii. Oczywiście nie katuję na zimnym i nie gaszę po pałowaniu. Olej wymieniam co max 10 tys km (Motul do PD - 505.01).
Generalnie to jestem bardzo zadowolony. A co do spalania, to mój trochę więcej pali niż kolegów powyżej

http://www.cultstyle.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;