temperatura wody a temperatura oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

temperatura wody a temperatura oleju

Post autor: AD6 » pn kwie 07, 2008 20:52

Witam mam problem z temperaturą układu chłodzącego podczas jazdy wskazówka dochodzi do 75C i tak zostaje wymieniłem już termostat (2x wahler) wskaźnik temperatury w zegarach i dalej jest ta sama temperatura, pozostaje już chyba tylko czujnik temperatury lub faktycznie termostat przepuszcza i auto się nie dogrzewa dlatego chciał bym się dowiedzieć jaka jest normalna temperatura oleju wskazywana przez mfa a jaka jest wtedy temperatura wody u mnie podczas normalnej jazdy o tej porze roku temperatura oleju waha się w granicach 95C a w tym samym momencie temperatura wody to 75C czy taka różnica nie jest czasem za duża jakie są u was różnice w temperaturze oleju na mfa a temperaturze wody bo to może mi trochę pomóc w znalezieniu przyczyny

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
:dol:
Obrazek

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 07, 2008 20:58

temp oleju jest ok. co świadczy o tym że silnik ma właściwą temperaturę pracy. Możesz się tym wskaźnikiem w liczniku przestać przejmaować, albo zmienić czujnik temperatury wody. Ale wyłącznie na oryginał, szkoda kasy na podróby w tym wypadku. Jeśli te temperatura nie rośnie na postoju to termostat będzie dobry, jeśli masz 75 w czasie jazdy a na postoju zaraz rośnie do 90 to być może na dobry termostat jeszcze nie trafiłeś. Ja trafiłem za trzecim razem - wszystkie były wahlery - i niech mnie nikt nie bije ale twierdzę że Wahler dołączył do grona firm które jadą na jakości z przeszłości.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

jorgus7
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jorgus7 » pn kwie 07, 2008 21:04

Paweł Marek, mam podobny problem jak kolega tylko na postoju temp rosnie do 90. czy to zatem wina termostatu?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 07, 2008 21:15

na 90 procent, jak pisałem, u siebie miałem to samo, zmieniałem 2 razy termostat i było dalej podobnie, a za trzecim razem się udało i trzyma te 90 stopni. Ale uważam też że takie niedobory temperatury powiedzmy jeśli nie spada poniżej 70 stopni nie mają zauważalnego wpływu na spalanie, i nie ma sensu aż tak za wszelką cenę walczyć z tym.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » pn kwie 07, 2008 21:18

Paweł Marek pisze:temp oleju jest ok. co świadczy o tym że silnik ma właściwą temperaturę pracy. Możesz się tym wskaźnikiem w liczniku przestać przejmaować, albo zmienić czujnik temperatury wody. Ale wyłącznie na oryginał, szkoda kasy na podróby w tym wypadku. Jeśli te temperatura nie rośnie na postoju to termostat będzie dobry, jeśli masz 75 w czasie jazdy a na postoju zaraz rośnie do 90 to być może na dobry termostat jeszcze nie trafiłeś. Ja trafiłem za trzecim razem - wszystkie były wahlery - i niech mnie nikt nie bije ale twierdzę że Wahler dołączył do grona firm które jadą na jakości z przeszłości.
na postoju właśnie temperatura rośni ale nie aż tak drastycznie jak załącza mi się pierwszy bieg w wentylatorze to na wskaźniku temperatury jest 85C
Ostatnio zmieniony pn kwie 07, 2008 21:20 przez AD6, łącznie zmieniany 1 raz.

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
Obrazek

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 07, 2008 21:26

AD6 pisze:85C
to przemawia za złymi wskazaniami, czujnik lub licznik.

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » pn kwie 07, 2008 21:36

Paweł Marek pisze:
AD6 pisze:85C
to przemawia za złymi wskazaniami, czujnik lub licznik.
wskaźnik z licznika był podmieniony i dalej to samo był też sprawdzany w drugim aucie i tam wskazywał ok więc pozostaje czujnik mam jeszcze pytanie mam cały silnik ABU w którym jest sprawny czujnik temperatury czy czujnik z ABU będzie pasował do ABF-a ??

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 07, 2008 21:39

czujnik w mk3 jest czteropinowy, podwa piny do do dwóch osobnych czujników w jednej obudowie. czujniki od sterowania silnikiem sa identyczne, ale te od liczników nie i z tym są wieczne problemy, żeby wymieniany czujnik zgrał z licznikiem. Szkoda się nad tym specjalnie rozwodzić, poprostu załóż i sprawdź czy wskaźnik będzie działał jak należy

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: golfer_1984 » wt kwie 08, 2008 00:53

Paweł Marek, ja mam podobny problem. Podczas jazdy temperatura rośnie do ok 65 stopni a na postoju dochodzi do 78 stopni i włącza się wentylator. Temp. oleju taka jak u kolegi. Co będzie przyczyną tego?? Proszę o pomoc !!!

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw kwie 10, 2008 17:38

jak zawsze, wina jest czujnika lub wskaźnika na liczniku

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: golfer_1984 » czw kwie 10, 2008 18:16

mam drugi licznik i tak samo pokazuje jak pierwszy więc to raczej wina czujnika temperatury?? prawda??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw kwie 10, 2008 18:28

wszystko na to wskazuje

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » pt kwie 11, 2008 21:04

Dzisiaj wymieniłem czujnik temperatury koszt 15zł i problem znikł wskazówka stoi równo na 90C Paweł Marek, jeszcze raz dzięki

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
Obrazek

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: golfer_1984 » sob kwie 12, 2008 13:51

Paweł Marek, wymieniłem czujnik temperatury i wskazuje prawie tak ja stary. wentylator włącza się przy ok 80 st.
Obieg cieczy jest, obydwa węże gorące

Może to wina czujnika który znajduje się na chłodnicy??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”