Głośne drgania z lewej strony

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane

Głośne drgania z lewej strony

Post autor: Ryszardo » pt kwie 04, 2008 19:18

Witam, mam taki problem. W MK III syna występuje bardzo dokuczliwe drganie gdzieś z lewej strony deski rozdzielczej, silnik AFN, jak chodzi na wolnych obrotach albo po puszczeniu gazu jest to bardzo wyraźne i denerwujące. Wyciągałem już lewy głośnik z deski rozdzielczej, podkładałem gąbkę, ale to nie to. Słychać jakby z lewej strony deski przy drzwiach. Może ktoś miał cos podobnego to proszę o sugestie. Pozdrawiam.

szatanek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: szatanek » pt kwie 04, 2008 21:43

Kolego a powiedz czy ogólnie od silnika przenoszą sie drgania na budę? Czy podczas odpalania i gaszenia nasilają sie drgania i silnikiem dość wyraźnie rzuca?

Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryszardo » pt kwie 04, 2008 22:05

Tak, czuć drgania, ale to diesel. Ten odgłos to jest tak, jakby cos było luźne i wpadało w rezonans, tylko co to jest??

szatanek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: szatanek » sob kwie 05, 2008 19:04

Diesel nie diesel ale przy dobrym zawieszeniu silnika, i poprawnie działającym układzie przeniesienia napędu drgania od silnika nie powinny byc bardzo dokuczliwe. To ze cos pod deską wpada ci w rezonans to wszystko dlatego ze przez nasilone drgania jakis element sie poluzował i hałasuje, moze to byc jakas kostka, kanały nawiewu, ale tak czy inaczej trzeba wyeliminowac te drgania. Na początku najlepiej przyjrzeć sie poduszkom silnika, prawa tylna jest olejowa, zobacz czy nie pociekła. Jednak jak to AFN to prawdopodobne ze pada juz dwumasówka.

Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryszardo » ndz kwie 06, 2008 21:10

Dzięki wszystkim, problem już rozwiązany. Odkręciłem dolną osłonę deski rozdzielczel z lewej strony (tam, gdzie bezpieczniki) i zobaczyłem taką sporą kostkę, która wisiała sobie luźno na czterech kablach. Widac, że nie jest to oryginalne fabryczne ustrojstwo i nie wiem do czego ta kostka służy, ale owinąłem ją gąbką, podczepiłem opaską plastikową i.....nastała cisza. Tak więc kolejny problem rozwiązany. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. :bigok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”