Problemy z obrotami RP

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
majekMK2
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Problemy z obrotami RP

Post autor: majekMK2 » sob maja 10, 2008 17:16

Witam mam problem w swoim RP-ku z obrotami przegladalem forum i nie ma tego co u mnie sie dzieje i kumpel z forum mechanik zrobil wszystko i nic.
A moj problem to taki ostatnio we wtorek wymienilem od kolegi silnik krokowy muwil ze sprawny wmontowalem go do siebie zresetowalem kompa i powymienialem wszystkie rurki podcisnieniowe autko do piatku chodzilo ok obroty tak jak powinny byc 1tys.obr.
i po wymianie nie bylo problemow takich jak z rana odpalalem auto to kopcilo na chwilke i praktycznie auto gaslo powymianie wlasnie tego krokowca a od wczoraj zaczely sie spowrotem obroty zawieszac same regulowac w dol i gore ale jak jest nagrzany bo jak zimny to ok wszystkie czujniki dobre lewego powietrza nie ma.
I czy moze byc dalej ten silnik krokowy??i czy moze tak byc ze po zamontowaniu krokowca dopiero po 4 dniach ukazaly sie te objawy ze jest padniety??
Prosze o pomoc bo zastanawiam sie nad wymiana a boje sie ze to nie to.
Golf mk II silnik RP benzyna +gaz.

Były golfik:/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197
Obrazek

mateo mkII
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mateo mkII » sob maja 10, 2008 23:12

witam kolego mozna jeszcze sprobowac wymienic TPS i zobaczymy co bedzie dalej. pozdrawiam.

mateo

Awatar użytkownika
tigerdj
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: tigerdj » sob maja 10, 2008 23:24

Ewentualnie ktores z przewodow wysokiego napiecia sie luzuje prawdopodobnie 3 albo 4 juz nie pamietam u mnie bylo to samo nie wszystkie garki wtedy dzialaja i tak obroty chodza raz w dol raz q góre

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=177740/][size=159][b]Gofer bY Tiger ;} Sprzedam [/b][/size][/url]
[size=92] Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki a cuda zajmują mi trochę czasu[/size]
[img]http://img180.imageshack.us/img180/7369/new1wj9.gif[/img]

Awatar użytkownika
majekMK2
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: majekMK2 » ndz maja 11, 2008 00:58

mateo mkII Witam sasiada :grin: no mozna by bylo jeszcze sprawdzic.Sorki sprawdzalem dzis i TPS jest tez dobry wiec juz sam niewiem co.
To zobacze jeszcze na te kable ale patrzylem i byly raczej dobre ale zagladne na wszelki wypadek.

Naprwade niewiedzialem ze tak ciezko jest dojsc do tego co to moze byc w tym rp-ku jest to uciazliwa jazda z tymi nierownymi obrotami.

Obrazek

Awatar użytkownika
ordy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ordy » ndz maja 11, 2008 11:11

Oto kilka rad ode mnie:

- przeczyść cały wtrysk, przepustnice.
- sprawdź podstawkę pod monowtryskiem czy nie ma żadnych śladów pęknięcia.
- sprawdź wężyki podciśnieniowe czy nie mają żadnych pęknięć czy dziur.
- sprawdź przewód odmy i podciśnieniowy serwa.
- sprawdź czujniki: niebieski - temp wody i zasysanego powietrza - omomierzem.
- spróbuj przeczyścić silnik krokowy, nasmaruj, wyczyść styki.
- sprawdź stan świec zapłonowych i filtra powietrza.
- zresetuj kompa.

w razie problemów z rozebraniem i czysczeniem silnika krokowego podaje moją instrukcję:

- zatrzaski plastikowe podważam zapałkami (nieco spłaszczonymi na końcach kombinerkami) i rozpoławiam go bez łamania zatrzasków
- czyszczę ślimaka i ślimacznicę :) a nastepnie smaruje je smarem do tworzyw.
- drobnym papierem ściernym (1500) czyscze styki microswitcha przepustnicy, oraz ścieżki na bolcu.

Po założeniu krokowca do silnika ustawiam zderzak przepustnicy - tak aby był luz ok 0.4mm miedzy zderzakiem a popychaczem (sprawdzam szczelinomierzem).
W trakcie sprawdzania luzu podłączam omomierz lub zwykły próbnik z żarówką i sprawdzam czy jest przepływ między pinem 3 i 4.

