łożyska kół przednich
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- dj241
- Użytkownik

- Kontakt:
łożyska kół przednich
potrzebuje jakies porady jak to zrobic , mam problemy z wyjeciem łożyska , zdiąłem juz pierscien zabezpieczajacy od strony przegubu . co dalej ?? ni jak mi to nie che sie wybic ;/ jakies foto porady ?? w szukajce nie znalalzlem nic odpowiedniego ;/
mój potworek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211569
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
- zdejmujesz koło
- zdejmujesz zawleczkę za śruby
- odkręcasz śrubę (porządny klucz chyba 30)
- z piasty wyciągasz trzpień frezowany przegubu
- odkręcasz jedną śrubkę na dolnym sworzniu, wyciągasz trzpień sworznia ze zwrotnicy
- odkręcasz dwie śruby i rozłączasz zwrotnicę od mc-persona
- bierzesz całość na imadło
- wybijasz piastę z łożyska
- zdejmujesz pierścienie segera z jednej strony, później z drugiej
- wybijasz łożysko
- czyścisz miejsce gdzie ma być łożysko, smarujesz
- zakładasz nowy pierścień segera
- wciskasz (najlepiej prasą lub na imadle) nowe łożysko
w łożyskowciskasz piastę
- z drugiej strony też zabezpieczasz łożysko pierścieniem segera
- i zakładasz wszystko do auta
- śrubę (tą z zawleczką) dokręcasz ma max
- oczywiście po złożeniu wszystkiego konieczne ustawienie geometrii kół w zakładzie diagnostycznym
- a jeżeli nie chcesz jechać na zbieżność to zamiast odkręcać dwie śruby między zwrotnicą a mcpersonem to musisz wyjąć cały mcperson razem ze zwrotnicą, odkręcając poduszkę od góry:) i wcześniej ściągnąć ściągaczem sprężyny
- zdejmujesz zawleczkę za śruby
- odkręcasz śrubę (porządny klucz chyba 30)
- z piasty wyciągasz trzpień frezowany przegubu
- odkręcasz jedną śrubkę na dolnym sworzniu, wyciągasz trzpień sworznia ze zwrotnicy
- odkręcasz dwie śruby i rozłączasz zwrotnicę od mc-persona
- bierzesz całość na imadło
- wybijasz piastę z łożyska
- zdejmujesz pierścienie segera z jednej strony, później z drugiej
- wybijasz łożysko
- czyścisz miejsce gdzie ma być łożysko, smarujesz
- zakładasz nowy pierścień segera
- wciskasz (najlepiej prasą lub na imadle) nowe łożysko
w łożyskowciskasz piastę
- z drugiej strony też zabezpieczasz łożysko pierścieniem segera
- i zakładasz wszystko do auta
- śrubę (tą z zawleczką) dokręcasz ma max
- oczywiście po złożeniu wszystkiego konieczne ustawienie geometrii kół w zakładzie diagnostycznym
- a jeżeli nie chcesz jechać na zbieżność to zamiast odkręcać dwie śruby między zwrotnicą a mcpersonem to musisz wyjąć cały mcperson razem ze zwrotnicą, odkręcając poduszkę od góry:) i wcześniej ściągnąć ściągaczem sprężyny
Ostatnio zmieniony śr maja 07, 2008 21:13 przez prezesik25, łącznie zmieniany 2 razy.
Nic siłą tylko młotkiem
ostatnio przerabiałem temat w moim golfie - ja zrobiłem to następująco:
po ściągnięciu segera zabezpieczającego łożysko dopasowałem duży kamień nasadowy prawie taki jak średnica zewnętrzna łożyska, teraz potrzeba osoby do której masz zaufanie
zawołałem żonę i dałem jej konkretny młotek ok 2kg, trzymając zwrotnice w rękach ona kilkakrotnie uderzyła młotkiem, na początku nie chciało iść ale jak drgnęło to po kliku uderzeniach wyleciało. Do dalszej pracy pomocnik już nie będzie potrzebny:)
niestety łożysko wyleciało ale wewnętrzna szalka łożyska została na pieście, i tu zostaje tylko bosch i jej nacięcie a potem przecinak i konkretne uderzenie młotkiem i pęka inaczej jej nie ściągniesz. Zostaje wyczyścić i wcisnąć łożysko, ja pożyczyłem od kumpla niewielki ręczny przyrząd (długa śruba z różnej szerokości pierścieniami) i łożysko weszło jak po maśle, jak nie masz to użyj szalki zewnętrznej ze starego łożyska i imadło albo delikatnie młotkiem.
