Witam
Jeźdżę Golfem 3, 1.9 TDI 90 KM.
Mam do Was nietypowe pytanie, otóż po dodaniu gazu (przy dynamicznej jeździe) zanim auto przyśpieszy potrzebuje ok 1,5 sek zwłoki. Czy w waszych TDi też tak jest i czy to noramalne. Przepraszam za takie pytanie ale mało się na tym znam więc bardzo was proszę o info.
Pytanie o opóźnienie przy dodaniu gazu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Pytanie o opóźnienie przy dodaniu gazu
Ostatnio zmieniony wt kwie 29, 2008 22:22 przez Lennox, łącznie zmieniany 1 raz.
Lennox piszesz, że reaguje z opóźnieniem na wciśnięcie pedału gazu przy dynamicznej jeździe, nie wiem dokładnie co masz na myśli dynamiczną jazdę czy:
1. rozpędzanie auta od najniższego do najwyższego biegu kręcąc go do około 3-4 tyś. obrotów na każdym biegu,
czy
2. jadąc np. na 4 biegu spokojnie jakieś 2-2,5 tyś. obrotów i nagle wciskasz mu gaz do końca oczekując natychmiastowej reakcji to normalne, że nie będzie od razu rwał jak rakieta do przodu - trzeba się liczyć z efektem tzw. turbodziury, tym bardziej że nie masz turbiny ze zmienną geometrią łopatek,
jeśli dzieje się tak jak w 1 opisanym przypadku to tak jak radzą koledzy
a jeśli dzieje się tak jak w 2 przypadku to wszystko jest w normie i tak niestety jest.
jeśli nie mam racji to chętnie przyjmę słowa krytyki i proszę mnie poprawić.
1. rozpędzanie auta od najniższego do najwyższego biegu kręcąc go do około 3-4 tyś. obrotów na każdym biegu,
czy
2. jadąc np. na 4 biegu spokojnie jakieś 2-2,5 tyś. obrotów i nagle wciskasz mu gaz do końca oczekując natychmiastowej reakcji to normalne, że nie będzie od razu rwał jak rakieta do przodu - trzeba się liczyć z efektem tzw. turbodziury, tym bardziej że nie masz turbiny ze zmienną geometrią łopatek,
jeśli dzieje się tak jak w 1 opisanym przypadku to tak jak radzą koledzy
a jeśli dzieje się tak jak w 2 przypadku to wszystko jest w normie i tak niestety jest.
jeśli nie mam racji to chętnie przyjmę słowa krytyki i proszę mnie poprawić.