[Mk II] Po czym poznać,że silnik bierze olej??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[Mk II] Po czym poznać,że silnik bierze olej??

Post autor: Dioda83 » sob wrz 17, 2005 09:51

Jak w temacie...oczywiście można sprawdzić bagnet,ale to już banał,a czy są inne metody... podejrzewam,że mój zaczynya powolo wypijać albo to coś innego... Wczoraj wracałem z Łodzi i wszystko było cacy do momentu gdy najpierw zaczął głośno chodzić a póżniej doszły do tego wibracje z okolic siedzeń przednich,jednak przyspieszenie i moc miał nadal,czyżby uszczelka pękła pod głowicą??A dziś go odpaliłem i dość mocno dymi jak przygazuje (LPG) może też ma wpływ temperatura na dworze było 10*C... Sam już nie wiem,"masła" w zbiorniczku od płynu chłodzącego nie było,ani śladów oleju,nie wiem...może jestem za bardzo przewrażliwiony na punkcie mojego Gofra :D :kac:

SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » sob wrz 17, 2005 10:17

Jak dymił to uszczelka może być ok ale już są pierścienie olejowe zapieczone i jeżeli nie widać oznak wycieków i śladów płynu w oleju itp to mogą być właśnie te pierścienie i uszczelniacze na zaworach.

Mój tak miał że zaczął wcinać olej. I uszczelniacze i pierścienie były do d...

Obrazek

Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dioda83 » sob wrz 17, 2005 10:24

Nie orintujesz się ile będzie to kosztować??

SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

Awatar użytkownika
GEORG
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GEORG » sob wrz 17, 2005 11:57

W moim RPku ostatnio też zauważyłem coraz częściej i więcej niebieskiego dymu z wydechu :grrr:
Pytałem o ceny i tyle się dowiedziałem Kompletny tłok ok 230zł a same pierścienie ok 200zł za komplet gumki na zawory to są groszowe sprawy
Zapomniałem zapytać o uszczelkę pod głowice :chytry:

[ Dodano: Sob Wrz 17, 2005 13:00 ]
Acha. :kac:

The Gwiazdor mam pytanko.
Robiłeś szlif cylindrów czy wymieniłeś same pierścienie?
Jak teraz sprawuje się silniczek?
Pomogło mu?

VW RULEZ :)

Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dioda83 » sob wrz 17, 2005 12:02

Czyli musze zbierać kasę :( qrwa mać!!!!

SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » pn wrz 26, 2005 14:08

GEORG pisze:W moim RPku ostatnio też zauważyłem coraz częściej i więcej niebieskiego dymu z wydechu :grrr:
Pytałem o ceny i tyle się dowiedziałem Kompletny tłok ok 230zł a same pierścienie ok 200zł za komplet gumki na zawory to są groszowe sprawy

Pomogło mu?
Ja robiłem tak:
Pełny remont głowicy (uszczelniacze zaworów, prowadniki zaworów, uszczelki no i szlif głowicy). Reszta była ok.
Doł (pierścienie-komplet, panewki no i wszystkie uszczelki itp)
Co do tłoków mój miał przejechane ok 350tys i tłoki były w bardzo dobrym stanie. Gładzie cylindrów też bardzo dobry stan. Ogólnie te RPki są bardzo wytrzymałe. Remont kapitalny szacuje się tak na 500-600tys. Wcześniej to tylko taki zabieg jak u mnie.

Koszta za wszystko 1200zł z rachunkiem i gwarancją na robocizne. W tej kasie były jeszcze pasek klinowy,pasek rozrządu, wszystkie uszczelki pod kolektory,dekle misę olejową, czujnik temperatury,filtr oleju,olej,płyn chłodniczy,ustawienie zapłonu i sprawdzenie na komputerze i kasowanie ewentualnych błędów.

Co do kapitalki to jest to koszt ok 3000zł z tego co się orientowałem.Robocizna z tego 1200zł. Reszta to części.

Jaki u mnie efekt?
Silniczek chodzi ciszej,olej bierze (0,5l na 15000km) ale to działanie LPG. Niestety gaz się nie miesza z olejem tylko go spala więc jeżeli ktoś ma LPG to nie ma możliwości żeby nie brał oleju.Tzn na początku zużycie było widoczne od razu ale silnik się jeszcze nie ułożył.Teraz jest tak jak mówię ok 0,5-07l /15000km.

[ Dodano: Pon Wrz 26, 2005 14:12 ]
Aha robocizna to ok 600zł o ile dobrze pamiętam.

Więc za części i olej powinno starczyć jakieś 700-800zł ale szukaj dobrych markowych zamienników to będzie wszystko ok. Golf nie lubi tandetnych części bo na długo nie starczają.

