kontrolka oleju piszczy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
kontrolka oleju piszczy
witam mam golfa 1.4 ABD wszystko jest dobrze puki sie nie rozgrzeje potem kontrolka od oleju warjuje miga i piszczy normalnie idzie zwarjowac silnik jest po remoncie kapitalnym a to pika tak jak przed co moze byc przyczynom nawet dzis jak jechałem i pikało zatrzymałem sie odłaczyłem te oba czujniki jakie sa od oleju i nic nie dało pomocy ;/ a i jak go przegazuje to na chwile ucichnie
Ostatnio zmieniony wt kwie 15, 2008 20:08 przez Fran, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
a czy to mozliwe ze po remacie kapitalnym były problemy z cisnieniem, a i co moze byc w liczniku bo to juz gdzies słyszałem ale niewiem o co chodzi jest tam jakis czujnik ??jawel pisze:lub czujniki. Zacznij od pomiaru ciśnienia jeśli jest ok to czujniki mogą szwankować a jeśli nie czujniki to licznik. Ale zacznij od pomiaru ciśnieniawidocznie masz słabe ciśnienie oleju. prawdopodobnie pompa oleju...
- Maro_GT
- Ma gadane
- Kontakt:
Fran, nie wiem czy dobrze myśle ale może zdejmij kabel z jednego czujnika i podłącz go do masy. Jeśli będzie dalej pikało to znaczy że masz problem w elektryce ,a jak przestanie to zainteresuj sie czujnikami i silnikiem. Jeśli dasz jednego do masy a elektryka jest ok to nie będzie dzwonił bo to tak jakby go nie było. Jeśli źle mówię to niech mnie ktoś poprawi.
sprawdze jutro ciekawe
[ Dodano: 16 Kwi 2008 14:37 ]
[ Dodano: 16 Kwi 2008 14:37 ]
zrobiłem tak jak mówiłeś i przestało czyli na to wychodzi ze silnik ale co pompa olejowa czy czujniki ;/ czujniki niedawno wymieniałemMaro_GT pisze:Fran, nie wiem czy dobrze myśle ale może zdejmij kabel z jednego czujnika i podłącz go do masy. Jeśli będzie dalej pikało to znaczy że masz problem w elektryce ,a jak przestanie to zainteresuj sie czujnikami i silnikiem. Jeśli dasz jednego do masy a elektryka jest ok to nie będzie dzwonił bo to tak jakby go nie było. Jeśli źle mówię to niech mnie ktoś poprawi.
- Maro_GT
- Ma gadane
- Kontakt:
Fran, podstawa to zmierzyć ciśnienie. Musisz je zmierzyć na mocno rozgrzanym silniku no i wtedy oleju, bo olej pod wpływem temperatury traci lepkość. Moim zdaniem najlepiej wkręcić manometr, przymocować go gdzieś w komorze silnika i pojeździć autem i bez gaszenia silnika sprawdzić ciśnienie wtedy kiedy wiesz że czujnik by dzwonił. Bo jak będziesz miał wkręcony manometr zamiast czujnika to nie będzie dzwoniło.
[ Dodano: 16 Kwi 2008 17:38 ]
Jakie powinno być ciśnienie to musisz poszukać. O ile dobrez mi się wydaje to na czujniku będzie napisane na jakie ciśnienie reaguje (będzie ciśnienie i jakaś tam tolerancja) jesli stwierdzisz że masz takie ciśnienie na jakie reaguje lub spada poniżej tego to już będzie wiadomo że coś jest w silniku. Najlepiej to podjedź gdzieś do warszatu mocno po dłuższej przejażdźce, żeby silnik był mocno rozgrzany i niech zmierzą.
[ Dodano: 16 Kwi 2008 17:38 ]
Jakie powinno być ciśnienie to musisz poszukać. O ile dobrez mi się wydaje to na czujniku będzie napisane na jakie ciśnienie reaguje (będzie ciśnienie i jakaś tam tolerancja) jesli stwierdzisz że masz takie ciśnienie na jakie reaguje lub spada poniżej tego to już będzie wiadomo że coś jest w silniku. Najlepiej to podjedź gdzieś do warszatu mocno po dłuższej przejażdźce, żeby silnik był mocno rozgrzany i niech zmierzą.
Witam. mam podobny problem z tą kontrolką i buzerem tylko że mi zapalają się kiedy przekrocze 2200 obr i wtedy juz swieci i piszczy ale kiedy zapale ponownie to spokouj az do momentu rzekroczenia tej granicy :/ jak dokładnie sprawdzić te czujniki oleju? po odpaleniu auta na jednym pojawia sie 12V a na drugim zanika.
podpowiecie o co chodzi?
Golf 2 1.3 gaznik
podpowiecie o co chodzi?
Golf 2 1.3 gaznik