zatrzymujace sie wskazowki licznikow podczas wypadku.......?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

piotr1979
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

zatrzymujace sie wskazowki licznikow podczas wypadku.......?

Post autor: piotr1979 » ndz paź 02, 2005 09:20

jak to jest w tymi wskazowkami???czy podczas wypadku sie zatrzymuja np.na 125km/h jezeli z ta predkoscia przywali ktos w drzewo?napisze co wiecie bo dzis w gazecie czytalem arykul o wypadku w ktorym uczestniczyl seat(niestety nie wiem jaki,ale wygadal na ibize albo cordobe)i pan redaktor napisal ze mu sie wskazowki zatrzymaly przy 125km/h
czy jest tak naprawde?bo przeciez ibiza to prawe to samo co golf pod wzgledem licznikow.
czy to jest jakis mit,bzdura albo wymysł jakiegos barana?
MIELISCIE Z TYM DO CZYNIENIA?

chlopaki ze szczecina moga poczytac w piatkowym GLOSIE SZCZECINSKIM.

passat b5 fl ,galaxy 1.9tdi 2005r auy,ALHAMBRA 1.8T AJH,honda civic ufo type r

Awatar użytkownika
Much00l
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Much00l » ndz paź 02, 2005 09:37

heh a co to ma za znaczenie przy takiej predkości to chyba nikt żywy niewyjdzie. Wydaje mi sie ze to byl przypadek ze sie wskaźik zatrzymał. Raczej nie jest to możliwe ! pozdro

Awatar użytkownika
Groszek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Groszek » ndz paź 02, 2005 09:38

Powinno tak być czyli się zatrzyma na prędkości uderzenia. Ale to się tyczy większej prędkości typu 90 w góre.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz paź 02, 2005 10:15

Wydaje mi sie że to faktycznie przypadek, bo potem pierwszą rzeczą jaka robia biegli to obliczenie prędkości auta (ze śladow hamowania, uszkodzeń, rozprysku szyby itp). Czytałem kilka opini biegłych i nigdy nikt nie wspominał o wskazaniu licznika

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » ndz paź 02, 2005 10:40

A moim zdaniem to zwrot dziennikarski, sposób na przekazanie myśli :hmm: - treści na temat prędkości przy jakiej doszło do zdarzenia. Mógł napisać: „w czasie zderzenia Seat mknął z prędkością 125km/h"... ale "efektowniej” brzmi – „wskazówka zatrzymała się na :bajer: ” - myślę, że drogówka na podstawie drogi hamowania i innych "paramentów" wypadku oszacowała prędkość w czasie zdarzenia a dziennikarz ubrał to w takie słowa :chytry: ... Jak ktoś ma 3 firmy, Bore, GolfaV i Pasata to mówmy "daleko zaszedł" - a on nigdzie nie szedł... Chodzi o osiągnięcia :bigok: . Tak samo z ta wskazówką - nie znaczy, że się tam naprawdę fizycznie zatrzymała tylko była w tym miejscu w chwili wypadku. Ale to moja teoria :chytry: :smoke: :panna: ...

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
PITERSON
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: PITERSON » pn paź 03, 2005 00:11

flanel pisze:Wskaznik sie tylko zatrzymuje w BMw przy wypadku a w innych autach to raczej nie
Tak się właśnie zatrzymała kumplowi jak skończył jazde Beemką 735i na betonowym słupie... na szczęśnie nic poważnego mu się nie stało :|

Tak źle jeszcze nie było...
http://img374.imageshack.us/img374/8466/kolesie8pp.gif[/img]

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » pn paź 03, 2005 11:05

Pewnie ze to nie jest mit.Juz nie raz widzialem fotki aut po dzwonie i mialy wlasnie zatrzymana wskazówke(napewno było tak w A3).Pozatym tata kolegi zaliczyl dzwona w ogrodzenie Fiatem Temprą(z 4 oso tylko on przeżył)i tez wskazówka sie zatrzymała.

