Podniesienie mocy SDI

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
maroTdi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maroTdi » pn maja 05, 2008 10:41

GoF, tylko ze 16 lat taemu na drogach bylo 80% maluchow.. a za ciagniki sluzyly Jelonki z Vmax 70
a czas do 100 nie ma tutaj znaczenia.. tylko np. od 60 do 100.. liczy sie jak szybko wyprzedzisz.. bo im szybciej tym bezpieczniej..

Awatar użytkownika
maroTdi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maroTdi » pn maja 05, 2008 11:10

Yacko pisze:notlauf
no to sdi tak jedzie caly czas..
a wez po uwage ze wiekszosc diesli w polsce ma po 300-500 tys i nie sa serwisowane..
odpowiednio dbasz o silnik to jezdzisz bez problemow..

Awatar użytkownika
GoF
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: GoF » pn maja 05, 2008 17:09

maroTdi pisze:liczy sie jak szybko wyprzedzisz.. bo im szybciej tym bezpieczniej..
Z tym sie zupelnie zgadzam i sam to wszystkim powtarzam (dlatego miedzy innymi mam SDI razy 2 w autku :grin: ) ale trzeba przyznac ze nie kazdemu jest takie cos potrzebne, czasem niektorym wystarczy ze jazda 70-90 i wcale nie musza wyprzedzac 3 tirow i autobusa pod rzad. Inna bajka ze dobry kierowca i z 68KM sobie poradzi z wyprzedzaniem tylko trza umiec ;)

Awatar użytkownika
maroTdi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maroTdi » pn maja 05, 2008 20:44

GoF pisze:Inna bajka ze dobry kierowca i z 68KM sobie poradzi z wyprzedzaniem tylko trza umiec
to powodzenia wyprzedzic ciagnik albo zestawik na pusto..

EasyRider
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: EasyRider » pn maja 05, 2008 20:56

To tak jakby mieć passata TD, 300 kg cięższy a mocy tylko 75 koni.
Ostatnio zmieniony pn maja 05, 2008 22:20 przez EasyRider, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AndrzejP4
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: AndrzejP4 » pn maja 05, 2008 21:02

heh, wyprzedzanie takim SDI wymaga dokładnej analizy sytuacji na drodze i czegoś jeszcze - silnej psychiki:)
Trzeba umieć zachować zimną krew, gdy z przeciwka ktoś nadjeżdża,Ty ciśniesz gaz w podłogę o mało nie robiąc dziury w karoserii, silnik ryczy, a wskazówka prędkościomierza leniwie się podnosi. W myślach w całych sił poganiasz te 68 koni batem. Wtedy pewnie każdy posiadacz wolnossaka marzy o turbince....

Wyprzedzanie tira - jedynie w akcie największej desperacji.

Może trochę przesadzam, ale ojciec miał kiedyś corse 1.7D i wyprzedzać tym się nie dawało.

szatanek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: szatanek » pn maja 05, 2008 22:50

Nie przesadzajcie mój ojciec miał ascone 1,6 D moc całe 53KM :), na trasie jak złapał obroty to wyprzedac tez sie dało 150 tym leciałem i tiry łykałem jak leciało :)

Awatar użytkownika
Pioteros
Jeżdzem szypko!
Jeżdzem szypko!
Kontakt:

Post autor: Pioteros » pn maja 05, 2008 23:27

jasne ze nawet maluchem sie da... ale prawda jest taka ze to wlasnie kwestia przyzwyczajenia, a jesli chodzi o SDI vs TDI, to wybor dla mnie jest prosty... nawet jesli w gre wchodzi extra zadbany SDI i w miare dobrym stanie pare lat starszy TDik, bo koszty utrzymania sa identyczne a jazda zupelnie inna, bo nie tylko sama moc sie liczy ale tez stusunek KM/Kg, co z tego ze SDI teoretycznie tylko mniej pali jak musi sie bardziej "wysilic"

Było 97" Mk3 AFN -> Było 98" A4 B5 Avant 1.8 T Quattro -> Jest 98" A8 D2 4.2 Quattro :) :)

Awatar użytkownika
maroTdi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maroTdi » pn maja 05, 2008 23:36

golyl pisze:widze jak niekturzy goscie przedemna zagluja biegami w tdi zeby turbawka dawala a ja sobie na spokojnie jde
a ja albo dodaje wiecej gazu albo mniej i albo jade albo nie.. a lewarka dotykam 2 razy.. raz jak zapalam drugi jak gasze..
tylko ze oni pod gorke wyprzedza a Ty nie..

Awatar użytkownika
GoF
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: GoF » pn maja 05, 2008 23:39

maroTdi pisze:to powodzenia wyprzedzic ciagnik albo zestawik na pusto..
AndrzejP4 pisze:Wyprzedzanie tira - jedynie w akcie największej desperacji.
Rozumiem ze bez 200KM pod maska to 2 tirow sie juz nie wyprzedzi? Wiem ze jak jest moc to jest bezpieczniej i szybciej a czasem wogole jest mozliwe wyprzedzanie ale jak juz pisalem... dobry kierowca i z SDI sobie poradzi. W wyprzedzanie nie tylko polega na wcisnieciu gazu do dechy i niech sie dzieje wola nieba. Po pierwsze trzeba myslec i przewidywac, troche wprawy i sie maluchem nawet wyprzedzi.
Jak sie uwaza ze sie kazdego łyknie na drodze bo mam TDI to sie mozna na tym przejechac, ostatnio koles (wlasnie w turbo dieslu - HDI) wyprzedzajac myslal ze pewnie turbina daje niesmiertelnosc bo mu troche mocy braklo przy wyprzedzaniu a ja ucieklem z czołówki prawie do rowu. Co z tego ze autko ciagnelo jak gosc byl debilem.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » pn maja 05, 2008 23:47

no tak ... ta dyskusja do niczego nie prowadzi i jak zawsze wszystko opiera się na sporze między SDI , a TDI ... czyli wszystko już było :P
zamykam

Zablokowany

Wróć do „TDI”