SWAP - info na temat wyboru silnikow w VW[UPDATE..sprzeglo]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- AdiWRoc
- Gadatliwa bestia
a ja mam inne pytanko a mianowicie to będzie mniej kosztowne i pracochłonne:
do mk3 z silnikiem 1Y [1.9D] włożyć silnik z golfa mk4 1.9 TDI - mam okazje kupić w dobrej cenie i z niskim udokumentowanym przebiegiem
do tego samego mk3 [1Y] wstawiać turbine, odprężać silnik itd itp
do mk3 z silnikiem 1Y [1.9D] włożyć silnik z golfa mk4 1.9 TDI - mam okazje kupić w dobrej cenie i z niskim udokumentowanym przebiegiem
do tego samego mk3 [1Y] wstawiać turbine, odprężać silnik itd itp
Moje XX Jahre viewtopic.php?f=88&t=391092" onclick="window.open(this.href);return false;
Sarkazm TEAM Member
"Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ... "
Sarkazm TEAM Member
"Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ... "
Temat żywotny i gorący jak te konie co pod maskę by się chciało dołożyć
..A zaczęło się od ogólnej informacji o silnikach.
Więc tak : sam chętnie zmieniłbym mój 1.6 PN na coś żywszego, ale nie będę zadawał
kolejnego pytania w tym wątku w stylu "co muszę dokupić".
Po pierwsze dla tego że jest zbyt wiele możliwości zapytań o swap - mniej więcej tyle co zwykłych silników w CL'kach.
Po drugie dla tego że jest zbyt wiele tłumaczenia co i jak - mniej więcej tyle co mocnych
silników w wersjach GT czy GTI
Zaświtało mi jednak pewne rozwiązanie - tabela porównawcza.
Nie mam ETki więc nie przewertuję, a nawet jeśli bym ją miał to nie jestem w niej biegły.
Nie znam się na szczegółach różnic w wyposażeniu silników więc też nie wiem jak miało by to wyglądać merytorycznie.
ale rozwiązanie mogło by być takie że np pierwszy wiersz to były by silniki : od najsłabszych do tych najmocniejszych gdzie każdy miałby swoją kolumnę przyporządkowującą do osprzętu.
kolejne wiersze mogły by zawierać jakieś typy czegoś typu chłodnica, półosie, skrzynie biegów itp.
Jednym rzutem oka było by widać każdą odpowiedź na pytanie co pasuje z tego co mam a co będzie trzeba dokupić.
To taka propozycja, i o ile sam nie dam rady takiego czegoś wypełnić, to może wspólnie by się udało.
To tak tytułem wstępu, idę zjeść śniadanie.
Pozdrawiam wszystkich
..A zaczęło się od ogólnej informacji o silnikach.
Więc tak : sam chętnie zmieniłbym mój 1.6 PN na coś żywszego, ale nie będę zadawał
kolejnego pytania w tym wątku w stylu "co muszę dokupić".
Po pierwsze dla tego że jest zbyt wiele możliwości zapytań o swap - mniej więcej tyle co zwykłych silników w CL'kach.
Po drugie dla tego że jest zbyt wiele tłumaczenia co i jak - mniej więcej tyle co mocnych
silników w wersjach GT czy GTI
Zaświtało mi jednak pewne rozwiązanie - tabela porównawcza.
Nie mam ETki więc nie przewertuję, a nawet jeśli bym ją miał to nie jestem w niej biegły.
Nie znam się na szczegółach różnic w wyposażeniu silników więc też nie wiem jak miało by to wyglądać merytorycznie.
ale rozwiązanie mogło by być takie że np pierwszy wiersz to były by silniki : od najsłabszych do tych najmocniejszych gdzie każdy miałby swoją kolumnę przyporządkowującą do osprzętu.
kolejne wiersze mogły by zawierać jakieś typy czegoś typu chłodnica, półosie, skrzynie biegów itp.
Jednym rzutem oka było by widać każdą odpowiedź na pytanie co pasuje z tego co mam a co będzie trzeba dokupić.
To taka propozycja, i o ile sam nie dam rady takiego czegoś wypełnić, to może wspólnie by się udało.
To tak tytułem wstępu, idę zjeść śniadanie.
Pozdrawiam wszystkich
- ManiekGLS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pytanko jesli mozna mam 1.8 RP a chcailbym wszczepic te 11.8 8v 107km na el wtrysku z mk2 GTI duzo jest przerobek instalacji??
