Dziwny problem, czasami nie chce zapalac

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Dziwny problem, czasami nie chce zapalac

Post autor: chosen » śr kwie 09, 2008 18:05

Otóż mam silnik PF, 107 koni z 91 roku. Instalka I generacji.
Chodzi tu o to, ze ostatnio dziwne rzeczy się dzieją...
Otóż jak jest rozgrzany to potrafi się zrobic cos takieg (losowe przypadki) ze przekrecam kluczyk i czy PB czy LPG nie slysze pompy paliwa i to juz jest oznaka ze nie odpali i tak sie wtedy dzieje, i to nie dlatego ze nie pompuje wachy, bo na LPG bym odpalił, ale nie słysze pompy i wtedy krece ale nie odpala....

DZiw jest w tym taki, ze czasami pompa nie chodzi, poczekam chwile albo przekrece pare razy kluczyk i uslysze charakterystyczne (bzzium) i od strzała.

Ale t o co sie dzis stało to juz przegięcie...Jade sobiew normalnie, a tu nagle samochód mi gasnie, wrzucam bieg bo mam jeszcze 70 km/h ale nic do 0 nie chciał odpalic. Kolega mie sciagnął troche dalej na pobocze, poruszaliosmy klabelkami, posprawdzalem bezpeiczniki i tez nic.
Juz ma mnie ciagnac do domu, przekrecam kluczyck, słysze pompe i od pierwszego....

O co tu kuuurde chodzi ??? :grrr:

A i jezeli to ma miec jakis związek, to wczoraj mi się spalił bezpiecznik od pompy, ale wtedy moglem na LPG odpalic a tak to poprostu jakby zasilanei odłączało na poszczegolne sprzety ...

MAm wymienione kable,kopółkę i palec.... Zostałą tylko stara cewka...ale to ona by chyba za to nie odpowiadała bo przeciez to nie od niej zalezy czy pompa bedize pompowała czy nie ?

Pilnie potrzebna pomoc.

Zdarza sie to bardzo rzadko, ale sie zdarza...
Ostatnio zmieniony pt kwie 11, 2008 21:44 przez chosen, łącznie zmieniany 1 raz.

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr kwie 09, 2008 18:16

Przyjrzyj się przekaźnikom od zasilania sterownika digifanta, (3) pompy (12) i samej kostce stacyjki. Czy kontrolki się normalnie zaświecają po przekręceniu kluczyka?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » śr kwie 09, 2008 18:23

kontrolki elegancko się zaswiecaja. Z co do przekaźników. Od pompy myślę ze jest dobry, poniewaz nawet jak wczoraj bezpeicznik walnął, to slyszałem jak sam przekaźnik cykał po przekreceniu kluczyka.

A jak sprawdzic tego od digifanta ?? On ma oznaczenie 3 ?

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr kwie 09, 2008 18:25

zwykly przekaźnik, 3 pozycja, czyli 3 od lewej w drugim rzędzie licząc od dołu

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » śr kwie 09, 2008 18:26

a trzeci jako oznaczenie w ktyrm jest miejscu, on ma nr. 32 no i go wyjmowalem i wygląda jak by juz keidyś był rozbierany - to jest chyba najzwyczajneijszy przekaźnik wiec moge kupie go dla czystej formalnosci ? Czy moze jak mi nei bedize chcial odpalic to porpsotu w jego miejsce wtedy wstawic drugi ??? Myślisz ze to bedzie to ?

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr kwie 09, 2008 18:32

jasne, byle numeracja nóżek pasowała

[ Dodano: Sro Kwi 09, 2008 6:34 pm ]
ale czy to będzie to to pweien być nie mogę. Niemniej niema już innych elementów odpowiedzialnych za pompę po przekręceniu kluczyka jak te przekaxniki, stacyjka, sama popma i okablowanie.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » śr kwie 09, 2008 19:43

rozumiem, czyli poprostu jak przekaźnik od digifanta nie załączy to i pompa nie załączy ? I w takim wypadku nawet na gaziie nie odpala bo tak jakby iskry nie miał.

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr kwie 09, 2008 20:27

ano tak by pasowało

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pt kwie 11, 2008 16:44

kurcze, zwykły przekaźnik to to nie jest, bo kumpilem taki zwykły 4 pinowy i na nim sie liczby nei zgadzaly a co za tym idzie to nie działał... Poza tym, znowu mi bezpiecznik od pompy spaliło ....

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 11, 2008 18:23

odczytaj i napisz na starym numerki przy pinach

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pt kwie 11, 2008 19:26

numerki są takie same jak przy innym normalnym przekazniku, czyli 85, 86, 97 i 30 lecz rozni się tym ze te numerki są inaczej rozmeiszczone jak w tym ktory kupiłem.

Moje mk2 g60
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”