Od niedawna zaniepokoiło mnie zachowanie silnika w ventylu i dzis sprawdziłem z kumplem kompresje i na pierwszym cylindrze stopien sprezania wyniosł 3,natomiast na pozostałych trzech cylindrach wynik był identyczny a mianowicie 13,6.
Kolega stwierdził ze sprawdza sie to jakos olejem i nalał strzykawke oleju do tego cylindra i podczas krecenia rozrusznikiem brakło skali na przyrządzie pomiarowym.
Auto mam 3 miesiace a poprzedni własciciel 1,5 roku temu wmontował LPG.
Co moze znaczyc tak duzy spadek cisnienia sprezania w jednym cylindrze??
Auto w sumie chodzi normalnie tylko troche telepie na wolnych.
Nie wiem jak z osiągami bo nie mam porownania.
Czy są jeszcze jakies sposoby na dokladniejsze stwierdzenie usterki czy trzeba kroic silnik??
VENTO słaba kompresja na jednym garze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
VENTO słaba kompresja na jednym garze
Ostatnio zmieniony pn maja 19, 2008 23:10 przez Marek 81l, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Mk2 :)
był Mk3 :)
było Vento ABF
bylo Vento AAA
TERAZ: JETTA III i Mk3 Cabrio
1Z ,ABS
był Mk3 :)
było Vento ABF
bylo Vento AAA
TERAZ: JETTA III i Mk3 Cabrio
1Z ,ABS
- mariusz75
- Forum Master

- Kontakt:
Ja na 99% obstawiam nadpalony zawór wydechowy, ale jak napisał poprzednik może to być równierz spowodowane nieszczelnością pierścieni tłokowtch. Bez zrzucenia głowicy nic więcej się nie dowiesz, a do jakiejkolwiek naprawy i tak musisz ją zdjąć. Jak już się za to weżmiesz i zdemontujesz głowice sprawdż szczelność zaworów za pomocą bęzyny lub rozpuszczalnika, no i dokładnie je obejrzyj czy na grzybku nie ma niebiesko-fioletowej obwódki po zewnętrznej stronie światczącej o przegrzaniu i nadpaleniu.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
-
oldstaszek
- Forum Master