Problem ze sprzęgłem i układem kierowniczym.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Problem ze sprzęgłem i układem kierowniczym.

Post autor: wolfzan » śr maja 21, 2008 21:19

Mam dwa problemy:

Pierwszy dotyczy sprzęgła: otóż mam silnik 1.6 AEE, przy zmianie biegów przy wysprzęglaniu czuć szarpanie. To samo występuje przy mocnym naciśnięciu pedału gazu i przy puszczaniu gazu na biegu. Do tego doszło wczoraj przy zmianie biegów słychać jakieś stuknięcie. Na postuju przy wyłączonym silniku wciskając sprzęgło czuć jakby puknięcie jak pedał jest blisko podłogi i to samo czuć przy samej górze jak w puszczam pedał sprzęgła.

Drugi problem dotycy układu kierowniczego: po zatrzmaniu, ale przy włączonym silniku kręciłem kierownicą w obie strony (jak na przeglądzie) no i coś mi tam stuka, do tego kierownica rusza się góra - dół o ok 10 mm. Rozkręciłem ostłonę stacyjki i próbowałem coś z tym zrobić, ale z marnym skutkiem. Co to może być?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr maja 21, 2008 21:23

co sie tyczy kierownicy to tam jest łożysko w stacyjce , może sie rozsypało

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wolfzan » śr maja 21, 2008 21:25

miś fazi, mógłbyś może napisać jak to wymienić? nie bardzo chciałbym improwizować, tylko przynamniej z grubsza wiedzieć jak to zrobić.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr maja 21, 2008 21:34

musisz najpierw zdjąć kierownice i zobaczyć czy na pewno to łożysko , widać go po zdjęciu kiery , jeśli ono to musisz zdjąć tulejke która masz na wale kierownicy , trudno sie zdejmuje , potem wyjmujesz stacyjke i masz dostęp do łożyska , tylko nie wiem czu kupisz samo łożysko , najpewniej to w ASO

[ Dodano: 21 Maj 2008 21:36 ]
jak masz dostęp do ETKi to zobacz czy łożysko w stacyjce występuje jako część zamienna

[ Dodano: 21 Maj 2008 21:39 ]
ze sprzęgłem to nie chce Cie straszyć ale chyba dowiesz sie na pewno co jest nie tak , jak wyjmiesz skrzynie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”