Strasznie wolno sie rozpędza między 1000 a 2000 obrotów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Bucus
- Mały gagatek
- Kontakt:
Strasznie wolno sie rozpędza między 1000 a 2000 obrotów
Mam taki problem że w Vento 1.9TDI bardzo powoli się rozpędza przy obrotach między 1000 a 2000, natomiast jak już jest powyżej 2000 to już zaczyna ładnie przyspieszać.
Jeżeli chodzi o to wolne to jest tak że jak jadę na prostej i wcisnę gaz obojętne na którym biegu, a obroty mam np. ok. 1400 to prawie stoi w miejscu nic nie przyspiesza tylko trzyma taką samą prędkość, obojętne ile dam gazu, jak natomiast będzie z górki to zacznie przyspieszać i jak obroty dojdą do 2000 to już wtedy zaczyna ładnie ciągnąć i nie widzę wtedy żadnego problemu.
Co może być przyczyną tego zjawiska?
Jeżeli chodzi o to wolne to jest tak że jak jadę na prostej i wcisnę gaz obojętne na którym biegu, a obroty mam np. ok. 1400 to prawie stoi w miejscu nic nie przyspiesza tylko trzyma taką samą prędkość, obojętne ile dam gazu, jak natomiast będzie z górki to zacznie przyspieszać i jak obroty dojdą do 2000 to już wtedy zaczyna ładnie ciągnąć i nie widzę wtedy żadnego problemu.
Co może być przyczyną tego zjawiska?
Ostatnio zmieniony wt kwie 22, 2008 21:45 przez Bucus, łącznie zmieniany 1 raz.
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Bucus, przyczyn może byc kilka . Zeby nie wrózyc to najlepiej zrobić diagnoze dynamiczna , podiedz gdzies do mechanika i niech sie przejedzie z laptopem i posprawdza .
W TD i TDI normalne jest że auto ma kopa po osągnieciu ciśnienia doładowania (ciśnienia powietrza z turbawki) , jeżdziji tak żeby na obrotku było 2000 do 3000 rpm i będzie OK.
W TD i TDI normalne jest że auto ma kopa po osągnieciu ciśnienia doładowania (ciśnienia powietrza z turbawki) , jeżdziji tak żeby na obrotku było 2000 do 3000 rpm i będzie OK.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
zasyfiony nkolektor ma wiekszość TDI , brudny przepływomierz jest bardziej prawdopodobny. Bucus, zdemontuj przepływke ściagnij ta siatke od strony filtra powietrza i umyj jakims zmywaczem . napewno nie zaszkodzi a może pomóc.jasiek21 pisze:a ja obstawiam zasyfiony kolektor dolotowy
mialem podbn problem auto mialo lekkiego mullka na niskich obrotach do 2000, pomoglo czysczenie przeplywomierza (strasznie zasyfiony) po tym auto odzyskalo sprawnosc jest bardziej dynamiczne.
Chyba bylo czyszczone tym http://www.moto.allegro.pl/item34469724 ... a_vat.html
Chyba bylo czyszczone tym http://www.moto.allegro.pl/item34469724 ... a_vat.html
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Byl u mnie kiedys jeden kolega z forum z bardzo slabym TDI , na poczatku podpielismy vaga okazlo sie ze przeplywka slaba . Najpierw podmienilismy ja z mojego auta a pozniej wyczyscilismy jego. Koles wrocil z usmiechem na twarzy , pisal mi pozniej ze jak ma tego golfa dwa lata to w zyciu tak dobrze nie jezdzil.
tg, to naprawde nie jest trudne nie jestem szpecem ani mchanikem ale mi sie udalo, co potrzebne? klucz chyba 8 albo 10 niepamietam preparat do czyszczenia najlepiej zebysz szybko odparowywal i to chyba wszystko aa no i jeszcze jakies szczypce albo kombinerki zeby sciagnac obejmy,
1.sciagasz zaciski
2. odkrecasz 2 sroby na ktorych zamocowany jest przeplywomierz do filtra powietrza
3. odpinasz wtyczke
4. wpsikujesz preparat do srodka miedzy siatki ( u mnie na pocztku z przeplywomierza wylatywal czarna maz, psikalem az zaczal wyplywac jasny plyn
5. odczekalem chwile zeby odparowalo
ni skaldamy w odwrotnej kolejnosci, aa miedzy przeplywomierzema a filtrem jest gumowa uszczelka trzeba ja umiesci w otworze filtra powietrza a pozniej zakladac przeplywomierz
wszystko poskrecac zapic wtyczki i sprawdzic czy jest roznica u mnie wdac bylo odrazu po przejechaniu kilku metrow
1.sciagasz zaciski
2. odkrecasz 2 sroby na ktorych zamocowany jest przeplywomierz do filtra powietrza
3. odpinasz wtyczke
4. wpsikujesz preparat do srodka miedzy siatki ( u mnie na pocztku z przeplywomierza wylatywal czarna maz, psikalem az zaczal wyplywac jasny plyn
ni skaldamy w odwrotnej kolejnosci, aa miedzy przeplywomierzema a filtrem jest gumowa uszczelka trzeba ja umiesci w otworze filtra powietrza a pozniej zakladac przeplywomierz
wszystko poskrecac zapic wtyczki i sprawdzic czy jest roznica u mnie wdac bylo odrazu po przejechaniu kilku metrow
Czyli spryskałeś ten cały środek przepływomierza? Z tego co wiem to ten "pręcik" w środku jest bardzo delikatny i chyba nie można na niego stosować nic. Pryskałeś tyko te siatki czy ten czujnik w środku też?niuteq pisze:tg, to naprawde nie jest trudne nie jestem szpecem ani mchanikem ale mi sie udalo, co potrzebne? klucz chyba 8 albo 10 niepamietam preparat do czyszczenia najlepiej zebysz szybko odparowywal i to chyba wszystko aa no i jeszcze jakies szczypce albo kombinerki zeby sciagnac obejmy,
1.sciagasz zaciski
3. odpinasz wtyczke