jak odkrecic drażek kierowniczy?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

jak odkrecic drażek kierowniczy?

Post autor: Lolek1333 » śr kwie 30, 2008 20:14

witam!! potrzebuje pomocy mam golfa 3 z silnikiem 1.4 ze wspomaganiem podrzebuje wymienic drazek kierowniczy i mam pytanie jak odkrecic go od maglownicy jesli on sie mocno jej trzyma ? czy na sile nie wyrwe jakis zabkow albo czegos podobnego ? prosze o opinie i porady z gory dziekuje
pozdrawiam

Awatar użytkownika
bombel-g2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bombel-g2 » śr kwie 30, 2008 20:51

drązki są w stozek takze nie jest łatwo to wybic- ale ja robiłem to tak ze poluzowałem srube tak ze 4 obroty i pier.....od dołu młotkiem-i tak koncowka do wymiany-to co sie bawic. - u mnie zadziałało-powodzenia-nie żałuj smaru :grin:

Kamil
tel.792310032 kupię katalizatory wszystkie
Monowtrysk w PN-nce już śmiga... aż miło

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Lolek1333 » śr kwie 30, 2008 20:56

tylko chodzi mi ze ta obejma ktora trzyma mi ten przegub(ta kulke) za chole... nie drgnie i sie boje zebym cos w maglownicy nie urwal bo jak prubuje odkrecic to te cale ramie od maglownicy tez sie przekreca a tam sa na nim chyba zabki i sie boje zeby ich nie naruszyc:/ z reszta ktora znajduje na drazku mysle ze dam rade:D tylko zebym ten drazek uwolnil od maglownicy i jej ramienia :grrr: jeszcze jakies pomysly macie? piszcie bo ja juz niestety zadnych nie mam
Ostatnio zmieniony śr kwie 30, 2008 20:58 przez Lolek1333, łącznie zmieniany 1 raz.

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » śr kwie 30, 2008 23:45

Niestety z tym zawsze jest ból. W niektórych maglownicach na końcach listwy jest wyfrezowane miejsce aby przytrzymać jak kluczem podczas odkręcania drążka, by jej nie uszkodzić. Podejrzewam,że nie masz tyle szczęścia. Możesz spróbować metodą na zryw czyli po prostu uderzyć "czymś" w klucz. Tylko z wyczuciem. Jak masz obawy to pozostaje wymontowanie maglownicy i imadło z dopasowanymi i do tego miękkimi szczekami. Tyle,że z tym roboty od cholery szczególnie gdy masz wspomaganie, że już nie wspomnę o tych szczękach do imadła. Pamiętaj, że gwint na drążku przed montażem należy posmarować pastą zabezpieczającą przed odkręceniem.

JaroW

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw maja 01, 2008 00:05

Najpierw musisz poluzować kontrę jaką jest zabezpieczony drążek kierownczy do magla. Nie spotkałem się z drążkiem bez miejsca na klucz.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » czw maja 01, 2008 08:27

tu masz :bajer:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » czw maja 01, 2008 09:04

Przegub kulowy drążka zawsze ma miejsce na klucz (4-ro lub 8-mio kąt), ale często, choć nie zawsze maglownica na końcach tez ma miejsce na klucz i wtedy używa się dwóch kluczy do odkręcania i przykręcania drążka. Wczoraj nie miałem pod ręką literatury, ale dzisiaj zajrzałem. Książka podaje, że wymianę drążka wykonuje się na wymontowanej przekładni, imadło miękkie szczęki itd. Tylko niewielu mechaników tak robi. Wstyd się przyznać ja też wymieniam drążek gdy maglownica jest w samochodzie. Wyciągam maglownicę gdy naprawdę jest jakiś hard-core problem z popuszczaniem.
jhosef pisze:Najpierw musisz poluzować kontrę jaką jest zabezpieczony drążek kierownczy do magla
Kiedyś były stosowane zabezpieczenia (nie koniecznie w VW), a nakrętka kontrująca jest na drążku tyle, że przy końcówce od strony koła. VW, Seat stosują pastę zabezpieczającą aby zabezpieczyć połączenie drążka z maglownicą. Robiłem to ostatnio w Toledo 99. Cała procedura wymiany drążka jest opisana w książce VOLKSWAGEN GOLF I VENTO. Książka może nie najlepsza ale niektóre informację są przydatne.

JaroW

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Lolek1333 » czw maja 01, 2008 10:53

a czyna tym przegubie co jest przykrecony do ramienia maglownicy to jest lewy czy prawy gwint?a czy nie ma srodkow do rozpuszczania tej pasty zabezpieczajacej odkrecanie? bo to chyba przez nia tak ciezko ja odkrecic:( dzieki za zainteresowanie tematem.a wy jak wymienialiscie ten przegub to wyjmowaliscie maglownice czy ryzykowaliscie? jakiej firmy ten drązek polcacie?sorki ze tak duzo pytań zasadzam ale nie mam sie kogo poradzic:/
pozdrawiam

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » czw maja 01, 2008 15:40

Po lewej stronie jest na pewno prawy, wiem bo wymieniałem niedawno, a po prawej na 90%
pewnie też prawy bo nie ma powodu aby było inaczej. Po prostu nie pamiętam. Nie słyszałem aby ktoś te środki do zabezpieczanie przed odkręceniem rozpuszczał. Po prostu się śruby odkręca i już. Jak znam mechaników to zdecydowana większość kombinowała by bez wyciągania maglownicy a w przypadku nieszczęścia mały kit klientowi i ten idzie w koszta. Samemu sobie strzelić gola to już inna sprawa. W Toledo nie ma problemu bo jest jak maglownicę przytrzymać drugim kluczem. Jak robiłem w Pasku B4 to faktycznie miałem wątpliwości, ale się udało. Inna sprawa, że nie był mój :) . To co ostatnio zakładałem było firmy TRW i sprawiało wrażenie solidnego. Wygład prawie jak tego wymontowanego, który miał być podobno oryginałem. W sytuacji gdy ty tam, a ja tu trudno o lepszą pomoc.

JaroW

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”