GOLFSTROM_MK_II

Post autor: GOLFSTROM_MK_II » ndz maja 11, 2008 12:49

Witam! ja miałem podobnie u siebie że na zimnym silniku działał super a jak już dostał temperatury to obroty głupiały i potrafiły zawiesić się nawet na 3tys. okazało się że była to wina krokowca więc zrobiłem tak: zdemontowałem go do niewielkiego naczynia nalej płynu hamulcowego i zanurz go całego niech tak poleży z 5 min a potem przepłukuj go tym że płynem nadmiar płynu niech z niego potem ścieknie i zamontuj z powrotem zobaczysz czy się poprawi, bo napewno taki zabieg mu nie zaszkodzi

Awatar użytkownika
krzysio1985
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysio1985 » ndz maja 11, 2008 15:04

majekMK2, jesli to krokowiec to po co Ci on??:))))mi padl stycznik biegu jalowego...sie zawieszal to go wypialem:)))obroty trzyma nie gasnie a pozniej to juz mam innego krokowca from LPG:))a w sumie jak zrobie kierowanie to wezme sie za tego kroka:)piszesz ze jak go odpalales na zimno to chwile zakopcil??miales/masz wtedy taki objaw jakby kulania na jeden cylinder?? filtr paliwa wymieniales???a moze po czterech dniach dopiero bledy nalalpales??poprostu sprawdz czy dziala..bateria w dlon:)
Ostatnio zmieniony ndz maja 11, 2008 15:06 przez krzysio1985, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
majekMK2
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: majekMK2 » ndz maja 11, 2008 15:10

powiem wam tak ze rurka od odmy ma mala jakkby dziurke to wiec wymienie to sprawdze podcisnienie serwa bo nie patrzylem,
Inne podcisnieniowe sa dobre bo wymienione.
podstawa pod wtryskiem raczej tez bo niedawno wymieniona,
To przeczyszcze caly wtrysk i przepustnice jeszcze
Popatrze na ten silnik krokowy jeszcze,
Czujniki dobre bo sprawdzalem,
swiece mam do wymiany za niedlugo bo kolega patrzyl ze juz dlugo nie pociagna a filter tez patrzylem i byl dobry.
To zrobie to i napisze czy sie poprawilo dzielki wilekie jak narazie :pub:

[ Dodano: 11 Maj 2008 16:30 ]
krzysio1985 no dokladnie jak odpalalem jak jest zimny przykladowo jak postal z 10godzin to wtedy puscil dymek na czarno i mulil nie wkrecal sie tylko obroty spadaly w dol po chwili dodawaniu gazu zanikalo to.Ale teraz na tym krokowcu tego narazie nie ma.Filter byl wymieniany z 7 miesiecy temu wiec raczej dobry.Powiem ci tak wyglada jakby na jeden cylinder wtedy nie lapal ale teraz jest ok.tylko te obroty do :ass:
I zawsze po czterech dniach sie to dzieje czasem nawet szybciej po resecie.

Obrazek

Awatar użytkownika
tigerdj
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: tigerdj » ndz maja 11, 2008 21:31

ewentualnie jescze miozesz sprawdzic docisk na sprzegle albo cos z tym linke czy cos bo tak tez moze byc jak nie odbija albo moze ci sie slizgac sprzeglo

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=177740/][size=159][b]Gofer bY Tiger ;} Sprzedam [/b][/size][/url]
[size=92] Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki a cuda zajmują mi trochę czasu[/size]
[img]http://img180.imageshack.us/img180/7369/new1wj9.gif[/img]

Awatar użytkownika
golfiarz1
Forum Master
Forum Master

Post autor: golfiarz1 » ndz maja 11, 2008 21:42

moj znajomy walczyl tez z tymi obrotami co sie okazalo silniczek krokowy wymienili ustalo na tydzien robili co mogli i nic a co sie okazalo walek rozrzadu krzywki wytarte wymienil i juz rok z glowy moze to to czasem tez filt weglowy przepuszcza lub ma dziurke ten w blotniku

mk2 16vt 325KM 353 NM
1/4 mili best et 12.7

Awatar użytkownika
majekMK2
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: majekMK2 » ndz maja 11, 2008 22:55

Aha to tez spogladne na te rzeczy wole narazie wszystko sprawdzic z tych tanich czesci a na koniec jak zostanie krokowiec ze jest padniety to wtedy wymienie na nowy.

W tym tyg.bede wymienial rozrzad to z kumplem popatrzymy na te rzeczy co scie pisali i dam znac czy sprawne.
Pozdro

Obrazek

Awatar użytkownika
krzysio1985
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysio1985 » pn maja 12, 2008 01:11

majekMK2, pomysle co z tym bo u mnie tez tak...bylo:)ustalo:]przekminie bo tez mnie to zastanawialo...na walki i sprzeglo bym nie stawial...ciagly spadek mocy!!!!!!sprzeglo????co?? :grin: wymysliles cos z tym wspomaganiem??:) :bajer:

Awatar użytkownika
majekMK2
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: majekMK2 » wt maja 13, 2008 19:42

krzysio1985 Wspomagania jeszcze nie sprawdzil bo jest zawalony robota.
W czwartek robie te rzeczy co zescie napisali i zobacze co bylo padniete mysle ze dojde do tego w ten dzien.
Pozdro

Obrazek

Awatar użytkownika
krzysio1985
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysio1985 » śr maja 14, 2008 20:51

sorry ale nie mialem jeszce czasu posprawdzac u mnie jak jest co jest...uruchomie maszine to pogadamy...narazie stoi na kanlae i wspome zakladam...nie wiele zostalo

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”