Wymiana prawej półosi

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Bidon
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana prawej półosi

Post autor: Bidon » pn mar 31, 2008 19:37

Koledzy poradzcie mi bo nie moge odkręcic tej nakrętki półosi pół dnia sie meczylem, chce wymienić kompletna półoś gdyż ugiąłem drążek i mam zamiar obciąć ta nakrętke i jeszcze do tego przy przegubie wewnetrznym jedna śruba jest obrobiona i nie wiem jak sobie z nią poradzić.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn mar 31, 2008 20:24

jezeli chodzi o nakretke od przegubu zewnetrznego to rradze jechac do wulkanizacji na pnneumata, tam gdzie robia ciezarowki-odkreca bez problemu
jezeli chodzi o srube na wewnetrrznym prrzegubiee to trzeba wbic tam klucz imbusowy (pozadny a nie jakis szajs) i najlepuj miec dluga przedluzke, tak by wystawala poza samochod - ja uzywam czegos takiego

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn mar 31, 2008 20:43

jezeli chodzi o nakretke od przegubu zewnetrznego to rradze jechac do wulkanizacji na pnneumata
lub dzień wcześniej WD-40, porządny klucz oczkowy 2 razy gięty i przedłużka - powinno puścić
agrala pisze:jezeli chodzi o srube na wewnetrrznym prrzegubiee to trzeba wbic tam klucz imbusowy
nie zgodzę się, tam jest torx numer 6 lub 8
agrala pisze:i najlepuj miec dluga przedluzke, tak by wystawala poza samochod - ja uzywam czegos takiego
do przegubu wewnętrznego?

Obrazek
Obrazek

Bidon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Bidon » pn mar 31, 2008 20:54

Tak tam jest torx 8 ale on jest obrobiony i w tym problem i z dojechaniem do wulkanizacji bede mial problem bo raczej nie bedzie sie dało zbyt półoska trze

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn mar 31, 2008 20:55

prezesso pisze:
jezeli chodzi o nakretke od przegubu zewnetrznego to rradze jechac do wulkanizacji na pnneumata
lub dzień wcześniej WD-40, porządny klucz oczkowy 2 razy gięty i przedłużka - powinno puścić
agrala pisze:jezeli chodzi o srube na wewnetrrznym prrzegubiee to trzeba wbic tam klucz imbusowy
nie zgodzę się, tam jest torx numer 6 lub 8
agrala pisze:i najlepuj miec dluga przedluzke, tak by wystawala poza samochod - ja uzywam czegos takiego
do przegubu wewnętrznego?
napisalem jakiego ja sposobu uzywam
wiem ze tam jest torx ale jak sie wyrobi sruba od torxa to ja wbijam tam imbus i puszcza, dluga przedluzka bo wtedy jest lepsze dojscie i mozna uzyc wiekszej sily
chodzi mi o koncowke imbusa do kluczy nasadowych a nie zwykly wygiety w litere L
kazdy ma swoj spob

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Re: Wymiana prawej półosi

Post autor: miś fazi » pn mar 31, 2008 20:59

Bidon pisze:Koledzy poradzcie mi bo nie moge odkręcic tej nakrętki półosi pół dnia sie meczylem, chce wymienić kompletna półoś gdyż ugiąłem drążek i mam zamiar obciąć ta nakrętke i jeszcze do tego przy przegubie wewnetrznym jedna śruba jest obrobiona i nie wiem jak sobie z nią poradzić.
dobry klucz do nakrętki 30 , odkręcaj jak auto stoi na kołach , nie na podnośniku ,a co do śruby to najlepiej jest odkręcic pozostałe pięc , a tej obrobionej odciąć fleksem główke , potem jakk zdejmiesz przegub to odkręcisz ją palcami , oczywiście pewno do wymiany będzie osłona gumowa z metalowym pierścieniem co osłania przegub wewnętrzny

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn mar 31, 2008 21:04

jezeli odkrecasz nakretke zwyklym kluczem to auto musi stac na kolach i najlepjej jak ktos siedzi w srodku i trzyma noge na hamulcu

Bidon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Bidon » pn mar 31, 2008 22:48

No Dzieki jutro bedziemy sie siłować jak sie skonczy opisze jak poszło:) Dzieki Koledzy

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”