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pn paź 03, 2005 15:15

Boshe i tu znowu - przed chwila czytałem komentaze 'fahowcuw' na onecie :P

Drodzy Państwo - od kilkunastu lat w autach których nie ma linki szybkościomierza, a impulsy sa przekazywane do licznika elektronicznie, wychyleniem wskazówki szybkościomierza steruje silnik krokowy - tak jest m.in w MK3. Jesli w nagły sposób napięcie zostanie przerwane, wskazówka zostanie w swoim połozeniu i tyle.

Dodac nalezy tylko tyle, że zatrzymanie się wskazówki szybkościomierza w danej pozycji nie jest podstawa do wysnówania wniosków na temat szybkości auta w chwili uderzenia - łatwo sobie wyobrazić sytuacje w której auto szło bokiem mając prędkośc na liczniku np. 60km/h a uderzyło w przeszkode z predkoscią 160, lub sytuację w ktorej auto straciło kontakt z podłożem przy wcisnietym pedale gazu do oporu - kiedy to licznik pokazywał np 180km/h a auto w rzeczywistości poruszało się z predkością np 100km/h..
Ostatnio zmieniony pn paź 03, 2005 19:24 przez Corvax, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

piotr1979
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: piotr1979 » pn paź 03, 2005 18:45

Corvax pisze:Boshe i tu znowu - przed chwila czytałem komentaze 'fahowcuw' na onecie :P

Drodzy Państwo - od kilkunastu lat w autach których nie ma linki szybkościomierza, a impulsy sa przekazywane do licznika elektronicznie, wychyleniem wskazówki szybkościomierza steruje silnik krokowy - tak jest m.in w MK3. Jesli w nagły sposób napięcie zostanie przerwane, wskazówka zostanie w swoim połozeniu i tyle.

Dodac nalezy tylko tyle, że zatrzymanie się wskazówki szybkościomierza w danej pozycji nie jest podstawa do wysnuwania wniosków na temat szybkości auta w chwili uderzenia - łatwo sobie wyobraźić sytuacje w której auto szło bokiem mając prędkośc na liczniku np. 60km/h a uderzyło w przeszkode z predkoscią 160, lub sytuację w ktorej auto straciło kontakt z podłożem przy wcisnietym pedale gazu do oporu - kiedy to licznik pokazywał np 180km/h a auto w rzeczywistości poruszało się z predkością np 100km/h..
no....cos w tym jest.

passat b5 fl ,galaxy 1.9tdi 2005r auy,ALHAMBRA 1.8T AJH,honda civic ufo type r

Awatar użytkownika
kadet
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kadet » pn paź 03, 2005 22:15

u Otylii ponoc na 180 km/h sie zatrzymal

misza_m
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: misza_m » pn paź 03, 2005 22:29

Rozbierałem ostatnio zegary z VW POLO, i faktycznie wskazówki nie maja sprężynek powrotnych, sterowane są w obie strony silniczkiem, więc przy zaniku zasilania zostaja w ostatniej pozycji.

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » pn paź 03, 2005 22:30

sprawa ma sie tak ze jest to jedna wielka lipa... dla przykladu powiem ciekawostke mam licznik z mk3 z 96 roku, zakladalem biale blaty i po zlozeniu niechcacy spadl mi licznik tak ze uderzyl o glebe "do góry butami". widok jaki ujzalem to w zasadzie wszystkie wskazowki w okolicach pionu. wiec sprawa ma si tak ze wystarczy by auto gwaltownie skoczylo przy dzwonie, i akurat rozpielo zasilanie ze stacyjki i mamy efekt stojacych wskazowek niewiadomo gdzie....... co fakt to fakt ze jakby licznik przy dzwonie wyskoczyl z dechy to dzwon musialby byc przy duzej predkosci iu w tedy sam ten fakt bylby wystarczajacy do okreslenia predkosci(widzialem dzwona bmw gdzie licznik byl okolo 120 metrow przed bmw na slupie...

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”