alarm - montaż wg schematu - czy dobrze rozumiem...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

alarm - montaż wg schematu - czy dobrze rozumiem...

Post autor: zielu » ndz paź 02, 2005 15:10

jutro chce zamontowac sobie alarm i mam pytanie czy dobrze rozumuje schemat bo nie chce czegos pokrecic :)

na poczatku tak wyglada schemat:
Obrazek
a tak kostka owega przekaźnika:
Obrazek

i to trzeba poąłczyć tak ze kabelek pomarańczowe do pomarańczowego, zółty do zółtego
a jeden czerwony kabelek do + stacyjki a drógi do rozrusznika (znaczy rozłączyć kabel idacy od stacyjki do rozrusznika i wpaic czerwone pomedzy nie) i bez róznicy który czerwony gdzie :?:

Obrazek

Pablomed

Post autor: Pablomed » ndz paź 02, 2005 20:36

Pomarańczowy do pomarańczowego - zgadza się.
Zółty od przekaźnika do +12 po stacyjce, tak samo żółty od centralki alarmu, czyli można je zlutować i razem podłączyć do +12 po stacyjce (napięcie po przekręceniu kluczyka).
Do rozrusznika czerwone wszystko jedno który w którą stronę ale w benzynowcach to nie najlepszy pomysł. Złodziej zapali na pych.
Ostatnia uwaga. Styki 30 i 87a są zwarte przy braku napięcia na uzwojeniu pierwotnym. Po pojawieniu się napięcia w momencie uzbrajania alarmu ta para się rozwiera z zwiera 30 i 87.
Montowałem w GTI Magicara. Blokadę założyłem na kablu zasilającym zapłon (można też do pompy paliwa). Bardzo się zdziwiłem jak po uzbrojeniu alarmu i probie zapalenia silnika zaskoczył, a alarm zaczął wyć. Wyciągnięcie kabla z 87a i podłączenie do 87 załatwiło sprawę. Pewnie to samo będzie przy podłączeniu do rozrusznika. Po prostu błąd w schemacie Magicara

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: zielu » ndz paź 02, 2005 23:09

a jak to jest ze + i - łaczą sie ze sobą...
w tej kostce od przekaźnika... przez ten rezysor.... to tak ma byc :?:

Obrazek

Pablomed

Post autor: Pablomed » pn paź 03, 2005 21:21

a tego nie wiem, nie przejmowałem się tym i tobie też radzę :). W każdym razie mam to samo.
Oczywiste rzeczy to wychwytuje ale to już jakiś niuans. Wogóle to w drugim aucie mam Tytana Maxa a tam przekaźnik jest zintegrowany z centralka alarmu. W Magicarze może poszli na łatwiznę, ale z drugiej strony w razie czego łatwo można wymienić taki przekaźnik.

Awatar użytkownika
miomio1
Cool Europe GL
Cool Europe GL
Kontakt:

Post autor: miomio1 » śr paź 05, 2005 15:44

Quatro7 pisze:a jak to jest ze + i - łaczą sie ze sobą...
w tej kostce od przekaźnika... przez ten rezysor.... to tak ma byc :?:
łaczy się (+) z (-) i powstaje pole magnetyczne w przekaźniku. To powoduje że zwiera się styk i dlatego pomiędzy 30 i 87 obwód jest zamknięty

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: zielu » śr paź 05, 2005 16:01

juz podąłczyłem wszystko smiga jak ta lala :D

Obrazek

Awatar użytkownika
tomyart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: tomyart » śr paź 05, 2005 16:37

Powiedzcie czy dużo jest pracy z podłączeniem alarmu. Sam się zbieram do kupna tylko nie wiem czy lepiej dać fachowcowi (a z tymi bywa różnie) czy samemu nad tym popracować

Awatar użytkownika
miomio1
Cool Europe GL
Cool Europe GL
Kontakt:

