Były już podobne tematy, jednak nie znalazłem identycznego przypadku więc zakładam nowy tema
Mam mały problem z moim GOLfEM II , 1,3 benzyna+LPG, gaźnik. Otóż przed wymianą rozrządu silnik pracował dobrze. Niestety dwa dni (te dwa dni też chodził ok) po wymianie (paski, pompa wodna), silnik zaczął wydawac dziwne dźwięki (jakby coś tarło, bulgotało - ciężko opisać - rytmicznie w zależności od obrotów). Początkowo zaobserwowałem to tylko na zimnym silniku, po rozgrzaniu cichło. Ponieważ dźwiek wydobywał się z okolic pompy wodnej - powrót do warsztatu. Ponowna rozbiórka, wymiana pompy na nową i...... dalej to samo - a nawet gorzej (bo na ciepłym też słychać). Co może być przyczyną?
Dodam jeszcze, że wydaje mi się iż ubywa płynu w zbiorniku wyrównawczym, wycieków nie widać, plam nie pozostawia. Od czego zacząć poszukiwania? Mechanik (robiący rozrząd) stwierdził tylko (otwierając korek zbiornika wyrównawczego) przy rozgrzanym silniku na chodzie że ma wysokie ciśnienie płynu chłodzącego (zaczęło wyrzucać płyn przez korek). Jednak wydaje mi się że może było go za dużo (dolewałem na zimnym silniku do poziomu maks) a jak się rozgrzał to zwiększył objętość
Niestety nie znam się na samochodach, wiec może ktoś pomoże od czego zacząć? Podobno żeby sprawdzić uszczelkę pod głowicą trzeba sprawdzić ciśnienie na tłokach - prawda to? Jeżeli ta to ktoś wie gdzie można zrobić to w Bydgoszczy?
Dzięki za pomoc, pozdrawiam