Klinika Krynica M-Modyfikacje,SWAP
Drive Slow But Low
Mk2 GTI viewtopic.php?p=2552931#2552931" onclick="window.open(this.href);return false;
Mk1 GTI viewtopic.php?t=195507" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam
Chciałbym się dowiedzieć nieco więcej odnośnie swapa silników 1,6 benz starej generacji na silnik 1,6 benz nowej generacji, oczywiście wszystko w mk3. Mój stary silnik ma zaledwie 75 kucy i przy spalaniu powyżej 8L/100km burzy mi krew w żyłach. Silnik 1,6 nowej generacji maj bodajże 101 koni a nie 75. Jeżeli ktoś już robił takiego swapa proszę o info jak wychodzi to finansowo, jakie części do wymiany i czy skrzynia podejdzie od starego mk3.
Pozdrawiam
Chciałbym się dowiedzieć nieco więcej odnośnie swapa silników 1,6 benz starej generacji na silnik 1,6 benz nowej generacji, oczywiście wszystko w mk3. Mój stary silnik ma zaledwie 75 kucy i przy spalaniu powyżej 8L/100km burzy mi krew w żyłach. Silnik 1,6 nowej generacji maj bodajże 101 koni a nie 75. Jeżeli ktoś już robił takiego swapa proszę o info jak wychodzi to finansowo, jakie części do wymiany i czy skrzynia podejdzie od starego mk3.
Pozdrawiam
Don't believe in luck...just believe in yourself
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2353777#2353777]Komentarze, opinie i propozycje tutaj! :D[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2353777#2353777]Komentarze, opinie i propozycje tutaj! :D[/url]
- thesperado
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam ! W związku z tym że mój 1.3 (NZ) w mk2 juz cienko śpiewa i lubi sobie łyknąć coraz więcej oleju, myślałem go zastąpić jakimś nowszym motorkiem, niż kupować kolejnego NZ'ta w niewiadomo jakim stanie. Wie ktoś jak w jego miejsce pasowałby 1.4 16V z golf'a IV ??
[img]http://pawel.sniezek.w.interia.pl/podpis2.jpg[/img]
- w0jta5
- Mały gagatek
- Kontakt:
Powiem Ci ze ja chcialem zastapic swojego NZ silnikim z G40 (PY) alethesperado pisze:Witam ! W związku z tym że mój 1.3 (NZ) w mk2 juz cienko śpiewa i lubi sobie łyknąć coraz więcej oleju, myślałem go zastąpić jakimś nowszym motorkiem, niż kupować kolejnego NZ'ta w niewiadomo jakim stanie. Wie ktoś jak w jego miejsce pasowałby 1.4 16V z golf'a IV ??
przekonano mnie ze z to za mała pojemność i sugeruje Ci to samo.
- malutki
- Forum Master
- Kontakt:
tez sie nad podobnym sapem zastanawialem, ale bardziej myslalem o silniku z polo gt (3F) ma 75 ps i budowe podobna do NZw0jta5 pisze:thesperado napisał/a:
Witam ! W związku z tym że mój 1.3 (NZ) w mk2 juz cienko śpiewa i lubi sobie łyknąć coraz więcej oleju, myślałem go zastąpić jakimś nowszym motorkiem, niż kupować kolejnego NZ'ta w niewiadomo jakim stanie. Wie ktoś jak w jego miejsce pasowałby 1.4 16V z golf'a IV ??
Powiem Ci ze ja chcialem zastapic swojego NZ silnikim z G40 (PY) ale
przekonano mnie ze z to za mała pojemność i sugeruje Ci to samo.
Clarion DXZ958 - Morel Hybrid Integra 402 - Morel 6W - Gladen RS10 - Phoenix Gold Ti600.4 - Phoenix Gold Ti1500.1
Szafa gra
Szafa gra
16v swap
Witam.
A ma ktoś jakieś fotki i rady z swapania 16v kr do golfa 2 wczesniejszy silnik byl 1.8 8v
A ma ktoś jakieś fotki i rady z swapania 16v kr do golfa 2 wczesniejszy silnik byl 1.8 8v
MK II GTI 16V KR USA OZ, Brembo, Look, Momo, Schrot, Koni -80 - 60, Pioneer
- czarnypimp
- Nowicjusz
- Kontakt:
- czarnypimp
- Nowicjusz
- Kontakt:
napisz prosze coś wiecej na temat tego silnika. Słyszałem ze do mojego mk2 najlepiej wlożyć coś na gaźniku ewentualnie na monowtrysku gdyż gdybym chiał wsadzić na wielopunkcie to jest za dużo roboty podobno trzeba wymienić zbiornik paliwa itp.burbazi pisze:czarnypimp, w sumie każdy jaki się zmieści, najłatwiej to chyba 1.8 KR, w sumie jakbyś chciał posiadam 1.6 z kompresją 11-12, byjał mk2 do setki jak seryjne mk3 gti 8v