łożyska kół przednich

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dj241
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

łożyska kół przednich

Post autor: dj241 » śr maja 07, 2008 20:46

potrzebuje jakies porady jak to zrobic , mam problemy z wyjeciem łożyska , zdiąłem juz pierscien zabezpieczajacy od strony przegubu . co dalej ?? ni jak mi to nie che sie wybic ;/ jakies foto porady ?? w szukajce nie znalalzlem nic odpowiedniego ;/

mój potworek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211569

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » śr maja 07, 2008 21:05

- zdejmujesz koło
- zdejmujesz zawleczkę za śruby
- odkręcasz śrubę (porządny klucz chyba 30)
- z piasty wyciągasz trzpień frezowany przegubu
- odkręcasz jedną śrubkę na dolnym sworzniu, wyciągasz trzpień sworznia ze zwrotnicy
- odkręcasz dwie śruby i rozłączasz zwrotnicę od mc-persona
- bierzesz całość na imadło
- wybijasz piastę z łożyska
- zdejmujesz pierścienie segera z jednej strony, później z drugiej
- wybijasz łożysko
- czyścisz miejsce gdzie ma być łożysko, smarujesz
- zakładasz nowy pierścień segera
- wciskasz (najlepiej prasą lub na imadle) nowe łożysko
w łożyskowciskasz piastę
- z drugiej strony też zabezpieczasz łożysko pierścieniem segera
- i zakładasz wszystko do auta
- śrubę (tą z zawleczką) dokręcasz ma max

- oczywiście po złożeniu wszystkiego konieczne ustawienie geometrii kół w zakładzie diagnostycznym
- a jeżeli nie chcesz jechać na zbieżność to zamiast odkręcać dwie śruby między zwrotnicą a mcpersonem to musisz wyjąć cały mcperson razem ze zwrotnicą, odkręcając poduszkę od góry:) i wcześniej ściągnąć ściągaczem sprężyny
Ostatnio zmieniony śr maja 07, 2008 21:13 przez prezesik25, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
korfanty
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: korfanty » śr maja 07, 2008 21:21

Nic siłą tylko młotkiem ;) ostatnio przerabiałem temat w moim golfie - ja zrobiłem to następująco:

po ściągnięciu segera zabezpieczającego łożysko dopasowałem duży kamień nasadowy prawie taki jak średnica zewnętrzna łożyska, teraz potrzeba osoby do której masz zaufanie ;) zawołałem żonę i dałem jej konkretny młotek ok 2kg, trzymając zwrotnice w rękach ona kilkakrotnie uderzyła młotkiem, na początku nie chciało iść ale jak drgnęło to po kliku uderzeniach wyleciało. Do dalszej pracy pomocnik już nie będzie potrzebny:)
niestety łożysko wyleciało ale wewnętrzna szalka łożyska została na pieście, i tu zostaje tylko bosch i jej nacięcie a potem przecinak i konkretne uderzenie młotkiem i pęka inaczej jej nie ściągniesz. Zostaje wyczyścić i wcisnąć łożysko, ja pożyczyłem od kumpla niewielki ręczny przyrząd (długa śruba z różnej szerokości pierścieniami) i łożysko weszło jak po maśle, jak nie masz to użyj szalki zewnętrznej ze starego łożyska i imadło albo delikatnie młotkiem.
To samo z wbiciem piasty, trzeba dopasować coś o średnicy wewnętrznej szalki i delikatnie wbić.

P.S. Nie zapomnij sprawdzić jak będziesz miał wszystko rozebrane gwintu w piaście który przytrzymuje tarcze hamulcową, w większości przypadków śruba jest urwana, a tu mamy okazje aby nawiercić i przegwintować.
Ostatnio zmieniony śr maja 07, 2008 21:24 przez korfanty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dj241
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dj241 » śr maja 07, 2008 22:09

dzieki chlopaki wiec niepozostaje nic wicej jak skozystac z starej zasady ni na siłe wszystko młotkiem :) z odpieciem zwrotnicy od wachacza mam niewielki problem ;/ nie da rady wyjac sruby tej zabezp sworzen ;/ odkreic odkrecila sie ladnie gozej z wybiciem raz ze miejsca malo i nema jak podeisc a 2 to ona chyba wyrobiona jest i sie blokuje
a co do piasty w lozysku to z uzyciem mlotka i koncowki nasadowej 30 ( idealnie rozmiar zew jak trzpienia ;) ) poruszylem o ok 2 mm i nic wiecej ani drgnie ;/

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » czw maja 08, 2008 16:02

dj241 pisze:nie da rady wyjac sruby tej zabezp sworzen ;/ odkreic odkrecila sie ladnie gozej z wybiciem raz ze miejsca malo i nema jak podeisc a 2 to ona chyba wyrobiona jest i sie blokuje
popsikaj WD-40, śruba musi wyjść, aby wyszedł sworzeń, jeżeli nie wyjmiesz śruby to o sworzniu zapomnij.
Natomiast jeżeli chodzi o odkręcenie nakrętki 30 to jest rada: wkręć dwie śruby od kół na przeciw siebie i między nie włóż breszkę i zaprzyj o ziemię, wtedy odkręcisz śrubę, ale naszykuj sobie porządna przedłużkę do klucza.
Jeżeli odkręcisz już tą nakrętkę to z piasty będziesz mógł wyjąć frezowaną oś przegubu.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
dj241
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dj241 » czw maja 08, 2008 20:36

dzieki chlopaki dzis zmienilem jedno lozysko :bigok: nic na siłe wszystko młotkiem :green_fuck: juz mi nie szumi :bajer: jeszcze wymienie dla spokoju druga strone i bedzie spokoj
fakt po zdeontowaniu calej zwrotnicy robota jest o wieeele prostsza ;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”