Objaw podpartych zaworow
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Objaw podpartych zaworow
szukalem ale nigdzie nawet w necie nie znalazlem, chcialbym wiedziec jakie sa ksiazkowe przyklady podpartych zaworow (czy jest cos po czym mozna poznac ze trzeba ustawiac - czy jezeli jest wszystkko OK - odpala, moc itp. to nie trzeba tego robic) chodzi ogolnie o wszystkie modele silnikow w ktorych producent wymaga kontroli co np 40 000km, autko z gazem
Ostatnio zmieniony czw kwie 10, 2008 16:45 przez djb, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiem coś o tym. Dzięki miś fazi, ustawiłem zawory u siebie.
Efekty:
- znaczny wzrost mocy
- znaczny wzrost kultury pracy silnika
- silnik nieco ucichł
- skrzynia automatyczna ładniej przerzuca biegi
- nie trzęście na wolnych obrotach
- znikł problem nie trzymania obrotów na zimnym
Tylko ja nieststy miałem podparte dwa zawory przez co silnik nie miał kompresji. Ustawiłem mniej - więcej bo ciężko zmierzyć podparte zawory. Za miesiąc re-relgulacja.
djb, jeśli myślisz o samochodzi jaki masz pod avatarem to nie mas zregulacji, popychacze z regulacją zaworów przestano produkować w sierpniu 85 roku
Aha pytałes o objawy:
- z tego co pamiętam problem z rozruchem cepłego silnika jak zawory są podparte
- nierówna praca silnika
- pykanie w wydech
- niska moc silnika
- głośny rozrząd przy zbyt dużych luzach
- za niska v-max
- większe zużycie paliwa.
- przy podpartych mogą gniazda zaworowe się powypalać.
To tak mniej więcej objawy.
Efekty:
- znaczny wzrost mocy
- znaczny wzrost kultury pracy silnika
- silnik nieco ucichł
- skrzynia automatyczna ładniej przerzuca biegi
- nie trzęście na wolnych obrotach
- znikł problem nie trzymania obrotów na zimnym
Tylko ja nieststy miałem podparte dwa zawory przez co silnik nie miał kompresji. Ustawiłem mniej - więcej bo ciężko zmierzyć podparte zawory. Za miesiąc re-relgulacja.
djb, jeśli myślisz o samochodzi jaki masz pod avatarem to nie mas zregulacji, popychacze z regulacją zaworów przestano produkować w sierpniu 85 roku
Aha pytałes o objawy:
- z tego co pamiętam problem z rozruchem cepłego silnika jak zawory są podparte
- nierówna praca silnika
- pykanie w wydech
- niska moc silnika
- głośny rozrząd przy zbyt dużych luzach
- za niska v-max
- większe zużycie paliwa.
- przy podpartych mogą gniazda zaworowe się powypalać.
To tak mniej więcej objawy.
Ostatnio zmieniony czw kwie 10, 2008 16:40 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.
nie, nie chodzi o samochod z opisu
, chodzi o znajomego auto, klekotania nie slychac, tylko mechanik jak mu cos robil mowil ze slychac jakby jeden zawor byl podparty ale nie na 100%, to kolega mnie sie spytal jakie sa jeszcze objawy (chodzi glownie o podparty zawor i ewntualne wypalenie gniazda), ale z tego co napisales to zadnego nie ma p.s. autko zagazowane i jezdzone jest tez na paliwie czesto
"problem z rozruchem ciepłego silnika jak zawory są podparte" to na razie jedno - ale nie wystepuje taki objaw
"problem z rozruchem ciepłego silnika jak zawory są podparte" to na razie jedno - ale nie wystepuje taki objaw
Ostatnio zmieniony czw kwie 10, 2008 16:47 przez djb, łącznie zmieniany 1 raz.