Szukałem odpowiedniego tematu, lecz nie znalazłem, wybaczcie jeśli się powtórzy.
Mój problem to elektryka (prawdopodobnie). Od jakiegoś czasu paliła mi się lampka od ABSu, ale z powodu żadnych innych objawów zignorowałem to. Po jakimś czasie doszły inne problemy takie jak samoistne włączanie się ABSu przy hamowaniu z niskiej prędkości czy wariowanie wskaźnika temperatury płynu w chłodnicy na konsoli. Byłem z tym u mechanika, który po podpięciu do komputera usunął kilka błędów. Potem przez jakiś czas wszystko działało sprawnie (kilka dni), po czym wszystko wróciło do stanu sprzed podpięcia.
W chwili obecnej czujnik wskazuje dalej jak chce, lampka od ABSu zapala się lub nie, a sam ABS włącza się niezależnie od lampki przy hamowaniu. Czujnik od ABSu jest dobry, ponieważ przy okazji wizyty został sprawdzony.
Co może być przyczyna takiego zachowania się tej elektroniki?
Teraz trochę ze strony mechanicznej:
Jakiś czas temu wymieniłem klocki hamulcowe, mechanik po sprawdzeniu powiedział, że cała reszta układu jest sprawna. Zanim wystąpiły problemy wymienione wyżej, było czuć wyraźne "terkotanie" klocków założonych z przodu. Czym to może być spowodowane?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Jeśli komuś to coś pomoże, dodatkowe info:
Golf MK4 1998 rok, silnik 1.6
ABS + ABS mechanicznie, kontrolki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ABS + ABS mechanicznie, kontrolki
Ostatnio zmieniony pt kwie 18, 2008 17:40 przez MarshallR, łącznie zmieniany 1 raz.
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
jaki czujnik od absu, co to jest?
masz 4 czyjniki predkosci, po jednym na kazde kolo, do tego wlacznik przy hamulcu, zarowke w desce i zawory wraz ze sterwonikem
mozesz samemu sprawdzicz czujniki miernikiem i wlacznik oraz przewody czy nie ma przerw
mozesz tez przeczyscic kostke przy pompie absu
jakie byly bledy?
w tym modelu golfa byly 4 rozne rodzaje silnika 1,6
masz 4 czyjniki predkosci, po jednym na kazde kolo, do tego wlacznik przy hamulcu, zarowke w desce i zawory wraz ze sterwonikem
mozesz samemu sprawdzicz czujniki miernikiem i wlacznik oraz przewody czy nie ma przerw
jakie byly bledy?
Dobrze wiedziec, ze tych czujników jest wiecej. Mechanik mi powiedzial, ze "czujnik jest dobry" wiec tak napisałem, sam jako tako się w tym nie grzebie, wiec większego pojęcia nie mam. O numerach błędów mnie nie poinformował jeżeli o to ci chodzi. Sprawdze tez to co napisales.agrala pisze:jaki czujnik od absu, co to jest?
jakie byly bledy?
Rodzaj rodzaj silnika to AKL.