Witam.
Przeszukiwałem kilkakrotnie forum w poszukiwaniu takiego właśnie tematu. Dokładnie chodzi o instrukcję lub jakiekolwiek wskazówki na temat ustawienia orginalnego radia w VW z 95 roku. Jest to model kaseta - radio model Alfa. Samochód jest sprowadzony wraz z odbiornikiem z Niemiec i nie jestem pewien czy nie tkwi w tym problem <inny zakres fal>. Obecnie działanie radia wygląda następująco.: Odbiornik uruchamia się przekręcając gałką, następnie szuka ono fal po całym zakresie. Niestety nie może samo się zatrzymać na stacji. Czasem wciskając przycisk "TA" uda się je zatrzymać na pewnej stacji i gra ok przez jakieś 5 min po czym znowu zaczyna się przeszukiwanie.
Dodaję fotkę radia i z góry dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 20 Kwi 2008 16:30 ]
Przepraszam za pomyłkę z fotką!!!
[ Dodano: 20 Kwi 2008 16:32 ]
Instrukcja obsługi orginalnego radia VW
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
nie w Niemczech jest ten sam zakres fal. Twoje radio to Alfa IV . Posiadam instrukcje lecz do V generacji. Zapytaj na Car Audio może tam ktoś ma do twojego.mauro22 pisze:czy nie tkwi w tym problem <inny zakres fal>
Ostatnio zmieniony ndz kwie 20, 2008 18:43 przez jawel, łącznie zmieniany 1 raz.
one loVWe
- Paweł Marek
- V.I.P.
ja miałem Gammę, był taki przycisk po naciśnięciu którego przelatywały wszystkie częstotliwości "bez końca" ale w trakcie tego zapamiętywały się stacje. Można to było zatrzymać wybierając któryś przycisk numeryczny. Zainteresuj sie jeszcze czy nie było wcześniej radia dokładanego (poznasz po przeróbce w kostce). Wtedy masz złą kolejność kabli i brak napięcia podtrzymującego pamięć. Opis kabli masz na naklejce na radyjku.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 20, 2008 18:48 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Radio
Witam ponownie.
Sprawdziłem podłączenie kabli do kostek wg. schematu naklejonego na sprzęcie grającym. Zaznaczę iż do radia podłącza się dwie kości. Jedna jest koloru brązowego, druga czarnego. Czarna kość posiada styki odpowiadające kolejno za : napięcie +12V , tzw "0" czyli potocznie masę, napięcie powodujące uruchomienie radia po włożeniu kluczyka do stacyjki oraz jeszcze jeden styk którego roli nie jestem w stanie rozszyfrować. Brązowa kość odpowiada za podłączenie głośników <jest mniej ważna ponieważ wszystkie działają bardzo dobrze>
Wg. mnie wszystko jest podłączone dobrze. Chciałem zatrzymać szukanie kolejno przyciskami 1; 2; 3; 4; 5; 6, ale nic to nie dawało. Antena jest podłączona poprawnie mimo to sprawdziłem radio z inną zewnętrzną anteną podłączając ją do radia po jego wysunięciu co nie dało absolutnie żadnego efektu.
Pozdrawiam.
Sprawdziłem podłączenie kabli do kostek wg. schematu naklejonego na sprzęcie grającym. Zaznaczę iż do radia podłącza się dwie kości. Jedna jest koloru brązowego, druga czarnego. Czarna kość posiada styki odpowiadające kolejno za : napięcie +12V , tzw "0" czyli potocznie masę, napięcie powodujące uruchomienie radia po włożeniu kluczyka do stacyjki oraz jeszcze jeden styk którego roli nie jestem w stanie rozszyfrować. Brązowa kość odpowiada za podłączenie głośników <jest mniej ważna ponieważ wszystkie działają bardzo dobrze>
Wg. mnie wszystko jest podłączone dobrze. Chciałem zatrzymać szukanie kolejno przyciskami 1; 2; 3; 4; 5; 6, ale nic to nie dawało. Antena jest podłączona poprawnie mimo to sprawdziłem radio z inną zewnętrzną anteną podłączając ją do radia po jego wysunięciu co nie dało absolutnie żadnego efektu.
Pozdrawiam.
Jacek R.
Słuchaj może masz za słaby odbiór i ci przelatują fale tak sie niestety dzieje ja mam GALLE i miałem tak samo dopóki nie polepszyłem sobie odbioru anteny, ale oprócz tego mam przycisk ze szuka mi sam fal i wtedy on zatrzymuje sie na danej stacji przez 3 sekundy i szuka dalej wiec jak już znajdziesz żądaną stacje (tzn on ci wyszuka)przyciśnij na potencjometr (on przestanie wyszukiwać dalej) a potem zakoduj na wybranym przycisku. Jeśli to nie pomaga to chyba z radyjkiem jest coś nie tak. Pozdrawiam!