1.8 - czujnik temperatury a wskaznik/wentylatory
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
shikataganai
- Nowicjusz

1.8 - czujnik temperatury a wskaznik/wentylatory
witajcie
silnik 1.8 '93 - wymienialem termostat (nie osobiscie , w warsztacie)
po tej operacji wskaznik temperatury potrafi dochodzic do 110 i wiatraki sie nie wlaczaja, wczesniej jak sie nagrzal to sia wlaczaly prawidlowo , ale przewaznie byl neidogrzany bo wlasnie byl padniety termostat..
przy wlaczeniu klimy wiatraki zalaczaja sie normalnie ...
czujnik wkrecany w chlodnice wymienialem wczesniej (miesiac temu nowy) wiec zakladam ze jest sprawny
mam podejzenia ze ten czujnik z przodu nad glowica (z żółtą obwódką 4pinowy) jest odpowiedzialny za przekazywanie wartosci na wskaznik temperatury i po prostu cos przeklamuje , ale czy ma on cos wspolnego tez z zalaczaniem wiatraków chłodnicy?
moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
z gory dzieki za podpowiedzi
silnik 1.8 '93 - wymienialem termostat (nie osobiscie , w warsztacie)
po tej operacji wskaznik temperatury potrafi dochodzic do 110 i wiatraki sie nie wlaczaja, wczesniej jak sie nagrzal to sia wlaczaly prawidlowo , ale przewaznie byl neidogrzany bo wlasnie byl padniety termostat..
przy wlaczeniu klimy wiatraki zalaczaja sie normalnie ...
czujnik wkrecany w chlodnice wymienialem wczesniej (miesiac temu nowy) wiec zakladam ze jest sprawny
mam podejzenia ze ten czujnik z przodu nad glowica (z żółtą obwódką 4pinowy) jest odpowiedzialny za przekazywanie wartosci na wskaznik temperatury i po prostu cos przeklamuje , ale czy ma on cos wspolnego tez z zalaczaniem wiatraków chłodnicy?
moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
z gory dzieki za podpowiedzi
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
...i jeszcze wlasnie za informacje na wskazniku w desce rozdzielczej.Jest on 4 pinowy i 2 piny ida do ECU a pozostale 2 do wskaznika w desce.Dziwne jest tylko to ze po wymianie termostatu zaczal inaczej wskazywac.Skoro przy 110C nie wlaczaja sie wentylatory to albo jest przeklamanie we wskazywanej temperaturze albo czujnik w chlodnicy padl.dziejo pisze:on odpowiedzialny jest za podanie własciwej wartości temp do ECU
Jaki czujnik kupiles oraz jaki termostat masz?
Ostatnio zmieniony ndz maja 11, 2008 10:05 przez gopiter, łącznie zmieniany 1 raz.
Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...
- miałem identyczne objawy przy wymianie termostatu u siebie w 1.8 AAM, co było przyczyną? - ano to że układ chłodzenia zapowietrzył się przy wymianie termostatu i zalaniu płynu. mimo tego ze płyn wlewałem do zbiorniczka wyrównawczego auto cały czas chodziło na obiegu krótkim,temperatura podchodziła do 110-120 C, nie włączał się wentylator i termostat ponieważ znajdowały się tam bańki powietrza.shikataganai pisze:po tej operacji wskaznik temperatury potrafi dochodzic do 110 i wiatraki sie nie wlaczaja, wczesniej jak sie nagrzal to sia wlaczaly prawidlowo
Co należy zrobić ?
Odp: należy zdjąć czujnik z górnego grubego węża dochodzącego do głowicy i w uzyskany w ten sposób otwór wlewać płyn. włożyć czujnik - zapalić silnik i sprawdzić - do skutku. (sposób pokazał mi mechanik)
-
gopiter
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Uklad chlodzenia w golfach powinien sam sie odpowietrzyc.Wystarczy wlaczyc silnik i ogrzewanie w kabinie na max.Silnik powinien chodzic na biegu jalowym do zalaczenia sie wentylatora na chlodnicy.Po takiej operacji uklad pownien byc prawidlowo odpowietrzony.
Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...
akurat to nie ma różnicy czy w golfach czy vento czy w passacie. np.silnik 1.8 AAM był montowany seryjnie w tych trzech modelach aut.gopiter pisze:Uklad chlodzenia w golfach powinien sam sie odpowietrzyc.Wystarczy wlaczyc silnik i ogrzewanie w kabinie na max
powinnien się sam odpowietrzyć - powinnien, ale stałem z mechanikiem w serwisie z pół godziny i nie mógł się odpowietrzyć, jedynie pomógł sposób opisany przeze mnie powyżej. Przerabiałem to już dwa razy.
Po prostu te typy tak mają
-
shikataganai
- Nowicjusz

dzieki za odpowiedzi - jutro zrobie manewr z czujnikiem -> tym bardziej ze ten trójnik byl wymieniany bo mial przecieki , mozliwe ze jest zapowietrzony...ordy pisze:- miałem identyczne objawy przy wymianie termostatu u siebie w 1.8 AAM, co było przyczyną? - ano to że układ chłodzenia zapowietrzył się przy wymianie termostatu i zalaniu płynu. mimo tego ze płyn wlewałem do zbiorniczka wyrównawczego auto cały czas chodziło na obiegu krótkim,temperatura podchodziła do 110-120 C, nie włączał się wentylator i termostat ponieważ znajdowały się tam bańki powietrza.shikataganai pisze:po tej operacji wskaznik temperatury potrafi dochodzic do 110 i wiatraki sie nie wlaczaja, wczesniej jak sie nagrzal to sia wlaczaly prawidlowo
Co należy zrobić ?
Odp: należy zdjąć czujnik z górnego grubego węża dochodzącego do głowicy i w uzyskany w ten sposób otwór wlewać płyn. włożyć czujnik - zapalić silnik i sprawdzić - do skutku. (sposób pokazał mi mechanik)
dzisiaj musialem zrobic mala trase 2 x ~80km , w jedna strone w ogole bylo dziwnie, ok 110 stopni nawet przy stalej predkosci ok 90km/h , potem nagle zapalila sie kilkukrotnie kontrolka oleju
zatrzymalem sie, sprawdzilem olej , bylo 3/4 dolalem 0.3l bo tyle mialem , odpalilem i juz sie to nie powtorzylo
mysle ze moze albo temperatura byla faktycznie za duza i w ten sposob jest rozwiazana sygnalizacja jakeisj 'awarii' , albo moze faktycnzie ten czujnik przeklamuje i pokazywal za duzo przez co ECU zinterpretowalo to jako awarie???
lub 3 teoria - moze to sygnalizacja 'inspekcji' serwisowej? jesli tak to moze znacie sposob jak to wylaczyc zeby sie nie powtarzalo
w kazdym razie w drodze powrotnej raz podeszlo do ok 110 a przeweaznie bylo 90-100 ...
raz nawet wlaczyl sie wentylator na postoju...
po tym co przeczytalem sklaniam sie do tego ze faktycznie moze to zapowietrzenie...oby
sprawdze i dam znac
[ Dodano: 12 Maj 2008 17:53 ]
diagnoza z zapowietrzeniem byla trafiona
wymienialem dzis króciec od plynu chłodzącego, ten z boku , wiec troche plynu zeszlo
potem wystarczylo wlaczyc silnik zeby nabil cisnienie do obiegu , wylaczyc silnik, odkrecic ostroznie korek zbiorniczka zeby zeszlo cisnienie , na koniec wysunac delikatnie czujnik i poczekac az zejdzie powietrze....
u mnie potrzebowalem powtorzyc to jeszcze 2 razy zeby 'calkowicie odpowietrzyc'
wiatraki zalaczaja sie teraz miedzy 90 a 100 stopni, wiec chyba prawidlowo
dla osob ktore beda przeprowadzac taka operacje - nie zapomnijcie po wylaczeniu silnika wypuscic cisnienie przez korek zbiorniczka wyrownawczeczo...ja raz zapomnialem
...czujnik fajnie wystrzelilo do góry po zdjeciu zawleczki, efekt fajny - szkoda tylko ze reke poparzylem
a propo tej migajacej kontrolki oleju macie jakies pomysly co to moglo byc? moze po prostu alert ze jest za duza temp silnika?
dzisiaj tez zmienilem olej i filtr , zaraz musze pojechac dluzszy kawalek, mam nadzieje ze nie bedzie juz 'piszczec' bo to lekko denerwujace jest