Post autor: miomio1 » śr paź 05, 2005 19:48

taniej wyjdzie jeżeli sam będziesz montował

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr paź 05, 2005 19:55

Warto samemu. Możesz w nietypowych miejscach wszystko poukrywać. Ale jeśli robisz to pierwszy raz to poznajdywanie kabli trochę potrwa. Dzionek sobie zarezerwuj lepiej cały :) Ja miałem prościej, bo wymieniałem tylko zepsuty alarm w aucie które kupiłem i prawie wszystko pasowało. W drugim podobnym robiłem to juz z pamięci i jakieś trzy godzinki.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
tomyart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: tomyart » śr paź 05, 2005 20:00

A dużo jest rozbierania :deska roz. itp.? i dużo kabli do cięcia bo tego się naj bardziej boję (że coś pomyle i potem bez elektryka się nie obejdzie). jak ktoś montował sam, popularne typy alarmów (np. te które są na allegro) niech napisze coś na temat instrukcji montażu czy są dokładne czy samemu cza coś pokombinować?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
miomio1
Cool Europe GL
Cool Europe GL
Kontakt:

Post autor: miomio1 » śr paź 05, 2005 20:17

tomyart pisze:A dużo jest rozbierania :deska roz. itp.? i dużo kabli do cięcia bo tego się naj bardziej boję (że coś pomyle i potem bez elektryka się nie obejdzie). jak ktoś montował sam, popularne typy alarmów (np. te które są na allegro) niech napisze coś na temat instrukcji montażu czy są dokładne czy samemu cza coś pokombinować?

pozdrawiam
montowałem Magicara i nie było problemu ,myślę że śmiało możesz montować ,jeżeli będziesz miał jakieś problemy to jest od tego forum

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr paź 05, 2005 21:11

ściągasz plastiki koło bezpieczników i osłonę słupka drzwi oraz progu. Skrzynke bezpieczników odczepiasz z zaczepów i opuszczasz (ostrożnie).
Z drzwi potrzebne ci są kable zielony i szary starujące CZ i domykaniem (plusem - jeden przerzutnik ci potrzebny czyli dodatkowy przekaźnik). Domykanie bierzesz z kabla komfort, zamieniasz przerzutnikiem minus wychodzący z alarmu na plus. Otwieranie: pamiętaj że Magicar nie daje własnego napięcia w kablach sterujących CZ, tam są tylko przekaźniki, więc musisz wybrać parę kabli z jednego przekaźnika który zwiera się w momencie rozbrajania alarmu i jeden z nich do plusa, a drugi do kabla w słupku już bezpośrednio bez przerzutnika (zielony albo szary - nigdy nie pamiętam który otwiera a który zamyka :) )
z słupka potrzebujesz kabel od wyłączników dzrzwiowych brązowobiały
progiem ciągniesz kabel z lampki bagażnika, nie pamiętam czy po stronie plusowej czy minusowej żarówki
do komory silnika przeciągasz kable do włącznika klapy i do syreny
mase masz w kablach brązowych albo są wolne piny na słupku drzwiowym
plus idzie kablami czerwonymi albo bierzesz z wolnych pinów koło grubego czerwonego kabla z tyłu skrzynki
kierunkowskazy - kable zielono czarny i zielonobiały - pamietaj o diodach.
blokadę zapłonu założyłem na kablu czarnym wychodzącym chyba z 6 tej wtyczki licząc od prawej strony u dołu skrzynki, ale można i do pompy paliwa
plus po stacyjce masz w kablu od stacyjki chyba brązowo-czerwonym, ale jest też kabel w którym pojawia się napięcie po włożeniu kluczyka bez jego przekręcenia chyba żółty albo pomarańczowy nie pamiętam - łatwo miernikiem sprawdzić - ja z niego skorzystałem, ale wtedy przy zmianie funkcji alarmu musisz zamiast przekręcać kluczykiem wyciągać go i wkładać. Chyba wszystko. Zostaje ci czujnik wstrząsowy jak masz dodany.
Mogłem pomylić kolory kabli tam gdzie to w tekście zaznaczyłem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: zielu » śr paź 05, 2005 23:25

ja też poelcam montaż samemu... bo taki fachowiec to 100zł weźmie jak nic za ta a za 100zł to wiele paliwa jest lub czegos innego :)
mi to zajeło 2 dni.. ala zakąłdame centralny jeszcze (łacznie z klapą) alarm czujniki całe okablowanie i inne takie... i robiłem to piuerwszy raz ogólnie :helm:

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”