problem z wiatrakami chłodnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z wiatrakami chłodnicy
Witam!
Dzisiaj pojawił się w moim golfi problem z wiatrakami chłodnicy tzn. wszystko było dobrze dzisiaj jeździlem wszystko ok aż nagle włączyły sie wiatraki na chłodnicy kręcą sie bardzo szybko przy odpaleniu silnika od razu się właczają temp wody ok odłaczyłem wtyczke od czujnika na cjhłodnicy nic to nie dało co może być tego przyczyną???
Dzisiaj pojawił się w moim golfi problem z wiatrakami chłodnicy tzn. wszystko było dobrze dzisiaj jeździlem wszystko ok aż nagle włączyły sie wiatraki na chłodnicy kręcą sie bardzo szybko przy odpaleniu silnika od razu się właczają temp wody ok odłaczyłem wtyczke od czujnika na cjhłodnicy nic to nie dało co może być tego przyczyną???
Ostatnio zmieniony sob kwie 26, 2008 12:57 przez wyczol444, łącznie zmieniany 1 raz.
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
A sprubuj od na czujniku temp
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paweł Marek
- V.I.P.

czyli od razu załącza Ci się drugi bieg, znajomy z Audi A3 miał to samo, użyczyłem mu swój sterownik wentylatorów bo mamy takie same z trzema kropkami (ten o którym pisze Paweł Marek) bo to wyraźnie wskazuje na jego uszkodzenie ale okazało się, że i na moim nic się nie zmieniło, dopiero jak dalej poszukał to okazało się, że wystarczyło przeczyścić styki które dochodzą do sterownika oraz styki bezpiecznika wentylatorów (jeden z trzech przy akumulatorze - tak jest w Mk4 i to pomogło. Dobrze, że sam do tego doszedł bo elektryk wołał mu już 200 zł za sam sterownik a jestem pewien, że elektryk by mu się nie przyznał że przyczyna była taka błaha i zdarłby z niego tą kasę (oczywiście twierdząc, że wymienił sterownik).wyczol444 pisze:nagle włączyły sie wiatraki na chłodnicy kręcą sie bardzo szybko przy odpaleniu silnika od razu się właczają
jeśli chodzi o styki to rozumiem te przy w tyczce bo sam sterownik jest to element nie rozbieralny u mnie wszystkie styki wyglądają super ale jeszcze dla pewności je przeczyszcze u mnie na pewno coś przywiera ale nie wiem co i gdzie tego szukać skąd taknie wniski ze przywiera? o 6 rano jak wracałem z pracy to po przejechaniu 3km wiatrak sie załączył i zaraz wyłączył i znowy sie włączył na jekieś 3 km i sie wyłączył następnie po przejechaniu 15 km znowy się załączyl i już nie wyłączył jak auto jest zimne jest ok jak osiągnie temp ok 70 st zaczynja kuźlować wiatraki.
- Paweł Marek
- V.I.P.

nie napisałeś czy ten sterownik pod zbiorniczkiem masz czy nie.
Jeśli masz: doraźnie odłącz mu jedną z wtyczek tą z grubymi kablami. Zostanie cię wtedy pierwszy bieg wentylatora.
Po drugie sam u siebie go rozbierałem bo oczywiście się da z łatwością, i reanimowałem jego wnętrze (przekaźniki) bo się do niego płyn chłodzący dostał przez otworek z góry po śróbie. (ktoś zgubił tę śróbę, wkręciłem za długą robiąc dziurę w obudowie)
Jeśli masz: doraźnie odłącz mu jedną z wtyczek tą z grubymi kablami. Zostanie cię wtedy pierwszy bieg wentylatora.
Po drugie sam u siebie go rozbierałem bo oczywiście się da z łatwością, i reanimowałem jego wnętrze (przekaźniki) bo się do niego płyn chłodzący dostał przez otworek z góry po śróbie. (ktoś zgubił tę śróbę, wkręciłem za długą robiąc dziurę w obudowie)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.