Luzne kostki za bezpiecznikami oraz centralny zamek

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

aros87
Mały gagatek
Mały gagatek

Luzne kostki za bezpiecznikami oraz centralny zamek

Post autor: aros87 » wt maja 06, 2008 19:47

Witam!

Mam maly problem, zauwazylem ze pod za skrzynka od bezpiecznikow wisza mi luzna dwie niepodlaczone kostki, jedna koloru zielonego, druga bialego.... od czego moze to byc?

Drugi problem polega na tym ze chce sobie zalozyc centralny zamek do klapy z bagaznika, chce to zrobic na zwyklym silowniku slave, gosciu od ktorego kupilem centralny powiedzial ze bedzie to mozliwe tylko bedzie potrzebny przekaznik..... mam pytanie co to za przekaznik i gdzie ona powinien byc podlaczony? Dzieki za pomoc pozdrawiam!

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » wt maja 06, 2008 20:07

Co do tych kostek co kolega je opisał to też się podłącze, bo mam takowe, ale nie wiem do czego one służą.

zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]

[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt maja 06, 2008 20:31

aros87 pisze:gdzie ona powinien byc podlaczony?
chodzi op to że kabel wychodzący ze sterownika ma za małą obciązalność żeby go podłączyć bezpośrednio pod siłownik. Potrzenbny jest więc najzwyklejszy przekaxnik samochodowy za kilka zeta, z pinami 85, 86, 30 i 87a (piaty pin 87 zostaje wolny

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

aros87
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: aros87 » wt maja 06, 2008 20:42

Czyli kable wychodzace z silownika podepne pod przekaznik, a od przekaznika juz bezposrdnio do centralki sterujacej? A skad bede wiedzial ktory kabel gdzie podpiac w tym przekazniku? :helm: I dlaczego silowniki z drzwi nie musza przechodzic przez przekaznik a silownik z klapy bagaznika tak? Sory za tak glupie pytania hehe

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt maja 06, 2008 21:40

Tak. A konkretnie. Siłownik pod piny 30 i 87a (jak pomylisz biegunowść to się poprawisz po próbie), natomiast piny cewki przekaźnika czyli 85 i 86 to już zależy co podaje sterownik centrala. Czy ma pojedyńczy kabel sterujący czy dwa ze zmienną biegunowością, musisz dać schemat lub zapytaj elektryka.

[ Dodano: Wto Maj 06, 2008 9:42 pm ]
prawie w każdym MK3 wisza jakieś niepodłączone pojedyńcze kostki, sa do wyposażenia którego nie masz w aucie (MFA itp.)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

aros87
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: aros87 » śr maja 07, 2008 14:51

A jak pod te piny 85, 86 bede podpinal metoda prob i bledow to nie zepsuje centralnego?

[ Dodano: 07 Maj 2008 15:25 ]
A jezeli podlaczone ten silownik bez przekaznika to nie bedzie mi dzialal centralny w klapie?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr maja 07, 2008 15:39

aros87 pisze: metoda prob i bledow to nie zepsuje centralnego?
nie zepsujesz
ale bez przekaźnika możesz spalić sterownik

aros87
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: aros87 » czw maja 08, 2008 16:06

w instrukcji obslugi mam taki chemat podlaczenia przekaznika z silownikiem:
Obrazek

nie do konca rozumiem ten schemat, chodzi o ze kabel II kanalu mam podpiac pod pin 85, niebieski z silownika pod 87, a do 86 i 30 mam podpiac dwa kable, zlutowac ze soba i potem tn zlutowany kabelek razem z zielonym z silownika podpiac pod napiecie z auta? Pomorzcie jak ma to byc podpiete!
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2008 16:32 przez aros87, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw maja 08, 2008 17:47

Dokładnie jak napisałeś. 85 sygnał masowy to to samo znaczy co II kanał ze sterownika. Do 86 i 30 dajesz plus (czyli łączysz oba piny i dodajesz plus do któregokolwiek). Do 87 jeden kabel od siłownika, a drugi od siłownika do masy nadwozia (czyli do blachy lub jakiegoś dowolnego brązowego kabla z wiązek)

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » czw maja 08, 2008 17:49

Sygnał masowy podajesz z centralki alarmu.

łączysz ze sobą styki 86 i 30 i podłączasz je pod plus w aucie.

styk 87 (+12) podłączasz do niebieskiego kabelka w siłowniku, a zielony kabel z siłownika podłączasz pod minus w aucie.

zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]

[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]

aros87
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: aros87 » pt maja 09, 2008 11:58

Dzieki za pomoc! mam jeszcze jedno pytanie, czy +12V z przekaznika i mase z silownika moge podlaczyc pod lampke z bagaznika? Glupio bylo by ciagnac z powrotem kable na przod auta....

[ Dodano: 09 Maj 2008 14:28 ]
aha jeszcze jedna rzecz, jak podpiac sie do migaczy? Z tego co wiem to sa to kable zielono - czarny i bialo - czarny, tylko gdzie ich szukac?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt maja 09, 2008 18:41

Do lampki się nie podłączaj, a już napewno nie masę. Masę masz w kablach przy lampach (brązowe). Plus mógłbyś w zasadzie od lampki ciągnąć (tylko po stronie zarówki do której dochodzi plus a nie masa), ale bardziej fachowo byłoby pociągnąć to od skrzynki bezpieczników. Powinien byc jakis wolny pin w niej ze stałym plusem, albo dołaczyć sie do czerwonego grubego kabla wychodzącego z niej pojedyńczą wtyczka, potem razem z kablami koło progu kierowcy w tył.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt maja 09, 2008 18:42

Do lampki się nie podłączaj, a już napewno nie masę. Masę masz w kablach przy lampach (brązowe). Plus mógłbyś w zasadzie od lampki ciągnąć (tylko po stronie zarówki do której dochodzi plus a nie masa), ale bardziej fachowo byłoby pociągnąć to od skrzynki bezpieczników. Powinien byc jakis wolny pin w niej ze stałym plusem, albo dołaczyć sie do czerwonego grubego kabla wychodzącego z niej pojedyńczą wtyczka, potem razem z kablami koło progu kierowcy w tył.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”