1.4 16v 75KM AKQ - kopcenie po hamowaniu silnikiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wofek
Nowicjusz
Nowicjusz

1.4 16v 75KM AKQ - kopcenie po hamowaniu silnikiem

Post autor: wofek » pn kwie 14, 2008 18:11

Pacjent:
Silnik 1.4 16v AKQ w VW Lupo 98 (model 99), przebieg 148 kkm (pewnie troszkę więcej, ogólnie zadbany więc więcej niż 160 kkm nie daje), olej 10W40 Lotos semi niedawno wymieniony, silnik silny, ma dość nisko moc i moment ale te silniki tak mają...

Objaw:
Po hamowaniu silnikiem (zjazd z dłuższej górki) w momencie dodawania ponownie gazu na prostym odcinku zaczyna kopcić na niebiesko (sporo dymu!). Im dłużej hamuje silnikiem tym mocniej kopci (tak jakby zbierał się olej). Dodatkowo jak hamuje dość sporo (np. 1 km jade na 3. obroty ok. 3000 RPM) to po dodaniu gazu oprócz chmury autko szarpie. Chmura ustępuje po 2-3 sekundach (zapewne jak sie olej wypali).

Dodatkowo jak przyśpieszam dynamiczniej i zmieniam wyżej biegi (4000-5000 RPM) to w trakcie zmiany biegu też przykopci na niebiesko.

Autko w trasie spokojnie jadąc 90-120kmh nie pali prawie wcale oleju. Jak sie kręcę po mieście to weźmie 0.7-0.8 litra na 1000km. Po tym incydencie z hamowaniem silnikiem (było to 2 razy pod rząd - byłem w górach) zatrzymałem się i autko spaliło ok. 0.3 litra na te dwa hamowania!

Diagnoza:
I tutaj nie wiem! Jak myślicie co to może być? Czytając i przeglądając szeroko pojęty internet dochodzę do wniosku, że to uszczelniacze zaworów. Warto to robić? Może to pierścienie? Jak to sprawdzić?
Ostatnio zmieniony pn kwie 14, 2008 18:12 przez wofek, łącznie zmieniany 1 raz.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn kwie 14, 2008 19:56

nie pomyliles sie - 0,7 0,8 l oleju na 1000 to ponad 5 l od wymiany do wymiany - nie trzeba oleju wymieniac bo caly czas jest swiezy
sprawdz cisnienie na cylindrach-jezeli jest slabe to pierscienie do wymiany, jezeli dobre to i tak to nic nie oznacza bo pierscienie olejowe moga juz byc wytarte
czasami jak sie woda zagotuje to wtewy pierscienie lubia sie sciagnac tak ze silnik bieze olej
uszczelniacze i tak bym wymienil
watpie zeby samymi uszczelniaczami bral tyle oleju
u mnie silnik bral ok 0,7l na 1000 a po zmianie oleju na castrola ktory jest przeznaczony do samochodow powyzej 100tys spalanie spadlo do 0,4 ale jak dziewczyna zagotowala wode i trzeba bylo usczelke zmienic to wywalilem pierscienie bo sie nie rozprezaly i zalozylem nowe uszczeliacze i teraz od wymiany do wymiany nie dolewam ani grama oleju
nie wiem czy to pomoze w twoim silniku bo twoj silnik zanany jest z teego ze lubi chlapnac sobie oleju
kolega pracujacy w servisie vw powiedzial ze robili taka 4 i po wymianie glowicy, tlokow i pierscieni nie bylo efektu

wofek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wofek » pn kwie 14, 2008 23:07

agrala pisze: nie wiem czy to pomoze w twoim silniku bo twoj silnik zanany jest z teego ze lubi chlapnac sobie oleju
kolega pracujacy w servisie vw powiedzial ze robili taka 4 i po wymianie glowicy, tlokow i pierscieni nie bylo efektu
Tak, zgadza się. Silnik lubi sobie wypić ale nie może puszczać dymka po hamowaniu silnikiem i to nie dymka a mgłę nawet powiedziałbym.

Jutro będę miał info o 2 propozycjach naprawy od dwóch mechaników i pochwale sie tutaj co i jak.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt kwie 15, 2008 06:47

wymien pierscienie i uszczelniacze i chmura powinna ustac
mozna bylo by tez zmierzyc blok silnika zeby sie nie okazalo pozniej ze trzeba zrobic szlif

wofek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wofek » wt kwie 15, 2008 13:32

agrala pisze:wymien pierscienie i uszczelniacze i chmura powinna ustac
mozna bylo by tez zmierzyc blok silnika zeby sie nie okazalo pozniej ze trzeba zrobic szlif
Chyba sie zdecyduje na pelny remont (uszczelniacze+pierscienie). Półśrodki nie są chyba najlepszym rozwiązaniem a nie chciałbym się nie miło rozczarować jak po wymianie uszczelniaczy zaworów problem nie znikinie. Koszty generuje zdjęcie dwóch pasków rozrządu w tym silniku i to jest 50% ceny wymiany uszczelniaczy zaworów. Usłyszałem, że z robocizną wymiana pierścieni + uszczelniaczy zaworów + wszystkich uszczelek silnika to 1000 zł. Mechanik zaufany... pomyśle jutro czas podjąć decyzje :crazy:

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt kwie 15, 2008 19:13

mnie to kosztowalo 25 zl uszczelniacze, 200 pierscienie i 50 zl za planowanie glowicy, robocizna to wlasna praca i uszczelka pod glowicaa i deklem od zaworow
czyli jakies 15l dobrego oleju :D
lepiej wymienic pierscienie i uszczelniacze razem
trzeba tez sprawdzic jak wygladaja tuleje zeby sie nie okazalo ze blok jest do szlifu

wofek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wofek » wt kwie 15, 2008 23:29

agrala pisze:mnie to kosztowalo 25 zl uszczelniacze, 200 pierscienie i 50 zl za planowanie glowicy, robocizna to wlasna praca i uszczelka pod glowicaa i deklem od zaworow
czyli jakies 15l dobrego oleju :D
lepiej wymienic pierscienie i uszczelniacze razem
trzeba tez sprawdzic jak wygladaja tuleje zeby sie nie okazalo ze blok jest do szlifu
Taaa... zebym to ja tak umial silnik rozebrac :bajer: Niestety, od tego są specjaliści i po to się jest specjalistą i zarabia się żeby u innych specjalistów wydać. Chyba, że mam odwiedzać Kalisz i dogadamy się co do robocizny (obecnie jestem we Wrocławiu) :pub:

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr kwie 16, 2008 07:26

nie mam za bardzo wolnego czasu zeby to zrobic :crazy:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”