Chyba mały remoncik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
omlet161
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Chyba mały remoncik

Post autor: omlet161 » pn kwie 21, 2008 20:48

A wiec panowie już sam nie wiem co mam sobie myśleć. Sprawa wygląda następująco: jakiś czas temu zauważyłem, że zapaliła mi sie kontrolka płynu w zbiorniczku wyrównawczym, wiec patrze faktycznie sporo pod min. więc uzupełniłem ubytek. Ale po jakiś dwóch tygodniach sytuacja sie powtórzyła, wiec pomyslałem chyba uszczelka i sprawdzam na bagnecie poziom olej myśląc ze pewnie go przybyło a tu jest go sporo pod min. dodam ze miesiąc temu poziom oleju był ok. Nie zauważyłem także żadnych wycieków oprócz tego ze filtr olej jest lekko zaolejony ale nie kapie z niego. Co o tym wszystkim myślicie?? Czy pownienem sie nastawić na zdejmowanie głowicy i wymiane uszczelniaczy zaworowych?? Jeśli tak to co warto jeszcze zrobić przy okazji zdejmowanie głowicy.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn kwie 21, 2008 21:16

spalnowac ja i wymienic pierscienie bo jaka masz pewnosc ze to wina uszczelniaczy
zeby wyciagnac pierscienie wystrarczy sciagnac jeszcze miske a tak 2 razy beedziesz zrzucal glowice

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 21, 2008 21:35

ja w gti żonki wymieniłem tylko uszczelniacze zaworów i wystarczyło, bez ściągania głowicy oczywiście. Można to zrobić w ciemno bo jest duża szansa że wystarczy. Można też zrobić wstępnie dokładniejszą diagnostykę jak sprężanie ciśnienie oleju itd, jak kto chce. Ale nie zwalać głowicy "na wszelki wypadek" szkoda kasy i ryzyko błędu w naprawie rośnie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
omlet161
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: omlet161 » pn kwie 21, 2008 21:40

A czy uszczelniacze zaworowe mogą być przyczyną ubytku płynu chłodzącego?? Bo szczerze mówiąc bardziej zaniepokoił mnie ten ubytek płynu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 21, 2008 21:44

A czy uszczelniacze zaworowe mogą być przyczyną ubytku płynu chłodzącego?? Bo szczerze mówiąc bardziej zaniepokoił mnie ten ubytek płynu.
oczywiście że nie, ale jest wiele miejsc gdzie płyn może ciec, po co zakładać najgorsze, obejrzyj króćće wszystkie, mały ślad zaschniętego płynu oznacza duży wyciek

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
omlet161
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: omlet161 » pn kwie 21, 2008 22:03

Ok sprawdze to. A i jeszcze na pracującym silniku jak otworze zbiorniczek wyrównawczy nie widać tam aby coś z płynem sie działo ale wydobywa sie troche dymku z tamtą, tak samo jest jak po jezdzie odręce korek wlewu oleju. Czy to normalna sprawa??
A i wielkie dzieki za odpowiedz i pomoc :grin:

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » pn kwie 21, 2008 22:35

Sprawdź wszystkie połączenia na wężach i jeżeli znajdziesz jakieś grzybki to załóż opaski zaciskowe skręcane.Zwróć też uwage czy nie parują Ci szyby,lub nie czuć słodkawego zapachu w aucie.Jeżeli tak się dzieje Masz uszkodzoną nagrzewnice.Zalecił bym też sprawdzenie korka zbiornika wyrównawczego.
Jak nie znajdziesz problemu kup sobie jakiś dobry uszczelniacz w płynie i dolej do zbiorniczka wyrównawczego.

Jacek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 21, 2008 22:45

omlet161 pisze:Czy to normalna sprawa??
to zależy, troszkę może być dużo nie, trzeba by żeby ktoś wprawny pomógł ci ocenić. Wyjmij bagnet od oleju, jeśli tamtędy również poleci dymek to już źle i wpierw sprawdź kompresję silnika.

Awatar użytkownika
omlet161
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: omlet161 » wt kwie 22, 2008 07:22

Okej Wielkie dzięki panowie:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”