To samo z wbiciem piasty, trzeba dopasować coś o średnicy wewnętrznej szalki i delikatnie wbić.
P.S. Nie zapomnij sprawdzić jak będziesz miał wszystko rozebrane gwintu w piaście który przytrzymuje tarcze hamulcową, w większości przypadków śruba jest urwana, a tu mamy okazje aby nawiercić i przegwintować.
po ściągnięciu segera zabezpieczającego łożysko dopasowałem duży kamień nasadowy prawie taki jak średnica zewnętrzna łożyska, teraz potrzeba osoby do której masz zaufanie
niestety łożysko wyleciało ale wewnętrzna szalka łożyska została na pieście, i tu zostaje tylko bosch i jej nacięcie a potem przecinak i konkretne uderzenie młotkiem i pęka inaczej jej nie ściągniesz. Zostaje wyczyścić i wcisnąć łożysko, ja pożyczyłem od kumpla niewielki ręczny przyrząd (długa śruba z różnej szerokości pierścieniami) i łożysko weszło jak po maśle, jak nie masz to użyj szalki zewnętrznej ze starego łożyska i imadło albo delikatnie młotkiem.
To samo z wbiciem piasty, trzeba dopasować coś o średnicy wewnętrznej szalki i delikatnie wbić.
P.S. Nie zapomnij sprawdzić jak będziesz miał wszystko rozebrane gwintu w piaście który przytrzymuje tarcze hamulcową, w większości przypadków śruba jest urwana, a tu mamy okazje aby nawiercić i przegwintować.
Ostatnio zmieniony śr maja 07, 2008 21:24 przez korfanty, łącznie zmieniany 1 raz.
- dj241
- Użytkownik

- Kontakt:
dzieki chlopaki wiec niepozostaje nic wicej jak skozystac z starej zasady ni na siłe wszystko młotkiem
z odpieciem zwrotnicy od wachacza mam niewielki problem ;/ nie da rady wyjac sruby tej zabezp sworzen ;/ odkreic odkrecila sie ladnie gozej z wybiciem raz ze miejsca malo i nema jak podeisc a 2 to ona chyba wyrobiona jest i sie blokuje
a co do piasty w lozysku to z uzyciem mlotka i koncowki nasadowej 30 ( idealnie rozmiar zew jak trzpienia
) poruszylem o ok 2 mm i nic wiecej ani drgnie ;/
a co do piasty w lozysku to z uzyciem mlotka i koncowki nasadowej 30 ( idealnie rozmiar zew jak trzpienia
mój potworek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211569
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
popsikaj WD-40, śruba musi wyjść, aby wyszedł sworzeń, jeżeli nie wyjmiesz śruby to o sworzniu zapomnij.dj241 pisze:nie da rady wyjac sruby tej zabezp sworzen ;/ odkreic odkrecila sie ladnie gozej z wybiciem raz ze miejsca malo i nema jak podeisc a 2 to ona chyba wyrobiona jest i sie blokuje
Natomiast jeżeli chodzi o odkręcenie nakrętki 30 to jest rada: wkręć dwie śruby od kół na przeciw siebie i między nie włóż breszkę i zaprzyj o ziemię, wtedy odkręcisz śrubę, ale naszykuj sobie porządna przedłużkę do klucza.
Jeżeli odkręcisz już tą nakrętkę to z piasty będziesz mógł wyjąć frezowaną oś przegubu.