Ja miałem kupowane części przez zakład bo oni mają upusty na częściach rzędu 30-40% w zależności od części.

Obrazek

Awatar użytkownika
GEORG
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GEORG » wt wrz 27, 2005 12:05

javascript:emoticon('TheGwiazdor, ')

Dzięki za podpowiedż. Po wypłacie biore swojego UGÓLFA na tapete i sciągam głowice i pradopodobnie pierscienie pójdą do wymiany.
Zobaczymy jak będzie :jezor:

Pozdrawiam :pub:

VW RULEZ :)

Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: paulox » pn paź 03, 2005 19:26

TheGwiazdor pisze:
GEORG pisze:W moim RPku ostatnio też zauważyłem coraz częściej i więcej niebieskiego dymu z wydechu :grrr:

Pomogło mu?
Ja robiłem tak:
Pełny remont głowicy (uszczelniacze zaworów, prowadniki zaworów, uszczelki no i szlif głowicy). Reszta była ok.
Co do tłoków mój miał przejechane ok 350tys i tłoki były w bardzo dobrym stanie. Gładzie cylindrów też bardzo dobry stan. Ogólnie te RPki są bardzo wytrzymałe. Remont kapitalny szacuje się tak na 500-600tys. Wcześniej to tylko taki zabieg jak u mnie.

Koszta za wszystko 1200zł z rachunkiem i gwarancją na robocizne. W tej kasie były jeszcze pasek klinowy,pasek rozrządu, wszystkie uszczelki pod kolektory,dekle misę olejową, czujnik temperatury,filtr oleju,olej,płyn chłodniczy,ustawienie zapłonu i sprawdzenie na komputerze i kasowanie ewentualnych błędów.

Co do kapitalki to jest to koszt ok 3000zł z tego co się orientowałem.Robocizna z tego 1200zł. Reszta to części.

Jaki u mnie efekt?
Silniczek chodzi ciszej,olej bierze (0,5l na 15000km) ale to działanie LPG. Niestety gaz się nie miesza z olejem tylko go spala więc jeżeli ktoś ma LPG to nie ma możliwości żeby nie brał oleju.Tzn na początku zużycie było widoczne od razu ale silnik się jeszcze nie ułożył.Teraz jest tak jak mówię ok 0,5-07l /15000km.

Więc za części i olej powinno starczyć jakieś 700-800zł ale szukaj dobrych markowych zamienników to będzie wszystko ok. Golf nie lubi tandetnych części bo na długo nie starczają.

Ja miałem kupowane części przez zakład bo oni mają upusty na częściach rzędu 30-40% w zależności od części.
A po tym remoncie jaki olej zalałeś??

Volkswagen - da weiss man, was man hat.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » wt paź 04, 2005 09:20

według mnie sprawdzanie na bagnecie jest najbardziej miarodajne - bo co by sie z olejem nie działo to ubędzie go na bagnecie, a jak nie ma widocznych wycieków to oznacza że olej jest spalany przez silnik lub dostaje się do ukł. chłodzenia

k631
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: k631 » wt paź 04, 2005 10:25

Witam to co opisujesz jest bardzo niepokojące ten nagły chałas i wibracje jak opisujesz, na mój gust to nie silnik a raczej coś ze skrzynią biegów ,wałek sprzęgłowy albo mechanizm różnicowy.Pozdrawiam :goof:

Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dioda83 » wt paź 04, 2005 13:51

k631 pisze:Witam to co opisujesz jest bardzo niepokojące ten nagły chałas i wibracje jak opisujesz, na mój gust to nie silnik a raczej coś ze skrzynią biegów ,wałek sprzęgłowy albo mechanizm różnicowy.Pozdrawiam
Możliwe bo poziom oleju jest w normie i co pocieszające, nie ubywa go :) Teraz wszystko jest ok ze skrzynia nie mam problemu...możliwe że to coś na łączeniu rury z katem lub miedzy silniekiem a ta rirka która wychodzi z silnika do kata, bo latem zmuszony bylem zmienic klamry zaciskowe a te moga nie trzymac jak trzeba...czasem jest glosno wiec moze to jest to a nie tak jak myslalem silnik...Sam juz nie wiem...

SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » wt paź 04, 2005 14:04

wlejcie w cylindry odrobine nafty, jak sa zapieczone pierscienie to czasem pomaga

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » czw paź 06, 2005 23:27

paulox pisze:
TheGwiazdor pisze:

Pomogło mu?
Ja robiłem tak:

Jaki u mnie efekt?

A po tym remoncie jaki olej zalałeś??
Po remoncie zalałem półsyntetyk 10W40. Jest zdecydowanie lepszy od mineralki.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”