Zablokowany wentylator i wyciek plynu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zablokowany wentylator i wyciek plynu
A więc po przyjeździe pod dom zauważyłem,że coś paruje mi spod maski.Szybko zajrzałem pod maskę i zauważyłem że ze zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodnicy wylewa się petrygo.Mało tego na silniku 110 stopni i wentylator się zablokował.Jakoś nim pokręciłem(po wyjęciu wtyczki i wyłączonym silniku) i zaczął się obracać.I jeszcze przepalił mi się bezpiecznik,ale niewiem czy przez wentylator uszkodzony czy też przez wylatujące petrygo ze zbiorniczka (lało się jak z fontanny).Nigdy wcześniej nie miałem problemu z chłodzeniem silnika i wentylator załączał się przy 90 stopniach jak kreska na wskaźniku była na połowie.
Proszę o pomoc co teraz zrobić co sprawdzić w pierwszej kolejności?
Proszę o pomoc co teraz zrobić co sprawdzić w pierwszej kolejności?
Ostatnio zmieniony ndz maja 25, 2008 20:00 przez daniel026, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

znaczy co, masz sterownik wentylatorów pod zbiorniczkiem płynu tak? I o bezpieczniku na nim pieszesz że się zjarał? to sprawdź jeszcze bezpiecznik w skrzyncedaniel026 pisze:bezpiecznik,ale niewiem czy przez wentylator uszkodzony czy też przez wylatujące petrygo
Ostatnio zmieniony sob maja 24, 2008 23:46 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Na chwile zamiast bezpiecznika blaszkowego zwarłem styki dwoma cieniutkimi drucikami.Nie przepaliły się,ale zauważyłem,że silnik z wentylatora się grzeje i zdjąłem te druciki.I na tym koniec moich prób.Więc dalej niewiem co się stało? Może spalił mi się wentylator?
[ Dodano: Nie Maj 25, 2008 08:57 ]
Dzisiaj sprawdziłem na krótko wentylator (zdjąłem wtyczkę z czujnika temp. w chłodnicy i zwarłem styki czerwony - czerwono biały) wentylator się nie załączył chociaż coś w nim cyka i troszkę śmigiełko drgnęło.Czy to oznacza,że mam uszkodzony wentylator?
[ Dodano: Nie Maj 25, 2008 08:57 ]
Dzisiaj sprawdziłem na krótko wentylator (zdjąłem wtyczkę z czujnika temp. w chłodnicy i zwarłem styki czerwony - czerwono biały) wentylator się nie załączył chociaż coś w nim cyka i troszkę śmigiełko drgnęło.Czy to oznacza,że mam uszkodzony wentylator?
A więc podpiąłem jeszcze raz tym razem na krótko wentylator z akumulatora i podałem masę na brązowy i +12 na 1 i 2 bieg. Nie kręci się wogóle i troszkę się zakopciło
A co do silnika to mam AAZ TD 75km.Wydaje mi się że wszystko w porządku tzn.uszczelka pod głowicą
[ Dodano: Nie Maj 25, 2008 11:57 ]
Doradźcie mi jaki mam kupić wentylator (wersja z dwoma śmigłami) chodzi mi o używany czy zamiennik.Na tym co mam zepsuty są starte napisy i nic na nich nie widać,więc nawet niewiem jakiej mocy ma być.
A co do silnika to mam AAZ TD 75km.Wydaje mi się że wszystko w porządku tzn.uszczelka pod głowicą
[ Dodano: Nie Maj 25, 2008 11:57 ]
Doradźcie mi jaki mam kupić wentylator (wersja z dwoma śmigłami) chodzi mi o używany czy zamiennik.Na tym co mam zepsuty są starte napisy i nic na nich nie widać,więc nawet niewiem jakiej mocy ma być.