Klimatyzacja manualna Bora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KrisGliv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Klimatyzacja manualna Bora

Post autor: KrisGliv » pn mar 31, 2008 21:58

Włączając klimatyzację nie włącza się sprężarka ani wentylator chłodnicy klimatyzacji. Od czego najlepiej zacząć sprawdzać, gdzie szukać przyczyny. Temperatura powietrza jaką pokazywał wyświetlacz na desce to 10 stopni wiec klima powinna sie włączycc. Bezpieczniki sa ok, te przy akumulatorze tak samo sa ok. Dodam, że autko kupilem niespełna 3 miesiące temu i ze wzgledu na panujacą temperaturę nie włączałem jej wcześniej i nie jestem pewny czy działała wczesniej czy też już nie. Wiem mój bład wrrr ale coż zrobic.
Nie wiem czy padnieta jest sprężarka (oby nie) czy cos innego jak to sprawdzić?
Proszę Was o pomoc.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn mar 31, 2008 22:29

podpiąć pod komputer diagnostyczny, a przyczyną najczęstszą w długo nie używanej klimie będzie za niskie ciśnienie chłodziwa (czujnik ciśnienia nie pozwala się włączyć). Więc mógłbyś zaryzykować i uzupełnić go, jednakże moim zadaniem szkoda kasy (niecał 2 stówy) wydawać bez diagnozy pełnej. Innych przyczyn jest sporo

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
KrisGliv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: KrisGliv » pn mar 31, 2008 22:51

Paweł Marek, Niestety nie posiadam vaga ani nikogo w poblizu z nim.
Czytałem troche o tym że mozna spiąc na krótko jakieś przewody i jeśli spowoduje to włączenie spręzarki i wentylatora to ewidentnie wyklucza to uszkodzenie sprężarki tylko nie wiem za bardzo którą wtyczkę należy rozpiąć i które styki należy spiąć a nie chciałbym narobic wiekszych szkód.Wiec jesli może wiesz które to byłbym bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn mar 31, 2008 22:54

nic nie spinaj spina sie przy czujnikach czteropinowych , a nie przy czujnikach wysokiego ciśnienia trójpinowych , nie radze

Awatar użytkownika
KrisGliv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: KrisGliv » pn mar 31, 2008 23:00

miś fazi pisze:nic nie spinaj spina sie przy czujnikach czteropinowych , a nie przy czujnikach wysokiego ciśnienia trójpinowych , nie radze
Nie chodziło mi o spinanie, tylko o podłaczenie na krótko spreżarki jesli to możliwe oczywiście. Sorki może rzeczywiście nieprecyzyjnie sie wyraziłem. Ale w kazdym badz razie dzieki za przestrogę

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn mar 31, 2008 23:02

to normalnie wypnij kostke spręzarki , podłącz lewe zasilanie i sprzęgiełko powinno załapac , usłyszysz kliknięcie

Awatar użytkownika
KrisGliv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: KrisGliv » pn mar 31, 2008 23:08

miś fazi, Dzieki wielkie, nie byłem pewny czy chodzi dokładnie o te kostkę.Czy istotne jest gdzie podepnę plus a gdzie minus? Jeśli zaskoczy to znaczy, że sprzęgiełko i sprezarka jest ok i powinienem szukać przyczyn gdzie indziej tak?
Ostatnio zmieniony wt kwie 01, 2008 21:28 przez KrisGliv, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”