Stuka przy skrecie - nowy przegub!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tursky
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Stuka przy skrecie - nowy przegub!

Post autor: tursky » sob kwie 05, 2008 15:36

Panowie od jakiegos czasu stukalo mi w lewym kole przy skrecie w prawo. Dzialo sie tak tylko przy dodawaniu gazu. Stukot byl taki jaki pownien byc przy zuzytym przegubie, wiec go wymienilem, Hart (89 zl). Od wyjazdu od mechanika stukot jest idealnie taki sam i w tym samym momencie zaczyna stukac. Czyzby przegub ciulowy?
Mam zalozone alusy 15 ze stajni vw. Myslalem ze to one o cos wadza ale nie ma sladu obcierania. Stuka dalej, tak jak w przegubie metal o metal.
Poradzcie mi co to moze byc??

Szukasz idealnej kobiety??...wez piwo i idz do garażu ;)

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » sob kwie 05, 2008 16:08

a sprawdzałeś czy przegub jest rzeczywiście wymieniony? Może mechaniorek przygruchał sobie Twój przegub, a Tobie powiedział, ze wymienili, byłeś przy naprawie? Mechanicy są różni...

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
tursky
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tursky » sob kwie 05, 2008 16:16

tego jestem pewny, troche sie spoznial z zakonczeniem roboty, ja przyszedlem po odbior samochodu a on zakladal oslone na nowy przegub. Jeszcze schodzilem do kanalu bo chcialem zobaczyc "co i jak" ze stanem podlogi. Z reszta stary lezal obok kola. A macie jakies koncepcje, co to moze byc??

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » sob kwie 05, 2008 16:34

jak stan sworznia wachacza? i tulejek na wachaczu ?

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
tursky
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tursky » sob kwie 05, 2008 16:42

no to tak. Dwie tylne tulejki wachacza byly wymieniane niedawno, koncowki nowe, a jak chodzi o sworznie to dokladnie nie wiem. Przed wyjazdem skasowalismy maly luz na przekladni. Szarpalismy reszta gratow z przodu, nic nie znalezlismy. Ja obstawiam ze przegub szajski bo ostatnio mialem taki przypadek w rodzinie ze nowy byl do bani. Tyle ze kosztowal 150 a nie 90 zl.
Tylko myslalem ze to jakas charakterystyczny defekt. A to widze ze nie ma za bardzo sie czego czepic :/

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » sob kwie 05, 2008 17:24

moze przegub wewnetrzny stuka;>

Awatar użytkownika
tursky
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tursky » sob kwie 05, 2008 17:30

na wewnetrzny mi to nie wyglada, slychac ze uderza w kole (biore pod uwage przenoszenie dzwieku przez poloske) poza tym jak by to byl wewnetrzny to mysle ze byly by tez inne objawy jak np stuki przy wrzucaniu biegu i puszczeniu sprzegla czy buczenie przy pewnej predkosci...juz sam nie wiem. Nie jest to jeszcze na tyle powazne zeby sie zalamywac ale napewno nie daje to czlowiekowi spokoju. ;))

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » sob kwie 05, 2008 18:09

a moze to lozysko przedniego amora? strzela ewidentnie jak przegub, bo strzelajacy przegub ma taki raczej charakterystyczny dzwiek...

Awatar użytkownika
tursky
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tursky » sob kwie 05, 2008 22:03

myslalem i nad tym, ale kiera chodzi lekko (jak na 1,6 bez wspomagania), a stuki sa rytmiczne. Zwolnie, stuka rzadziej, przyspieszam to i stuki przyspieszaja, mowa oczywiscie o jezdzie w zakrecie. Najmiesniejsze jest to ze narazie sie to uspokoilo. Specjalnie prowokowalem to stukanie teraz wieczorem ale jak na zlosc sie nie odezwalo. Myslalem ze jak mokro to nie puka, ale przez ostatnie dni jest ciagle rzeka na drodze a najpierw stukalo a teraz nie stuka. Jak cos odpadnie to pierwsi, zaraz po mnie, sie o tym dowiecie:) pozdravwiam serdecznie :) dziekuje porady...

Awatar użytkownika
patryk2340
Carpe Diem
Carpe Diem
Kontakt:

Post autor: patryk2340 » ndz kwie 06, 2008 00:09

Ja też miałem podobny przypadek... byłem na 100% pewny, że stuka mi lewy przegub. Wymieniłem i... stuka dalej. Strasznie wkurzyłem się wtedy. Ktoś mi jednak powiedział, żebym sprawdził drugi przegub. Myslę sobie "co będę sprawdzał prawy, jak słyszę że to lewy stuka". No ale z braku koncepcji wymieniłem też prawy i... cisza. Tak więc kolego tursky, może warto sprawdzić drugi przegub?

Golf II 1.6 RF --> Golf III 1.4 ABD --> Vento 2.0 2E --> Octavia 1.9 ASZ

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”