stuki w silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
stuki w silniku
Witam wczoraj zaprowadziłem samochód do warsztatu gdyż po odpaleniu silnika słychać było stukot mechanik stwierdził że obróciła się panewka korbowodowa i mam pytanie czy opłaca się naprawiać silnik czy kupić drugi .Druga sprawa że właściciel warsztatu stwierdził że mam najgorszą wersje silnika chodzi o to że panewki nie posiadają zamków i części do tego silnika trudno dostępne : silnik 1.6 aee na pełnym wtrysku benzyna załączam zdjęcie podobnego silnika. CO ROBIć? 

- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Dołączam się do pytania.stonefree pisze:W jaki sposób to stwierdził?jacol pisze:mechanik stwierdził że obróciła się panewka korbowodowa
Fakt, jest to kłopotliwy silnik w naprawach, dlatego do byle buraków nie ma co jechać, ale bzdura z tym, że części są niedostępne. Najczęściej trzeba je sprowadzać na zamówienie, bo tych silników nie ma tak dużo, ale części są. Jeżeli potwierdzi się przypuszczenie mechanika, to taki silnik w niezłym stanie można dosyć tanio kupić.
Ostatnio zmieniony ndz maja 18, 2008 11:17 przez wolfzan, łącznie zmieniany 1 raz.
stuki w silniku
Jutro będę wszystko wiedział na temat mojego silnika ale mechanik jest przekonany na 200% że to panewka korbowodowa stuki wydobywają z miski olejowej rozglądałem się za takim silnikiem ale są podobne z mniejszej pojemności 1.4 takiego 1.6 niestety nie mogę znalezć ciekawy jestem czy można wstawić inny model silnika.
Ostatnio zmieniony ndz maja 18, 2008 12:14 przez jacol, łącznie zmieniany 1 raz.
- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Re: stuki w silniku
Masz na myśli 1.4 AEX. To jest identyczny silnik jak 1.6 AEE, z tym, że średnica cylindrów jest mniejsza i mniejsza pojemność. Tutaj i tutaj masz te silniki.jacol pisze:są podobne z mniejszej pojemności 1.4 takiego 1.6 niestety nie mogę znalezć
- Biolyvyoob
- Mały gagatek

- Kontakt:
- Biolyvyoob
- Mały gagatek

- Kontakt:
stuki w silniku
odebrałem golfa z warsztatu i okazało się że wina była tłoka zbyt lużny po wymianie silniczek chodzi aż miło uważam temat za zamknięty.